婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

crystalcute 發表於 23-8-20 11:51
你手術貴好貴呀,切完子宮保留卵巢後遺証係甩頭髮?咁其實我都諗緊吾切子宮,切肌瘤就算,我46了,過幾年 ...

切子宮唔會點甩頭髮,切卵巢就會,因為卵巢先係分秘賀爾蒙

大宅

SukiQ 發表於 24-4-17 16:14
切子宮唔會點甩頭髮,切卵巢就會,因為卵巢先係分秘賀爾蒙

明白了,我岩岩做完切子宮手術,保留卵巢

大宅

SukiQ 發表於 24-4-17 16:11
我前年切除子宮和雙側卵巢,微創15萬

請問你因咩事要切?

大宅

20101028 發表於 23-8-24 17:39
我20年割肌瘤,因肌瘤太大,又貧血甩頭髮,切埋子宮留卵巢,手術已3年,無後遺症,無貧血後仲出咗好多頭髮 ...

因為線肌症, 舊年年中試過貧血, 血色素得6入咗院輸血, 子宮增大至12.XXcm, 政府, 中醫, 私家婦科都建議我切除子宮, 但我上網睇越睇越驚, 因為十幾年前開刀生仔時, 子宮放得高近開刀位置, 而家醫生話黏連嚴重, 要先界返開子宮同肚皮, 見話黏連嚴重風險都會較高~ 點算好? 仲要私家婦科都建議我喺政府做, 唔好喺私家做........

男爵府

yoyo_num 發表於 24-4-19 11:13
因為線肌症, 舊年年中試過貧血, 血色素得6入咗院輸血, 子宮增大至12.XXcm, 政府, 中醫, 私家婦科都建議我 ...

請問 JM ,
點解私家婦科都話唔好係私家做?

腺肌, 應該有得食藥控制 ? 上藥性環得唔得?
試晒保守治療, 唔得又嚴重影響生活, 先手術啦.

大宅

tamacat89 發表於 24-4-19 12:21
請問 JM ,
點解私家婦科都話唔好係私家做?

10月時已放環, 舒適咗幾個月, 1月尾掉咗出嚟, 啲痛啲量返哂嚟, 醫生話子宮增大唔適合再用環, 轉咗食荷爾蒙藥兩個月,但仍無改善, 有影響日常, 半夜多到起兩次身, 喱兩個月period時痛, 量多致唔敢返工.

因為黏連嚴重, 私家驚可能唔止所報醫藥費

私家有提試喱隻藥Visanne, 都係試效果 , 見有JM話止到痛, 止唔到M, 又有副作用.

男爵府

yoyo_num 發表於 24-4-19 15:44
10月時已放環, 舒適咗幾個月, 1月尾掉咗出嚟, 啲痛啲量返哂嚟, 醫生話子宮增大唔適合再用環, 轉咗食荷爾蒙 ...

不如,試食 Visanne,
真系唔得先諗手術。
同埋要戒口,
唔好食甜品零食,
避開激素食物。

大宅

yoyo_num 發表於 24-4-19 11:13
因為線肌症, 舊年年中試過貧血, 血色素得6入咗院輸血, 子宮增大至12.XXcm, 政府, 中醫, 私家婦科都建議我 ...

你好,不如你叫私家寫紙你去政府睇下政府點樣講,如果真係要做手術政府排期都好快,另外你睇多一兩個私家醫生睇下有冇其他建議?!你血色素咁低,咁你都要做手術,割子宮都係一個好嘅辦法,其實唔使咁擔心,我做完手術四年啦,身體好好,手術後比以前身體更好!你有咩再上嚟問下大家啦~

大宅

yoyo_num 發表於 24-4-19 15:44
10月時已放環, 舒適咗幾個月, 1月尾掉咗出嚟, 啲痛啲量返哂嚟, 醫生話子宮增大唔適合再用環, 轉咗食荷爾蒙 ...

真係得,我食咗兩年真係冇痛,因沒有來經!食到更年期年齡都直接唔使再食!

再過多一年沒有再來經,就已經正式停經了!今年一月去照超聲波線肌瘤已經縮細咗一半!8cm 縮到而家3cm

但最近又有一個問題就係柏氏抹片出現輪狀細胞異常asc-Au 成世人年年都驗、第一次檢查出現呢個問題,而家非常擔心!

嚟緊五月中政府安排去日間中心檢查,但係好驚痛,唔知點算,想唔去!有冇人有經驗入政府日間病房檢查痛唔痛?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊