興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

原經文: https://book.bfnn.org/books/0016.htm
每日念一品都好好
可以消業保平安
佛告虛空藏菩薩:諦聽諦聽!吾當為汝分別說之。若未來世,有善男子善女人,見地藏形像,及聞此經,乃至讀誦,香華飲食,衣服珍寶,布施供養,讚歎瞻禮,得二十八種利益:一者、天龍護念,二者、善果日增,三者、集聖上因,四者、菩提不退,五者、衣食豐足,六者、疾疫不臨,七者、離水火災,八者、無盜賊厄,九者、人見欽敬,十者、神鬼助持,十一者、女轉男身,十二者、為王臣女,十三者、端正相好,十四者、多生天上。十五者、或為帝王,十六者、宿智命通,十七者、有求皆從,十八者、眷屬歡樂,十九者、諸橫消滅,二十者、業道永除,二十一者、去處盡通,二十二者、夜夢安樂,二十三者、先亡離苦,二十四者、宿福受生,二十五者、諸聖讚歎,二十六者、聰明利根,二十七者、饒慈愍心,二十八者、畢竟成佛。
希望大家開心每一日 健健康康

子爵府

回覆樓主:

多謝分享!.

男爵府

kenny8426 發表於 23-8-30 22:06
原經文: https://book.bfnn.org/books/0016.htm
每日念一品都好好
可以消業保平安

想問一下,在家誦經是否會引來眾生聽經?在公園唸得嗎?

珊瑚宮

回覆樓主:

啱啱諗完

子爵府

回覆樓主:

想問十,十一係咩意思?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

hongyun 發表於 23-8-30 22:54

會。
由其係地藏經。

但唔洗怕, 佢地只係聽。
其實對你都係一種福報。
因為你唸比佢地聽。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Crystalivy 發表於 23-8-30 23:46
想問十,十一係咩意思?

以我嘅理解:

十 首先其實係地藏經嘅小鬼,鬼王唔係我地一般諗嘅 "鬼"。
地藏經有提到呢個會議 (佛祖介紹地藏菩薩而眾神/鬼發問) 係有鬼王的份。
所以我諗十嘅意思係: 上(神)下(鬼)都有力量助你。

十一 不竟此經由遠古傳來, 而古時男身比較優越, 意思我諗都係講會"變好"。

有錯請更正。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

Jolin_Yuen 發表於 23-8-30 23:57
會。
由其係地藏經。

收到,謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

多謝分享

子爵府

hongyun 發表於 23-8-30 22:54

會,但唔使怕,唸經比眾生其中一種功德,你可以念完經後對空氣講:「唸經完畢,請各位眾生離開我屋企,唔好停留,阿彌陀佛!」佢哋知道聽完經就會走

珍珠宮

2024年龍年勳章

我睇完,唔係好明經文講乜。
Minniemouse:-P

男爵府

hagupit 發表於 23-8-31 00:26
會,但唔使怕,唸經比眾生其中一種功德,你可以念完經後對空氣講:「唸經完畢,請各位眾生離開我屋企,唔 ...

Thanks

大宅

回覆 hongyun 的帖子

呢個係大眾既誤解
以為念地藏經會招鬼
藏經 第一句

忉利天宮神通品第一

如是我聞。一時佛在忉利天,為母說法。

係忉利天說法 絕對係比天人聽
點會唔吉祥

如果有壞處 會傷害大家
佛就唔會叫大家念

佛叫大家流通呢部經
1.定自在王!如是地藏菩薩有如此不可思議大威神力,廣利眾生汝等諸菩薩當記是經廣宣流布

2.佛告普廣:此經有三名:一名地藏本願,亦名地藏本行,亦名地藏本誓力經。緣此菩薩,久遠劫來,發大重願,利益眾生,是故汝等,依願流布。

3.佛告觀世音菩薩:是地藏菩薩,於閻浮提有大因緣,若說於諸眾生見聞利益等事,百千劫中,說不能盡。是故觀世音,汝以神力流布是經,令娑婆世界眾生,百千萬劫永受安樂。

我希望大家對呢部經可以消除誤解
任何時候念都吉祥
百利無一害

大宅

回覆 moonmoonbabies 的帖子

十者、神鬼助持,十一者、女轉男身

十者,大家都唔可以否認,呢個世界的確有鬼神,舉頭三尺有神明
如果念誦地藏經,鬼神都會保護你,尊敬你

十一者,因為女士要生小朋友,要月經,有D人唔喜歡呢種痛苦
如果厭惡女生,多
念誦地藏經,下世可以女轉男身
另一個意思,無女生習氣,
念誦地藏經,唔小氣,唔妒忌,唔爭風呷醋,
好似男人咁,有承擔,肯負責

大宅

回覆 minniemouse 的帖子

有人解經

https://www.youtube.com/watch?v=UCzqc-mMexQ&list=PLky4Vr6Z9feOv86Ia3xhVlCGOJ993rNwJ&index=1&t=38s&ab_channel=%E5%8D%97%E7%84%A1%E9%98%BF%E5%BD%8C%E9%99%80%E4%BD%9B

大宅

呢本經有2樣野值得大家留意

1.地藏經唔係招鬼,係完全無副作用
多念地藏經 多念地藏菩薩
絕對絕對有大福力

2.生日,生小朋友,家中有人去世.慶祝
唔好殺生去拜祭,只會累到佢地

或已生下,慎勿殺害,取諸鮮味供給產母,及廣聚眷屬,飲酒食肉,歌樂絃管,能令子母不得安樂。

大宅

回覆樓主:

thx

珊瑚宮

kenny8426 發表於 23-8-31 04:09
回覆 hongyun 的帖子

呢個係大眾既誤解

唔係任何時間諗
1. 唔好超過晚上11點
2. 唔好係床上諗

大宅

想請教下,我通常係十齋日唸地藏經。因為唸曬成本要一個多小時。如果每日唸,可以只唸其中一part?

男爵府

回覆樓主:

以前我以為會惹來眾生不走,之後我真係去唸,最緊要誠心,唸完做迴迥。越唸越熱。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊