自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

d人成日話濕疹,勁多濕疹討論,勁多濕疹專欄,甚至濕疹專門店。
但我每日出街(甚至旺角每日行過)都沒有見過塊面生濕疹的人。每日出街,見到個個人塊面都是正常的,白滑的...。

講真,咁耐以來,我都是在街上見過1人塊面有異常濕疹問題。但街上99%的人都是正常白滑冇塊疹。

究竟係咪真係咁多人有濕疹。定係生在個身度,而唔係塊面度...?

大宅

larisqa 發表於 23-8-21 20:37
d人成日話濕疹,勁多濕疹討論,勁多濕疹專欄,甚至濕疹專門店。
但我每日出街(甚至旺角每日行過)都沒有見過 ...

我的濕疹在腳,平時著長裙或褲遮住。

伯爵府

經常見到。 曾經見過個小朋友全身全塊面嚴重到甩皮。 好心赤佢

xodebby    發表於 23-8-22 09:31

男爵府

有嚴重濕疹的人,会少出街的,,,避免陽光, 空氣污染刺激,,,等, 我後生時,有嚴重濕疹, 面,身,手,腳,,都有 ,中,西医都睇過日子好難過,都唔記得左,點樣捱過呢D日子了

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

Debbie0331 發表於 23-8-21 20:51
經常見到。 曾經見過個小朋友全身全塊面嚴重到甩皮。 好心赤佢
我侄女臉及身有出濕疹,睇見佢都好心痛

伯爵府

我真係生過喺塊面到,但我諗外人睇只會以為係敏感甩皮。

珍珠宮

回覆樓主:

濕疹上面既人,一般都會少出外,因為太多人會用其他目光望住佢,佢地都唔會開心,同埋大多數濕疹都會在手腳關節位。

大宅

好似我以前咁囉,細個日日返學出街見人都俾人問真係好煩。所以有啲人濕疹好嚴重既真係吾想出街

別墅

濕疹通常係關節位,d汗葉住嘅地方,嚴重起上嚟,都會惹到上面,好辛苦㗎

男爵府

所以奉勸啲,想生小朋友,的媽咪,陀bb時,一定要戒口,戒榴槤,菠蘿 ,濕毒嘢,,, 寧可信其有,不可信其無 ,功德無量

水晶宮

濕疹一定喺塊面到比你睇到?
我女身起濕疹起到爛晒肉,但佢面豬仔好白滑
我今日先見個兩腳濕疹到爛晒嘅女仔

公爵府

回覆樓主:

有架
辛苦架
可能樓主真係咁啱未遇見過

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好多人都有, 見過男人生係頸, 女仔成隻小腿都係! 熱天加潮濕仲辛苦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Nbs 發表於 23-8-21 21:13
濕疹一定喺塊面到比你睇到?
我女身起濕疹起到爛晒肉,但佢面豬仔好白滑
我今日先見個兩腳濕疹到爛晒嘅女仔 ...

聽到都好辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你冇見過姐, 不代表冇囉!

就當你果1%好味, 7xx 萬人口1%即多少? 有數得計, 為什麼因為你見5到, 就質疑「究竟係咪真係咁多人有濕疹」?????
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

回覆樓主:

你 睇唔到唔代表冇。不過好多人係手腳濕疹。我見過一個律師係全面+身都係爛,好慘

象牙宮

larisqa 發表於 23-8-21 20:37
但我每日出街(甚至旺角每日行過)都沒有見過 ...

濕疹嚴重, 患有濕疹者身體會出現一些皮疹,導致痕癢、水泡、紅腫、脫屑等問題。
政府醫院皮肤科, 見到"可怕皮膚"各問題。有時街上, 鉄路上 都會。上/下斑少見。 也怕大眾 指指點點掛。

和免疫系統有关, 看來恐怖, 但不會傳染。濕疹除了遺傳,環境、氣候及自身情緒等會引發濕疹。
出現紅斑、丘疹、膿液、糜爛、結痂, 看中醫醫療。 時間較長。會減輕, 生活質量也好。
但是極少人看中醫。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

Peter2012 發表於 23-8-21 21:10
所以奉勸啲,想生小朋友,的媽咪,陀bb時,一定要戒口,戒榴槤,菠蘿 ,濕毒嘢,,, 寧可信其有,不可信其無 ,功 ...
濕疹有遺傳,我爸爸有,我有,我家姐有,自問大肚時都有戒 口,但個女BB 時都有嚴重濕疹,食左半年中藥停左,怕長期食有重金屬,好感恩,個女大大下,、好番8, 9 成,係天熱出左汗,手臂,腳關節位痕

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔了解就質疑

水晶宮

stagea 發表於 23-8-21 21:16
聽到都好辛苦

謝謝,而家基本上好返了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊