自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Ocean419 發表於 23-8-14 23:48
我哋都係今年轉左HSBC term life 鍾意佢前十年不加價,十年後仔女出晒身樓又供完,冇晒經濟負擔便會cut 左 ...

請問系需唔需要經agent?
需要驗身嗎?

大宅

cecelc 發表於 23-8-14 23:54
不是,頭十年唔加,之後會加價。

請問40+ 第一次買都會係呢個價錢嗎?係咪保證頭10年唔加價架?thanks
我買富衛純人壽每年大約$13000,保額500萬,每5年review 一次

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

weloveanson 發表於 23-8-15 00:03
請問40+ 第一次買都會係呢個價錢嗎?係咪保證頭10年唔加價架?thanks
我買富衛純人壽每年大約$13000,保 ...

13000?

你可係hsbc 網參考下價錢

https://insurance.hsbc.com.hk/family-protector#/

佢寫明:有些保險公司的保單可能會每年增加保費,但我們保證您的保費首10年不變。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Ocean419 發表於 23-8-14 23:48
我哋都係今年轉左HSBC term life 鍾意佢前十年不加價,十年後仔女出晒身樓又供完,冇晒經濟負擔便會cut 左 ...

係呀,抵買,保費平但保額大,仲要頭十年不加價,又可隨時cut。

伯爵府

CYT1207 發表於 23-8-14 23:56
請問系需唔需要經agent?
需要驗身嗎?

HSBC term life 冇agent 全程自己上網填資料,不用驗身

伯爵府

cecelc 發表於 23-8-15 00:27
係呀,抵買,保費平但保額大,仲要頭十年不加價,又可隨時cut。

留意如非真係冇錢交保費都唔好cut, 冇記錯50歲以下最大可買800萬但一過咗左50歲新單只可買350萬

男爵府

計呢啲肯定蝕本的保險供款幾十年 人都顛
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

男爵府

2024年龍年勳章

cecelc 發表於 23-8-14 20:37
我兩樣都買緊
建議買純人壽好了

係咪只可以買20年個隻

水晶宮

Ocean419 發表於 23-8-15 06:04
留意如非真係冇錢交保費都唔好cut, 冇記錯50歲以下最大可買800萬但一過咗左50歲新單只可買350萬
...

係喎,原來50歲以下最大可買700萬,過左50歲新單最多可買350萬。

謝謝提醒

水晶宮

YYChannn 發表於 23-8-15 06:24
係咪只可以買20年個隻

純人壽?可買到80歲

子爵府

CYT1207 發表於 23-8-14 19:10
本身有一份保額三十萬既人壽,無儲蓄成份,每年保費約千五,但年年加價,供到八十歲,計過遲d供既錢供多過保額

宜家有份新計劃,保額都系三十萬,供十二年,每年保費九千,有儲蓄成份,保證十二年後可取回本金

我宜家十五十六唔知轉唔轉好,覺得一下子好似供多左錢,但唔轉,我供既錢仲多過保額,諗緊其實系咪應該cut左佢算

1. 1 年保貴 $1,500,100 年都係 $150,000,但保額係 $300,000。供嘅錢多過保額?

2. 保障邊個?幾多歲唔再需要保障佢?如果 70 歲就唔需要保障佢,咁 70 歲時就可以 cut,唔使供到 80 歲。

3. 12 x $9,000 = $108,000。12 年後取回本金,等於用 12 年嘅利息 / 回報嚟換 $300,000 保障。如果 12 年內需要索償,則有儲蓄成份付出嘅保費較無儲蓄成份付出嘅保費多,但得到同等金額的賠償。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

choyki 發表於 23-8-15 13:02
1. 1 年保貴 $1,500,100 年都係 $150,000,但保額係 $300,000。供嘅錢多過保額?

2. 保障邊個?幾多歲唔 ...
純人壽唔係固定保費到100歲,你條數計錯晒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我儲蓄同純人壽都有,
儲蓄保要好長時間先會回本,供款額亦比較大,
如果年紀比較大先買,負擔可能比較重,中途無錢供,拎得返嘅錢係好少甚至無,

純人壽保費低,可以買到較大額保障,
一般都係買到身上負擔無咁重就停,
不過你保額太細,要review下,
以你年紀,純人壽可能合適啲,再自己儲錢

子爵府

cecelc 發表於 23-8-15 00:27

年年加價係開頭平啲,後尾貴啲,十年不加價只係平均咗啫。
如果早索償,開頭平啲好喎。
https://www.10life.com/zh-HK/products/term-life
不同產品保費相差很大,怎能只憑保費及保額作選擇?

水晶宮

choyki 發表於 23-8-15 13:45
年年加價係開頭平啲,後尾貴啲,十年不加價只係平均咗啫。
如果早索償,開頭平啲好喎。
https://www.10lif ...

嘻,成日係保險post見到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊