自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

大家好,請容許我中文唔好嘅post係度出現,因為想呻下!

好多人都好羨慕我阿哥阿嫂!
我阿嫂而家都5x歲,話就話做人新抱,但我媽就似做佢新抱多啲,點解?次次佢地一返黎(不同住),佢都做妲妃,着住出街衫瞓係人地張床玩電話/瞓覺(疫情時都係咁),每次食飯前係必定唔會出黎幫手開飯(瞓到豬咁唔醒)我家兩老成日叫佢起身「xx,食飯喇!」
我承認我哥都係怕咗佢(佢地關係唔係恩愛果種/成日因為小事阿嫂會發火鬧離婚)。
我成日都同我媽講「唔洗親自叫佢食飯,叫你個仔啦」但事實係我兩老對佢地好好,連洗個碗都話「唔洗你做,其他人(兄弟姊妹)做架嘛」到今時今日佢地兩公婆覺得兩老對佢地唔好,偏心其他人,但一個外人都睇得佢兩老最錫佢地,可能就係因為當年我媽湊唔掂佢地個仔而開始覺得我地所有人都唔好啦我估。
加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣,我媽試過比佢鬧埋一份,呢啲事兩老都無放係心,兩個老人家都只係想一家和氣都咁難!

唉!對住呢兩公婆我都無話再講喇,父母都老喇佢地都會走架,點解佢地都唔諗下父母咁錫佢地?當年佢地一家出狀況我媽出心出力照顧佢地為咩?當年粒孫岩出生再加一個坐月媽媽我媽都一樣盡力照顧佢地,而家連佢地個仔去讀書兩老都比唔少錢呢粒孫架(兩老積蓄唔多),呢啲野無得扮,真係唔明呢個兩人做咩事?!我地明白做仔女係阻止唔到父母嘅做法但有啲野唔係必然架!

多謝大家睇哂咁多字!

*唔知點解突然睇唔到回覆

大宅

仲有好多事我無詳細呢度講,唔想咁岩有家人睇到
*見大家留言(好多留言睇唔到),係!事實係我父母真係對佢地太好太寵佢地,寵到而家佢地將所有野調返轉講,話父母忽略佢地偏心其他人!
可能真係我地全家人前世欠左佢地!所以呢個係改變唔到嘅事實!

我都想佢地明白佢地都做人父母嘅,都唔想自己仔女對自己差,佢地個仔(佢地自己湊大)都似足我阿嫂,細個經常發脾氣坐唔定,更出手打阿媽(我親眼見),一日到黑都玩電話,玩到唔去廁所最後瀨屎瀨尿要換褲,讀小學時食飯要人喂,而我阿嫂都唔覺係問題,我阿嫂成日講佢個仔係聰明人,iq比正常人高呢啲說話,搞到個仔成日都睇唔起人周圍同人講iq比其他人高,而我哥愈來愈變到烏龜咁,聲都唔聲下,可能見結婚都咁耐。
而家個仔都大個喇,將來都會娶老婆,啲人成人講風水輪流轉我都信架

珍珠宮

回覆樓主:

重男輕女,又有孫抱,一個願打,一個願捱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣 — 在呢個關頭你睇唔過眼你應該出聲呀,自己父母俾人恰噃,俾面你就叫阿嫂,你話我父母仲咩要同你客氣?

男爵府

極度自私既人 係唔會睇到別人既好
依類人唔洗對佢好,因為對牛彈琴

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔駛鄧你父母唔抵,
對佢地越差嘅人佢地越中意,
查實佢地不知幾enjoy

BBG1    發表於 23-8-18 09:09

大宅

rayrayus 發表於 23-8-17 23:19
加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣 — 在呢個關頭你睇唔過眼你應該出聲呀,自己父母俾人恰噃, ...

我出聲就會比人叫停唔好嘈,我試過!
我父母對我阿嫂好過對我,可能佢大學畢業又高人工掛,連我哥都怕佢,我地其他人可以點?
佢地兩公婆以前成日都鬧交,但我父母都覺得鬧交係因為我哥問題!但其實我嫂自己都有問題

大宅

Become 發表於 23-8-17 23:21
極度自私既人 係唔會睇到別人既好
依類人唔洗對佢好,因為對牛彈琴

我已經唔想同佢地有咩溝通,佢地兩公婆唔會覺得自私,佢地覺得佢地做得好好,好孝順,其他人就唔孝順

伯爵府

好大程度是兩老縱容出來。
好聽D,叫一個願打,一個願捱。
誠實D,叫自作孽。

子爵府

回覆樓主:

訓你張床?鎖門
唔系你張床,都冇計。你父母又咁就佢,可以點。

公爵府

你媽造成 縱容

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

家族情仇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我覺得唔係你阿嫂情緒管理得好差,而係你哋縱慣咗佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一個願打一個願捱

大宅

TinyTomato 發表於 23-8-17 23:26
好大程度是兩老縱容出來。
好聽D,叫一個願打,一個願捱。
誠實D,叫自作孽。

真係無計,我兩老真係對佢地好好,成日讚佢地幾好幾好,但佢地兩公婆覺得呢啲係偏心,特別係我阿嫂唔知心入面諗咩,連佢自己阿媽都成日打比我媽呻,講我阿嫂唔好,成日發脾氣鬧自己阿媽,講到自己喊!

大宅

hohoho2013 發表於 23-8-17 23:30
我覺得唔係你阿嫂情緒管理得好差,而係你哋縱慣咗佢。

講真以我屋企地位做得啲咩,出句聲就比人滅聲,我地屋企人真係縱慣佢,唉!我父母覺得始終人地個女,點可以對佢唔好?

水晶宮

兩老造成

別墅

寵出黎。。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有人當住我面鬧我家孖寶,我一定狠狠地爆佢,天王都冇面比。話知佢乜嫂

大宅

losttoa 發表於 23-8-17 23:40
有人當住我面鬧我家孖寶,我一定狠狠地爆佢,天王都冇面比。話知佢乜嫂
...

你好勇,其實我都好心淡架喇,最近都少係屋企

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊