自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

每一到夏天特別大汗,老公同阿仔嘅衫就算洗完都隱隱若若有浸除,落咗啲香珠去洗都唔係完全癖得曬,有時仲溶得唔夠透,黏住啲衫,應該點樣做先除到味?

男爵府

回覆 Cowball牛九 的帖子

先浸洗粉水

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

洗完有無即晾衫??
加抽濕
如果都唔得,要換有消毒功效嘅洗衣用品

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

試下納米樂

子爵府

回覆樓主:

洗之前用衣物消毒液開水浸番半個鐘再洗

goldpiglet    發表於 23-8-22 18:19

珍珠宮

Cowball牛九 發表於 23-8-21 15:51
每一到夏天特別大汗,老公同阿仔嘅衫就算洗完都隱隱若若有浸除,落咗啲香珠去洗都唔係完全癖得曬,有時仲溶 ...

洗衫水唔夠,依加啲洗衣機慳水洗,洗得唔乾淨,我會將水位較高啲,再落滴露洗一次過水,先正式洗,我c6啲臭味先洗得走

同埋臭衫唔好擺隔日,因為臭味乾左會痴住件衫,難洗啲

伯爵府

之前上網學,用醋加水浸幾個字先洗,我試過好work

大宅

每一到夏天特別大汗,老公同阿仔嘅衫就算洗完都隱隱若若有浸除,落咗啲香珠去洗都唔係完全癖得曬,有時仲溶 ...

係咪塞得太多衫太滿呀

瑪瑙宮

正常洗定快洗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

梳打粉加醋一齊洗多次

夏天洗衫, 我會加一茶匙梳打粉

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

blackberry 發表於 23-8-21 17:09
梳打粉加醋一齊洗多次

夏天洗衫, 我會加一茶匙梳打粉

梳打粉又話易壞機。。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一桶水
再加一小杯漂白水
浸下佢都得
我老公之前d衫我洗完無即時晾
隔左2日先發現

成浸up味
用呢個方法浸一浸再重新洗
先洗得走個浸味

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

andyman 發表於 23-8-21 17:16
梳打粉又話易壞機。。

聽聞梳打粉洗壞機,我都吾敢再用

男爵府

回覆樓主:

滴露浸咗先洗

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吾好太多衫洗,再加梳打粉浸一晚洗

象牙宮

回覆樓主:

唔好放咁多衫,用洗衣香珠

大宅

BS129 發表於 23-8-21 16:02
回覆 Cowball牛九 的帖子

先浸洗粉水
我都係咁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一機唔好太多衫,落洗衣粉加一粒洗衣珠。

水晶宮

加walxx檸檬味消毒液,去味幾掂
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

別墅

試下將啲衫浸一晚先洗?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊