家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我係完全唔識投資, D錢擺係度無咩用
所以好耐之前買左份危疾保險, 有事就 Claim, 無事身故賠償當留返遺產俾小朋友

我計過, 我供斷係大約50萬, 身故賠償/危疾最大賠償係 105萬左右
雖然供幾十年, 但有 double 好似都幾吸引

我想問下D人成日話 claim 唔到 Claim 唔到
咁我想問下如果真係 Claim 唔到, 最後身故賠償係咪一定會收到錢? 會唔會連身故賠償都有籍口賠唔到?
有大病 Claim 唔到都算, 如果死左都有機會唔賠, 有時真係唔想供落去....

自己有層樓, 自己有間迷你公司, 有埋呢100萬, 我走左, 個小朋友起碼都有D保障

複式洋房

如果想留份錢畀小朋友,點解唔買多份人壽,純人壽嘅plan好多保險公司都有推,平平地咁唔少選擇

危疾claim唔claim好睇你買邊間,不過我係你就會照留而係個份,反正都供咗咁多年
反而係睇下會唔會加買其他Plan

伯爵府

jorlose 發表於 23-8-28 23:48
其實我係完全唔識投資, D錢擺係度無咩用
所以好耐之前買左份危疾保險, 有事就 Claim, 無事身故賠償當留返遺 ...

身故賠償好少聽claim唔到,除非未到生效日期

複式洋房

死咗都無得賠?唔會啦,有身故賠償。不過買危疾時個agent無話你知係怕你病咗無工返用嚟頂生活費咩?買錯晒,浪費金錢得唔到最有效保障。

禁止訪問

複式洋房

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

我剛問過我個agents, 他話死亡過左一年就一定有得賠。
我都有買危疾,要供二十年,有事claim錢無事當儲錢。
但我最喜歡的是可以早提款的那種儲蓄保險。每年派錢當被動收入。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊