自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

請問小朋友(11歲以下)去深圳及回港時需要passport 嗎?因passport 過了期,只有身份證及回鄉卡。謝謝!

水晶宮

回覆樓主:

bk 呢度已有好多post 講11歲以下小童到大陸/澳門要咩證件

出入香港境 :
(a) 冇相片hkid + 有效特區護照 (或只特區護照都得) ; 或
(b) 有效回港證

出入大陸境:
回鄉卡

出入澳門境 :
(a) 有效特區護照 或
(b) 有效回港證

男爵府

你意思是由深圳返港需特區護照,但過了期仍可以?

男爵府

birdbird 發表於 23-8-28 09:39
bk 呢度已有好多post 講11歲以下小童到大陸/澳門要咩證件

出入香港境 :

換左有相身份證便可,返大陸唔需要passport, 但因11歲以下身份證沒有相,所以要用passport來證明小朋友身份(過關時)。所以如果你小朋友已經換左有相身份證便不用帶passport, 否則便要

珍珠宮

11歲以下係需要passport, 因為身份證無相

男爵府

明白,即係根本出唔到境

男爵府

回覆樓主:

其實呢啲問題自己上網搵都搵到,爬文都好多資料,有人試過用過期護照ok,都係果次通融,唔代表到你去果時得,睇你博唔博,有咩打去1823問清楚最好

男爵府

Liuvyn 發表於 23-8-28 09:52
明白,即係根本出唔到境

其實我仔第一次返大陸時,我係完全唔知要帶passport, 過關時係可以通融,職員帶左我地入office 辦手續,好快的。不過個次帶住幾位老人家,我地一行有老師有嫩,唔知係咪咁先可以通
融。
不過我知道聽過,你個case, 如果唔急當然申請passport 續期,如果急可以申請一隻「即日證」,你試下去入境處問問,因為電話唔會有人接

男爵府

回覆 apple_love 的帖子

多謝你分享,不過已經取消了行程,都快開學,等有機會先再去。

男爵府

回覆 開不了口 的帖子

唔博啦,係太耐冇出境,諗住冇passport 坐唔到飛機,但都想襯暑假尾巴出境玩下,而家邊度都唔洗去

翡翠宮

Liuvyn 發表於 23-8-28 10:14
回覆 開不了口 的帖子

唔博啦,係太耐冇出境,諗住冇passport 坐唔到飛機,但都想襯暑假尾巴出境玩下,而 ...

都可以早啲去排隊辦回港證,即日可取,唔一定用護照。

大宅

之前,排隔離隊見過
有一家人一齊過關,個細路係唔過11歲的,因為關員有叫佢攞passport 對樣
不過媽媽話唔記得帶,關員叫佢地入去間大房(隨行仲有應該係同一case既其他家庭)
原以為小朋友會過唔關,點知去到買地鐵飛時,又見返嗰一家人,應該最後都放行了

水晶宮

Liuvyn 發表於 23-8-28 10:10
回覆 apple_love 的帖子

多謝你分享,不過已經取消了行程,都快開學,等有機會先再去。 ...

即使取消行程,都可以繼續申請換領護照。證件,係閒時申請,急時用。到你要出門,起碼唔洗擔心passport 是否有效

子爵府

我第一次同小朋友報團要過關去深圳集合,都係唔知要帶護照,淨係拎左身份證同回鄉卡,關員叫入房查問,我比左報團資料佢睇,之後佢查下電腦、簽下文件就放行了。

整個過程關員都好有善,所以唔駛驚。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊