自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

係香港生活,好難只得一個負責搵錢,除非另一半鐵飯碗又高薪厚職啦(不過又有幾多個咁既人丫),兩公婆出黎返工搵錢,你肯定到時願意每日放工煮飯而佢做大爺?你肯定佢唔食你辛辛苦苦整既飯盒而唔會嬲?依家既你實會諗得好美好,但柴米油鹽生活先係最折磨人架

男爵府

而家年代唔係好多男人想要個煮飯婆老婆。你咁後生不如建立下自己事業同興趣,唔好未結婚已經想做人附屬品。

水晶宮

酥皮湯 發表於 23-8-19 22:56
失戀低潮期中,做咩都唔開心
好羨慕kingdom度結咗婚既各位JM
我想要既婚姻生活好簡單

緣起緣滅,就算你幾唔願意都要接受
有d人只是路過,有d人你想避 都避唔開
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

回覆樓主:

不懂欣賞你的人,不用難過

大宅

酥皮湯 發表於 23-8-19 23:00
我希望將來會遇到個真係對我好既人,唔拍拖了,直接同我結婚啦

呢個年代唔好將自己完全投放落另一個人身上
好危險
一定要養活到自己
否則對方慢慢地都睇你唔起
唔嫁人總比嫁錯人好

男爵府

ericawingwing 發表於 23-8-19 23:28
係香港生活,好難只得一個負責搵錢,除非另一半鐵飯碗又高薪厚職啦(不過又有幾多個咁既人丫),兩公婆出黎 ...

高薪厚職點會帶飯?係都同d同事、客social 下。家庭主婦真係唔係好多人欣賞⋯⋯

大宅

你幻想婚姻生活太美好
單身也未嘗不是好事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

酥皮湯 發表於 23-8-19 22:56
失戀低潮期中,做咩都唔開心
好羨慕kingdom度結咗婚既各位JM
我想要既婚姻生活好簡單

傻豬,你呢啲照顧老公情節真係要做戲,對方又要夾戲咁做出來,先成戲

而且啲男人開頭梗受,不過你拍拖時,似乎都係虛寒問暖型,男人耐咗就會嫌悶兼煩,就會去搵新鮮。佢講得好啱,除非你養得起佢,咁佢咪陪你玩囉!呢個就係現實。

理想與現實係不同嘅。

做女人要有堅強一面,呢個男人同你夾唔到,咪先努力工作,等下一個機會囉。

男爵府

係香港,你要一個男人有本事養得一頭家,收入點都要有咁上下,至少6,7萬,而揾得呢個數,對伴侶都有一定既要求,例如外貌,身材或者事業。
你自問有冇以上條件?嗱,你有徐子淇咁既質素,就可以嫁富豪。
樓主,我建議你諗下自己既條件先。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

秋天與楓葉 發表於 23-8-19 23:05
唔好趕住30歲嫁
嫁錯人,婚後生活可以慘過單身

大宅

酥皮湯 發表於 23-8-19 22:57
出唔曬,繼續:

不過好可惜,我個前男友一啲都唔欣賞,佢利字當頭,覺得我事業差就睇我唔起了,如果我係一個月入 ...

呢啲男人要唔要都罷

別墅

放心,對的時間會有對的人

子爵府

回覆 酥皮湯 的帖子

我幻想中都係咁,但當結左婚共同生活,面對唔同既生活習慣同柴米油鹽,唔鬧交已經當贏

伯爵府

太過理想化

別墅

回覆 Jessy 的帖子

一年

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

酥皮湯 發表於 23-8-19 22:57
出唔曬,繼續:

不過好可惜,我個前男友一啲都唔欣賞,佢利字當頭,覺得我事業差就睇我唔起了,如果我係一個月入 ...

咁就死喇,咪即係貪你啲錢,咪仲賤

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你之前出過個post話你男朋友對你超級好不過有情緒病,就係呢個?你冇錢就嫌棄你,呢啲叫超級好?

男爵府

嗯...我覺得男人其實唔係好恨有老婆整飯盒佢食架..我有時口痕話整俾老公食,佢都10萬個唔願意同say no. 原因:困喺公司成朝仲要留喺公司食晏? 帶飯即要拎野,男人中意兩手fing fing出外。 街外野日日可以食唔同口味歎下杯野飲,帶飯邊得?

其實唔講整飯盒,我覺得你想法無問題,家庭主婦我覺得都係有d人既dream job。 不過真係要睇錢做人。

利申:我係ftm湊兩個,我喺屋企比較強勢,點解做ftm純粹老公唔中意有工人在家亦唔想外人照顧佢既仔女要佢番工時都擔心。我成日嗌悶想番工老公都tum我繼續湊仔。 錢銀還可以,搞得掂供車供樓

別墅

回覆 english1221 的帖子

我事業方面努力緊,但工作以外學習都要時間,所以未有咁快有成果但我覺得,如果我事業有成佢至黎搵返我,咁即係貪我既錢,而唔係真心愛我
佢係我事業低潮時離開我,睇小我既工作,我遲下有份新工,希望可以重新起步

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊