夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

你呢個情況應該搵婚姻輔導,唔係搵屋搬

掛住自己去玩,唔理屋企嘅男人大有人在

再講,唔係人人都外向,鍾意一日遊
喺屋企搵啲board games一齊玩,一齊睇戲又得
先維補夫妻關係同增加一家人交流互動

一家人健康和諧最重要

珍珠宮

manyuki 發表於 23-8-8 21:20
父母一齊不開心,勉強一齊,對小朋友來說 也不是好事。 正常家庭 父母恩愛 有說有笑 才是對小朋友有正面的 ...

另一半唔係涉及出軌、暴力、不良嗜好、唔養家等等嚴重問題,有小朋友一定要慎重考慮是否要去到分開呢步……

兩夫妻相處總會有問題,性格同生活習慣問題引起磨擦好平常,可以調整心態同慢慢磨合

我老公都唔多鍾意去街,平時都係一家三口行吓附近商場同公園
有時假期淨係喺屋企hea,陪呀女玩麻鷹捉雞仔,或者喺屋企附近散散步都開心呀

如果去得遠,我自己同個女去,博物館、行山、離島、staycation……一樣開心呀

當然假日大部份時間都係一家三口活動,偶爾我同個女二人世界
老公有老公宅活,我有我同個女快活
開心定唔開心,正面定負面,視乎個人心態

珍珠宮

manyuki 發表於 23-8-8 19:12
搵婚姻輔導我都有諗過,邊個途徑可以搵到呀

好多機構都有婚姻輔導服務
一google就好多

婚姻輔導資料
明愛
https://family.caritas.org.hk/cht/service04_marriage04

家計會
https://www.famplan.org.hk/zh/our-services/counselling-services/marriage-and-sex-counselling/content

珍珠宮

manyuki 發表於 23-8-9 12:34
我明白,多謝妳~~
性格好難改,要改變都一早改咗啦!我希望兩夫妻儘量配合,嚟緊既日子開開心心過埋下半生 ...

我女仲細,7歲,所以實親媽咪
到大啲有自己社交圈子,預咗佢到時會少陪媽咪,養育必經之路

而到時陪伴你嘅係老公
慢慢調適,雙方先搵共同興趣同話題
例如呢排老公先睇《中年好聲音》,我無興趣都陪佢睇晒,一齊討論吓個節目

需要老公幫手就搵佢,佢做完就大大力讚佢勁,男人要成就感,慢慢佢就肯付出多啲

你安排好行程,最後加句好唔好
男人通常都受落,因為唔洗佢諗行程,又可以做話事嗰個,男人都鍾意話事

同小朋友相處都係投其所好,佢有咩興趣,睇開咩動漫/kpop,你都試吓一齊睇,大家有時好似朋友咁傾偈
我同14歲姨甥女都係傾動漫同kpop,帶佢去食港女pancake,佢好開心呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊