自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

SIUBKT 發表於 23-8-15 19:11
一家大細想跟團
邊間性價比較高

美麗華 cp 值。含 < 20% 自費餐: 不用食团餐中式。享受當地食物。消費真不貴, 比团餐好吃, 便宜。自由選擇 (至少識英文) 餐飲又有文字+圖案。三岁/80岁 小孩都識。好食又不貴。

有年輕的, 帶父母也可以。

上年紀, 必要中餐, 不愛嘗試各國美食, 不懂一點英文....不太合适了。
要問自己性格。

參加 卅年旅遊团: (永安, JETOUR, SUN FLOWER, EGL, CHARMING ....)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MissMaMa 發表於 23-8-20 08:39
朋友笑我係導遊領隊,因為我就係帶團嗰個,次次平靚正,食得好,住得好,佢哋玩得開心

啱啱去咗2 ...

你好厲害呀。
可唔可以講吓住邊間溫泉酒店連懷石料理?唔該你

珍珠宮

rolandbb 發表於 23-8-20 14:30
你好厲害呀。

1)朝倉小野屋 $1388 (CP 值高,房間冇溫泉,但大浴池好正,早晚餐非常好)

2)由布院吾亦紅 $2453(房間有3個私人風呂,對著由布岳,另外家族風呂好大,可以隨便用,早晚餐豐富美味)

3)別府晴海 $3088 (海景,星期六入住,貴幾百,日式餐廳高質素)

4) 別府美松大江亭 $2450( 傳統日式旅館 ,稍舊,但面向別府灣, 海景十分優美, 房間有溫泉池, 入住當天因為有煙花表演,另外加了大分和牛,所以價錢較貴)

5) 黑川奧之湯$2597(房間露台有溫泉,對住條河,翠綠優美,早晚餐美味)

6)嬉野大村屋$2545(私人露天風呂,早晚餐美味,有佐賀和牛)

珍珠宮

rolandbb 發表於 23-8-20 14:30
你好厲害呀。

另外,在阿蘇火山和柳川都訂了兩間日式旅館,包早晚餐。行程一共吃了8日懷石料理早晚餐,款式各有不同,基本上都有魚生和牛(豐後牛,大分牛,佐賀牛)燒烤或火鍋,做法不同,各有特色,全部都好味道。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MissMaMa 發表於 23-8-20 14:52
1)朝倉小野屋 $1388 (CP 值高,房間冇溫泉,但大浴池好正,早晚餐非常好)

2)由布院吾亦紅 $2453(房 ...

你好勁呀
謝謝你

男爵府

歐洲旅行團邊間好~其實無絕對.真係睇彩數

不過ExL同中環遊就真係唔建議
疫情初期EXL就一刀切清走所有領隊導遊.今年復工後.以上兩間重新請人.但用「廉價」包薪.團中有冇包小費.小費全屬旅行社.咁樣做又36唔做又36.你估有資歷和經驗的人會不會做

翡翠宮

中年失業 發表於 23-8-20 15:26
歐洲旅行團邊間好~其實無絕對.真係睇彩數

不過ExL同中環遊就真係唔建議

估不到咁衰格公司

大宅

點解要跟團
我好驚同人逼
一齊十幾日,遇到個冇素質嘅,人都癲

子爵府

MissMaMa 發表於 23-8-20 07:26
廿幾年前跟過鐵行(即係勝景遊)去歐洲16日,係超級好,呢間專做歐洲團,去到歐洲都見到佢地好多分公司
...

勝景遊及金怡真係超掂

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-8-20 13:41
我覺得九州會比東京大阪更平,人又少d,地方又落後d,不過我好鍾意 返黎香港2日,我又飛鹿兒島, ...

你機票咁平?
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

珍珠宮

SIUBKT 發表於 23-8-21 12:22
你機票咁平?

鹿兒島機票,係5月中 HK Express promo 時買,我遲咗幾個鐘買,已經一路買一路加價,結果4張機票分3個訂單 4個成人來回, 買去程40kg行李, 回程80 kg,合共$9436,平均每人$2359

公爵府

WChan 發表於 23-8-15 20:48
食ok, 係瑞士小鎮住果間精品酒店非常正,可以望住馬特洪峰雪山睇日出,間房仲有蒸汽浴室同桑拿房,夠哂 re ...

請問你參加邊個旅行團?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一句羊毛出在羊身上

疫情前跟新x東歐,平靚正,睇自己比咩錢收到咩野

公爵府

我一直跟翠明,唔hard sell唔單打唔幫襯嘅人。我估係公司規定。
試過跟勝景,個領隊發脾氣話啲人唔去聽音樂劇,但個hall又迫又窄仲坐到老遠,返黎好多人呻笨,之後一直單單打打。
永安以前我做過內部,有質素嘅已經走晒,派團係邊個刷得個老婦人鞋就有得上位,所以唔會幫襯。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

littlehoneymum 發表於 24-3-3 14:05
請問你參加邊個旅行團?

東x遊 復活節瑞德團

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊