自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

觀塘的駱駝漆大廈共分三座,每到午膳時間總是人山人海,不少在附近上班的人都會到此覓食,甚至有不少市民跨區搵食。不過近日就有連登網民發貼指自己幫襯駱駝漆大廈的食店連環中伏,引起不少網民共鳴,力數4宗罪更點名多間食店「又貴又難食」!

1. 「淨係地下排隊等lift都有排等」
要去駱駝漆大廈覓食第一關就是要先等到電梯。因為駱駝漆大廈內除了餐廳還有不少商戶、辦公室,因此進出的人士極多,特別到午膳時間,就會出現長長人龍,有網民直言「部𨋢好恐怖」、「等電梯上樓又耐又熱」,非常辛苦。打工仔食飯時間有限,等得來不少人都會寧願去附近吃就算。

2. 「工廈價錢仲貴過商場食 唔知憑咩」
駱駝漆大廈屬工廠大廈,客觀感覺都會因為舖租較便宜所以物價也會較低,但不少網民都表示駱駝漆大廈內的餐廳價錢比得上大商場內、甚至中、上環的價位:「個價仲貴過中環」、「以為舊區都唔會太貴,點知餐餐都差唔多成舊水」、「唔明點解工廈都咁X貴」、「工廈啲嘢賣得仲貴過地鋪」

3. 「上到去啲走廊焗到X街」
因為工廠大廈結構的關係,走廊沒有窗口,加上人潮和餐廳煮食的熱氣,令到每一層的走廚都會又焗又熱,排隊等入座時已經辛苦,餐廳內的冷氣又未必夠涼,不少打工仔食完都會成身汗,非常不舒服。

4. 「嘢又唔係特別好食」 駱駝漆大廈之所以被追捧,都是因為有不少特色小店,不過不少網民都覺得其實食物並沒有如一眾IG foodie或 YouTuber所指般好吃:「真係冇一間會食完返轉頭」、「西餐收酒店價錢俾茶餐廳質素」、「中環價錢,深水埗質素」,更點名多間食店「又貴又難食」。

水晶宮

畀面勳章

記得之前有報導話上面有啲食肆冇拎牌

大宅

排電梯上去排到人都癲

伯爵府

2024勳章

lovelybaby2015 發表於 23-8-24 12:53

冇牌都冇食環捉

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 23-8-24 12:53

唔出奇

水晶宮

畀面勳章

蛋花湯 發表於 23-8-24 12:54
冇牌都冇食環捉

有呀,就係捉左先知入面有食肆冇牌

伯爵府

蛋花湯 發表於 23-8-24 12:52
觀塘的駱駝漆大廈共分三座,每到午膳時間總是人山人海,不少在附近上班的人都會到此覓食,甚至有不少市民跨 ...

前排係FB group有人介绍一間駱駝漆地下茶餐廳,有次去開觀塘專登揾佢試下,食個tea炒碟嘢幾好味,性價比又不錯。樓上冇人介紹就冇試過,費時盲中中揾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最後果張相好靚喎, 好pro 好似飛左去日本食咁

我見識少

伯爵府

2024勳章

lovelybaby2015 發表於 23-8-24 12:57
有呀,就係捉左先知入面有食肆冇牌

原來係咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

認同既,觀塘大部分都系D工廠大廈食店,地鋪乜都好,共通點系貴,唔好食,招呼差,坐得逼(所以我多數外賣)食完絕對唔想返轉頭。

大宅

真喎,認同呀,試左好多間都冇間想回頭
有間西餐,lunch都近百,茶餐廳咁,失望
有d排哂長龍,又係7-80碗雞湯米線,都係好一般

珍珠宮

駱駝漆樓下近大門口有間小食店
有粢飯食
可能佢放得太耐
d飯太爛好難食

別墅

樓上店嘅先天問題,就係顧客要等lift

水晶宮

yuyueng 發表於 23-8-24 13:03
認同既,觀塘大部分都系D工廠大廈食店,地鋪乜都好,共通點系貴,唔好食,招呼差,坐得逼(所以我多數外賣 ...

所以唔好成日話因為租金貴所以態度差食物差,租金平咪一樣冇減價,要賺盡先真

大宅

觀塘工廈啲食肆, 其實主要係做中價餐。嗰頭最平,就要去熟食中心。茶餐廳外賣飯盒,都有$50左右嘅

公爵府

回覆樓主:

官塘食西餐,一向都係偏貴的!

伯爵府

2024勳章

Yeelim 發表於 23-8-24 13:31
官塘食西餐,一向都係偏貴的!

真係拍得住中環

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

夜市條隊一樣

子爵府

yuyueng 發表於 23-8-24 13:03
認同既,觀塘大部分都系D工廠大廈食店,地鋪乜都好,共通點系貴,唔好食,招呼差,坐得逼(所以我多數外賣 ...

駱駝漆有間南瓜湯餃子幾好食

公爵府

回覆樓主:

排長龍等 lift
餐廳走廊太焗
食物質素一般
呢三點真係好趕客嘅!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊