自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近大家去邊度旅行,機場出/入境係用CT scanners呢?乜都唔使拎出來,成個行李喼,手袋好似去醫院咁,照一照就搞掂,連乜鬼100ml液體無限制了。

我去美國華盛頓機場體驗過,排隊連scan,唔使15分鐘(以前閒閒地等成個鐘),堅快
attach0/tmp/phplV8qjQ

男爵府

回覆樓主:

揾到條片部CT scanner點樣操作,美國宜家主要轉機機場都實行了。英國都開始落實,唔知其他國家機場引入未呢?以後唔使預咁多時間到機場

https://youtu.be/IY6EV8Y--WM?si=QPrjOicg6xDhyE9O

男爵府

回覆樓主:

講到英國機場,最憎喺heathrow轉機,全部職員都懶懶閒,排immigration 要排到要call嘅,過security 要check手提行李,一條belt得一個職員負責,前一乘客打行李開逐件小物件攞出嚟check, 要比稅傾唔掂數,真係攪咗勁耐無叫其他人幫手,因為之前immigration 已等咗好耐,下班機已開始登機,同個職員講情況,佢好冷靜咁完全無視你,好彩最後飛奔去到登機,一上機就即閂門起飛,一額汗 嗰次已有2個半鐘轉機時間,所以以後要轉機我會揀最少3個鐘,陰影太大

所以最憎heathrow 機場,如果用咗呢部機,減省咗要人手逐件check就幾好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊