1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人睇過呢個中醫師 ? 因為我個BB三歲濕疹困擾咗好耐,成塊面都係。之前有帶佢睇開西醫 食類固醇 但係好似冇乜用,喺其他媽咪wts谷睇到呢條片。佢話佢哋個小朋友濕疹針灸就醫番好。係真唔係

https://youtu.be/NbSPJ6bTcoc

大宅

daiys 發表於 23-8-17 16:04
有冇人睇過呢個中醫師 ? 因為我個BB三歲濕疹困擾咗好耐,成塊面都係。之前有帶佢睇開西醫 食類固醇 但係好 ...

直接驗血搵致敏源會好啲

試藥真係身心俱疲㗎
隨時試足幾十年

洋房

小朋友濕疹好常見,每五個人就有一個有,而醫學界都有好成熟的應對方法,主要應對方法係兩大類(不能斷尾,所以是應對,不是醫治):

1. 類固醇藥膏(你的醫生已經有開比你)

2. 潤膚膏 (emollient),每日沖涼後、起床換衫前、都應該搽一遍潤膚膏。我小朋友都有輕微的濕疹,但一直都無發作,或者痕癢到要抓,我相信係因為潤膚膏的作用。

揀咩潤膚膏,可以問返醫生,我自己就用最油最黏的凡士林。

至於中醫/針灸,屬於偏方,不排除有神效,但都是建議先遵從科學醫矚,試過哂都無用先另覓偏方。

複式洋房

JayJayDaddy 發表於 23-9-5 17:09
小朋友濕疹好常見,每五個人就有一個有,而醫學界都有好成熟的應對方法,主要應對方法係兩大類(不能斷尾, ...

謝謝分享

複式洋房

應該搵出致敏源先

大宅

針灸唔係萬能,我覺得最多都係輔助,始終要搵出問題出自邊度

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊