家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上次落揸兜分行拎生日禮物時,個 RM 就係狂水我做呢啲保單融資同埋買國泰債券
果陣息開始上,仲水我香港唔會跟,如果聽佢講就揩晒嘢

https://youtu.be/iuohlGRijIM

男爵府

最後你有冇買?

伯爵府

coffeeort 發表於 23-8-31 18:16
我上次落揸兜分行拎生日禮物時,個 RM 就係狂水我做呢啲保單融資同埋買國泰債券
果陣息開始上,仲水我香港 ...

咁恐怖,我都有「理財經理」同我sell過,我睬佢有味
呢啲RM最鐘意同你扮Friend, 唔熟唔食

大宅

BO_NG 發表於 23-8-31 18:22
最後你有冇買?

當然冇啦,果陣我兜口兜面話佢早兩年講就仲賺,而家加息周期開始風險好大,咁講都即係擺明我知道呢件係乜嘢來啦,佢仲死心不息水我話香港通常都唔跟美國行,我話諗諗(即係唔使諗),之後又水我買國泰航空債,仲要溢價俾我,你都痴線嘅我買美國投資級債息率仲高過你啲國泰垃圾債,真係信 RM 多多錢都唔夠輸

大宅

annie133 發表於 23-8-31 18:26
咁恐怖,我都有「理財經理」同我sell過,我睬佢有味
呢啲RM最鐘意同你扮Friend, 唔熟唔食
...

唔熟唔食呢句真
銀行積極 sell 得散戶嘅,通常代表個樣嘢已經玩爛左,要搵人接支火棒

男爵府

coffeeort 發表於 23-8-31 18:45
當然冇啦,果陣我兜口兜面話佢早兩年講就仲賺,而家加息周期開始風險好大,咁講都即係擺明我知道呢件係乜 ...

上次我個經理叫我買渣打自己啲債券

即係話,問我信唔信渣打會執笠?
唔執笠嘅話就一定唔會渣都冇!其他銀行定期利息咁高,我好少買債券… 真係唔係好識,最後選擇躺平咁做定期算啦

題外話,今年 Priority Private 客戶,生日有乜嘢送?我仲等緊我個客戶經理送生日禮物…

大宅

BO_NG 發表於 23-8-31 22:05

唔知呀,費事一落去就俾佢捉入房「傾計」,所以之後都冇去拎了

大宅

BO_NG 發表於 23-8-31 22:05

之前生日通常會送乜嘢多?

男爵府

Hobbyguts 發表於 23-9-1 11:16
之前生日通常會送乜嘢多?

上年生日:送咗$200 Lady M現金券

大宅

其實好多銀行既rm都係為左跑數

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovelyuna 發表於 23-9-4 15:49
其實好多銀行既rm都係為左跑數

× 10000

理財經理 = 把妳的財、理入他同銀行的袋~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊