自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

angiehouse 發表於 23-8-27 08:16
勞民傷財,邊個有興趣知,吾系仔就系女加啦

仲有跨性別

伯爵府

甚麼性別 party,滿月酒,百日宴 ......

都是無聊大人的巧立名目

水晶宮

baby_happy 發表於 23-8-26 23:29
唔會,人地有冇咁想知我BB性別呀?

Agree !唔使咁巴閉,只求生產順利,BB健康出世就滿足
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

無啦!連生日、紀婚紀念日呢啲我都唔搞,點會整個bb性別party

翡翠宮

回覆樓主:

No la, who cares

男爵府

又唔係明星,搞甘多做咩
個個要搵食,搞一次party浪費金錢同時間,唔係睇B B
我身邊無人甘做,想知要唔要做人情?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好無聊,有啲人係鐘意咩事都開party,有左BB開party,揭撓性別開party,臨生又開party,生左又開。。。。搞著人地又要嚟又要送禮

子爵府

14089zax 發表於 23-8-26 23:26
我見香港少jm會搞,但係會以其他方法揭曉bb性別

老實講人哋冇興趣知…

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我唔想麻煩人,自己又辛苦,大仔果陣係6299咬住要搞滿月,否則我都唔想搞,人又多,個個走嚟抱我仔,搞到佢又瞓唔到食唔到。到個女果陣,我同老公都打死唔搞滿月/百日宴,點知有親戚話我地重男輕女,多鬼餘。其實外國嘅shower會包埋開估BB性別,送禮物的話,shower時送咗,之後就唔會再送,冇滿月冇百日宴,再嚟就係BB一歲生日party。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

無聊,唔會

子爵府

2024年龍年勳章

14089zax 發表於 23-8-26 23:26
我見香港少jm會搞,但係會以其他方法揭曉bb性別

有需要咩?男女有咩咁特別,加上有人會在意?
最緊要健康,安心養胎好過啦

Life must go on

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 23-8-26 23:51
唔會,覺得好無聊

X 2 !留錢做其他更重要事好過。

水晶宮

rose-mag 發表於 23-8-27 10:38
我唔想麻煩人,自己又辛苦,大仔果陣係6299咬住要搞滿月,否則我都唔想搞,人又多,個個走嚟抱我仔,搞到佢 ...

我二個子女都被男家長老逼搞周歲宴,激死我,洗錢洗係呢啲地方。倒轉佢啲親戚好多都不搞。我覺得做咩要搞。

我已說明不會搞16歲成人宴(某省份最流行),我要留錢比仔女買樓。

大宅

唔會呀,最多都係講聲係男定係女,唔會搞party咁誇張

男爵府

No, nobody care

侯爵府

牛年勳章

唔會,唔係男就女,唔覺有咩驚喜咁想人哋戥我高興

琥珀宮

opclk99 發表於 23-8-27 00:05
極度幼稚...

直白,但好贊成。好無聊。

呢類人係得閒得滯,定錢多得滯冇掟使?唔係仔就係女㗎啦!

opclk99    發表於 23-8-27 20:54

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Astra00 發表於 23-8-26 19:57
我二個子女都被男家長老逼搞周歲宴,激死我,洗錢洗係呢啲地方。倒轉佢啲親戚好多都不搞。我覺得做咩要搞 ...

16歲成人宴?我仔嚟緊18歲都唔會搞咩,留錢俾佢上大學把啦,小學果陣都搞過請晒全班同學開生日會,係去公園玩加開party,識好多人花好多錢,我地就真係唔會,反而老人家大壽我地會請十圍八圍親戚朋友食飯開心吓。

唔係迷信,真係有朋友個仔每年生日都有事,一歲病,兩歲俾人推跌撞崩門口,三歲去旅行途中食物中毒入醫院,四歲兩公婆離婚。。。每年都係個老婆要大搞,唔係生日會就係全家旅行,生日會唔係一個,係開最少三次,真心,咁細個小朋友記鬼得咩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 23-8-27 13:10
16歲成人宴?我仔嚟緊18歲都唔會搞咩,留錢俾佢上大學把啦,小學果陣都搞過請晒全班同學開生日會,係去公 ...

同意。男家那邊係咁,可能前半生比人看不起,咁岩到我老公呢代,叫做啲野好少少,佢哋就急不及待要比人知,要威比人看(我不喜歡咁)。

有時大搞呢啲野,盞累小朋友少啲福氣。我仔女生日咁多年都係買個蛋糕,求其食好少少係屋企。很多人係看人幾時衰運。費事比人眼紅咒我。(16歲成人宴很無聊,不會去做。佢哋有咁提議,我就一定反面!)

珍珠宮

Astra00 發表於 23-8-27 13:17
同意。男家那邊係咁,可能前半生比人看不起,咁岩到我老公呢代,叫做啲野好少少,佢哋就急不及待要比人知 ...
你同我想法有少少相似,我都唔會特別慶祝生日,小朋友可能食個小蛋糕,我自己就未必會買,最怕就係新曆又搞,農曆又搞,我記唔到男家啲人生日,一年都搞幾次,新舊曆都慶祝,無辦法去記

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊