婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直都好準時, 自從4月SKIP左一個月, 之後5月量好少, 6月正常量, 7月同8月都得1,2滴...依家仲衰, Day17(禽晚),有一條血絲.... 都唔知想點...好困擾

大宅

回覆 babychin 的帖子

6月來3次....咁驚... 有冇去CHECK下發生乜事?
我12號就去左睇婦科, 照左陰超, 無乜特別, 只係有1粒好細既肌瘤, 醫生話好大機會係荷爾蒙問題... 但我當時睇係仲未有血絲...(我係14,15號先有血絲), 不過我當日仲抽埋血. 呢個星期六就會再番去睇報告,到時就可以知係唔係更年期影響..

大宅

回覆 chantelle321 的帖子

我都唔知..... 驗血報告出左, 又未到更年期.. 但今個月又係咁, 得少少血就無了. 都唔知想點.... 唯有繼續睇中醫調理囉...

大宅

我29號開始有血, 日日少少啡加紅... 直到9月4日開始有鮮血, 似係月經既經血質地...到現在都未止血... 已經睇緊中醫, 希望快D停, 雖然每日既流量唔係多, 但都好困擾, 再止唔到...就又要食荷爾蒙藥了...唉, 好心煩.

大宅

回覆 JoeyJoey 的帖子

我FSH指數係7.8, 今年44, 西醫又話我未到更年期...咁我依家咁算唔算更年期前期呢?

大宅

我就係2個月得幾滴血...之後呢次就唔識停... 已經個幾月了.... 我比左時限自己, 如果15號都唔停, 就食荷爾蒙藥.

大宅

回覆 Yee79620 的帖子

我只係8月12日做左個陰超, (個時都仲未經期不止血..) 當時醫生話無異常.. 之後個周期先唔止血, 再睇, 佢又話唔洗再照, 就比左荷爾蒙藥我食.
本來打算今日開始食荷爾蒙藥, 但朋友又介紹左我去睇另一個中醫, 依家比多次機會比中藥 (因為暫時血量係唔多既). 因為我2年前食過2次荷爾蒙藥...最後都醫唔到, 而且好多副作用, 體重增加, 出汗.... 所以真係好唔想再食.

依家呢個新中醫希望幫到我, 今日食緊第3日藥.

大宅

回覆 Happy_agnel 的帖子

之前睇既中醫, 以止血為主, 飲左成個月都唔係咁見效, 時多時少.. 反反覆覆, 總之就唔止血. 依家呢個就唔知得唔得, 因為今日先第三日..佢以補氣為主.. 雖然未止到血, 但個人好似精神D.. 叫再觀察多幾日先可以有定論. (我既血量唔多咁多既, 主要在早,晚先會有, 但都係紅色的)

大宅

回覆 CellT 的帖子

最後....我都係要食荷爾蒙藥. 睇左2個中醫都止唔到血, 不停反反覆覆, 時好時壞, 唯有食荷爾蒙藥, 我醫生只係開左14日比左... 我見好多JM都係食21日.. 依家我食到第6日, 暫時只有好少好少血絲, 希望會越來越好, 暫時未有反彈..

大宅

回覆 Happy_agnel 的帖子

係。。。我今年都45了,希望平安過渡。。。

大宅

回覆 芷晴葉 的帖子

睇左2個中醫都唔停。。。最後食荷爾蒙藥。。

大宅

回覆 芷晴葉 的帖子

止唔到呀, 要食荷爾蒙...

大宅

回覆 judycyk 的帖子

我又無喎, M完12日流啡? 會唔會係排卵期出血? 去檢查下安心D, 無事先中藥調理

大宅

回覆 judycyk 的帖子

咁快d去睇下婦科, 安心d

大宅

回覆 hinaki 的帖子

食N字頭荷爾蒙食第三日就止左血。我同你一檬,兩年前D M唔識停兼做埋宮腔鏡手術切埋息肉食埋三個周期既荷爾蒙藥,D M都拖尾唔停,結果睇第一個中醫止到血不但止,仲令我呢2年既月經準時,量正常,5日完唔拖尾,無M痛。。。個心好開心,以後都唔會有失調問題,就算有,佢都可以幫到我。。。只要我有恆心keep住覆診。。。。
可惜,最後都唔得,要再食3個周期既荷爾藥,因為子宫息肉又番發。。。剛剛食完第2個周期,來M中。。
仲要捱多一個月。。

大宅

回覆 hinaki 的帖子

呢隻N字頭既荷爾蒙藥係我響荃灣港安醫院做宮腔鏡手術後, 婦科醫生開比我食既.
而我都有響馬會門診抽過血, 我無貧血, 醫生無開鐵丸我食, 只係開左止血丸比我, 但我無食.
個個人反應唔同架, 有時如果血多.. 可能要多幾日先完全止到D.
觀察下先, 過多1,2日無改善, 就番去問醫生好D.

超聲波我今次就係做左超聲波, CHECK左無事…(就以為無事…), 個婦科仲同我講個超聲波照出黎個內膜好靚…… 話我荷爾蒙失調.. 我先食左成個月中藥,針灸,拔罐但都止唔到血.
先做宮腔鏡, 先發現有息肉. 如果係照到, 我諗我會即刻宮腔鏡割左佢唔洗拖延成個月

我都心大心細.. 唔知食晒D荷爾蒙藥後, 究竟再唔再去番睇呢個中醫. 想睇既原因係: 佢真係幫到我月經時無經痛, 量正常, 而且又準時. 同埋2年前都係佢醫好左我.
而唔想睇既原因係: 我子官內膜息肉番發, 會唔會因為我呢2年食得多中藥? 學你講, 咁唔好彩2年後, 又番發, 發作一次已冚左之前既努力

大宅

回覆 yaumuimui 的帖子

可以搵自己睇開既婦科醫生做一次詳細檢查. 佢地知道要幫你CHECK D 乜. 我會覺得先睇西醫確定身體無毛病, 再搵中醫調理會好D

大宅

回覆 klaiting 的帖子

割左息肉, 食左3個周期既荷爾蒙藥, 今個月11號M, 18號停左, 止左血.

大宅

回覆 quiisuki 的帖子

前後共2.
差不多2年左右啦. 我兩次都係子宮內膜息肉
醫生話無特別講係乜原因. 例如: 雌激素, 高血壓/肥胖都算係高風險囉.
因為我D 月經唔識停, 黎足個幾月, 雖然量唔多, 未至於令

我貪血.. 但唔停M, 咪要進一步檢查, 之後就發現有息肉, 割左息肉後, 食左3個周期荷爾蒙藥, 呢幾個月既月經正常番希望KEEP到啦..

大宅

回覆 janice3604 的帖子

我既徵狀就係咁. 好似個CYCLE咁, 由啡到紅,轉啡, 諗住斷尾..之後又再紅過, 不停循環幾次.. 我2次有子宮息肉都係咁.. 不過亦有可能只係荷爾蒙失調, 唔好太擔心, 最緊要check清楚, 安心d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊