自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

我的濕疹在小腿,著長裙或褲遮住。手腎也有一點。

生蛇時最可怕, 全身搞至坐 MTR 旁人跑了。中醫醫好。
現間中也會有濕疹。身體欠佳時, 壓力大, 皮肤出事。濕疹位置反映身體狀況!
脾胃弱的病人通常都會在小腿的外則長濕疹,甚至大腿外側的位置都會有濕疹。100%正確

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

Peter2012 發表於 23-8-21 21:10
所以奉勸啲,想生小朋友,的媽咪,陀bb時,一定要戒口,戒榴槤,菠蘿 ,濕毒嘢,,, 寧可信其有,不可信其無 ,功 ...
如果有生濕疹既最好咪生下一代

濕疹有機會遺傳

男爵府

我係有濕疹嘅,全身都有,就係塊面無,咁點呢,叫好彩定唔好彩。坦白講睇到你咁問,好討厭。

最嚴重時真係無得瞓,傷口痛到喊。有一日開始我嚴格控制自己飲食希望有改善,到同事親戚見我呢樣唔食果樣唔食,覺得我誇張麻煩(我已唔介意講明我有濕疹所以介口),只因佢哋睇唔到我啲傷口有幾爛。

珍珠宮

sheepmui 發表於 23-8-21 21:39
我係有濕疹嘅,全身都有,就係塊面無,咁點呢,叫好彩定唔好彩。坦白講睇到你咁問,好討厭。

最嚴重時真係 ...

我宜家生蛇,真係深切明白痕到冇得訓苦處
唯有努力戒口

我係大脾度生,所以成日R大脾

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

濕疹上面,我見係bb同小朋友多…係真係有。亦有後生仔女,係雙腳都有…

男爵府

Peter2012 發表於 23-8-21 21:10
所以奉勸啲,想生小朋友,的媽咪,陀bb時,一定要戒口,戒榴槤,菠蘿 ,濕毒嘢,,, 寧可信其有,不可信其無 ,功 ...
唔好賴媽媽。好多人都係成年先出現濕疹問題。濕疹不等如濕毒問題。濕疹係過敏引致發炎問題,皮膚破損惡性循環。

別墅

larisqa 發表於 23-8-21 20:37
d人成日話濕疹,勁多濕疹討論,勁多濕疹專欄,甚至濕疹專門店。
但我每日出街(甚至旺角每日行過)都沒有見過 ...
我濕疹喺隻腳度, 勁乾, 甩哂皮

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Nbs 發表於 23-8-21 21:35
謝謝,而家基本上好返了

恭喜

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

333s 發表於 23-8-21 21:36
我的濕疹在小腿,著長裙或褲遮住。手腎也有一點。

生蛇時最可怕, 全身搞至坐 MTR 旁人跑了。中醫醫好。現 ...

無睇中醫講過。。不過我又真係呢 d 位置起疹

嚴重時由右去到左,再由左去到右

試過褲頭位,一著褲出街就痕

早幾年最嚴重係背脊,又紅又㷫又痕,瞓唔到要扒係度先勉強好 d,咁樣過左一個冬天

水晶宮

Peter2012 發表於 23-8-21 21:03
有嚴重濕疹的人,会少出街的,,,避免陽光, 空氣污染刺激,,,等, 我後生時,有嚴重濕疹, 面,身,手 ...

點醫好

水晶宮

Nbs 發表於 23-8-21 21:13
濕疹一定喺塊面到比你睇到?
我女身起濕疹起到爛晒肉,但佢面豬仔好白滑
我今日先見個兩腳濕疹到爛晒嘅女仔 ...

好彩塊面冇咋,平時喺街見到啲人多數喺頸背、節位,覺得好慘!又痕又一撻撻,咩自尊心都冇晒啦~

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你未見過就等於冇? 我仔bb 到4歲濕疹全身包括面, 依家大個就好d

珍珠宮

我侄仔都好嚴重濕疹,佢成日出街,主要生係頸同關節位,遠睇都唔覺。

珍珠宮

sheepmui 發表於 23-8-21 21:39

最嚴重時真係 ...

關於介口,都要小心啲營運唔均衡,人工冇益嘢當然介啦,但有營養嘅嘢要慢慢試返呀。

珍珠宮

回覆樓主:

見過好多,人地會遮住,除左遮唔到嘅地方,覺得香港都多人濕疹

子爵府

我女小學開始有濕疹,年年發的部位唔同,換季會好返,不斷睇中西醫調理,醫生話係壓力引起,終於有一年生到面部甩皮,有次搭地鐵多人,旁邊企咗兩母子,個媽大力拉開個仔唔企我女身邊,仲大聲同個仔講:唔好企咁埋,佢生濕疹會傳染你…我女即時爆喊…濕疹已經好痕好難受,仲要俾人岐視…好彩經過多年調理,加上學習壓力冇咗,18歲之後濕疹呢幾年已冇再發過,謝天謝地!
其實我經常在街上見人面上有濕疹,多數係青少年小朋友,希望佢哋都搵到方法治返好啦!

子爵府

d人成日話濕疹,勁多濕疹討論,勁多濕疹專欄,甚至濕疹專門店。

我試過因為工作壓力,濕疹生響手肘同眉心,因為痕癢,會不停抓,但係我有朋友提我唔好抓,會抓爛,由其面部(當年仲係雲英未嫁,所以我都有聽話盡量唔抓,面部濕疹冇再惡化,約一,兩年後仲退紅退印,但手肘就抓爛有疤,(其間有看醫生搽藥膏食藥嘅,都冇作用)(emoji)工後才慢慢好返,約十年時間手肘的疤都減淡皮膚平滑返

大宅

我塊面有,不過唔算超明顯 要近d 睇先見到

伯爵府

我出濕疹出到兩隻耳仔腫曬 我長頭髮遮住
食唔到瞓唔到

子爵府

究竟你多唔多出街?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊