夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

完全明白樓主感受。

老公係照理性人,有苦自己知。外人看我們一家幸福快樂,但老公只顧自己感受,或者同理心極低。
平時行路超快,唔理後面老婆囝囡。莫講話行路拖手,就算影相都唔見會搭膊頭。鬧交之後唔會道歉唔會氹,見到喊都唔會理。
佢自己都講咗咁多年好難改,但係其實我覺得係極度自我自私態度,雖然有顧家,但只係一個合作夥伴咁,好心淡。
簡單而言,就覺得越嚟越唔愛、冇感情,仲好似好乞人憎咁。

大宅

chuman2014 發表於 23-9-9 21:24
完全明白樓主感受。

老公係照理性人,有苦自己知。外人看我們一家幸福快樂,但老公只顧自己感受,或者同理 ...
當年紀到中年仔女又大左不再需要用時間心力去理小朋友,自己多了時間,再感覺應該值得擁有更好伴侶時,就會覺得屋企個件討厭…。
時間再過,到再再老七八十,無太多選擇就會無要求,平淡就好。人生就係這樣

複式洋房

領主護衛 發表於 23-9-9 22:06
當年紀到中年仔女又大左不再需要用時間心力去理小朋友,自己多了時間,再感覺應該值得擁有更好伴侶時,就會覺 ...

只係結咗婚12年。漫漫長路。
有時忍耐都有底線,唔係無窮無盡的忍耐。
內心唔開心無人關心冇人理,老公對自己唔好,女人真係好慘。

大宅

chuman2014 發表於 23-9-10 00:11
只係結咗婚12年。漫漫長路。
有時忍耐都有底線,唔係無窮無盡的忍耐。
內心唔開心無人關心冇人理,老公對 ...

凡事都有不同角度嘅,就消防員抱起救出被困個女仔為例子,
可以覺得係蝕底而不開心,也可以覺得被困後終於有人出手救回去安全地方,盡情去開心笑,盡管只係三兩分鐘,開心就是了,她正享受生命活著囉。
女人懂得去利用自己係女人嘅優點去生活,唔一定差過男人。男人都係人,內心唔開心冇人理,也會不開心,也是慘。
另外,要另一半改變迎合自己係不可能嘅任務。

侯爵府

完全明白樓主感受。

老公係照理性人,有苦自己知。外人看我們一家幸福快樂,但老公只顧自己感受,或者同理 ...

乜又咁似A仔?

民房

回覆 owla 的帖子

Agree !

複式洋房

我同你嘅情況差不多

禁止訪問

複式洋房

又係我… 我只係想搵個地方呻出黎。我真係覺得同我老公好唔夾!!! 佢成日都覺得自己為我為個家去諗,而我往往只係諗自己,諗個小朋友,無為佢諗過。
例如,佢覺得一家人,好多時嘅活動就應該一齊參與,但我覺得夾到啱嘅咪一齊做,唔啱嘅自己做又有咩問題?點解連食個飯,去個旅行都要全部人一齊?我覺得佢呢啲道德捆綁好辛苦,同佢溝通,佢就會覺得我自己諗自己方便自己,係自私。

公爵府

完全明白樓主感受。

我也借個post呻下,先謝謝樓主
我越嚟越憎我老公,年紀越大,大男人性格就越大,有少少吾順佢意或做錯少少野,即比xyz ,如果事後自知係佢錯,就當自己無故xyz 無發生過…..
宜家同佢一齊生活好痛苦,最慘係我身邊嘅人以為我好幸福,吾駛工作有車有樓…. 但隨時比佢爆粗鬧,就算係佢吾啱,吾認仲要鬧返轉頭…
個仔對我好啲同我啱傾啲又鍾意

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊