自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

牛年勳章

劫褲濟朋 發表於 23-9-3 10:06
政府有叫你救咩?
要救. 幾時輪到你救. 排到去羅湖都未到我地呢D 小市民啦
何況香港而家有咩問題?

其實你係咪想香港經濟再差啲?
等樓價跌多啲,你想入市?
其實你有250萬,都夠錢入市㗎喇 !

Flowerlam    發表於 23-9-3 21:06

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

以前有巴士導賞團,有條路線 捐窿捐la 去d 比較偏僻既地方
我覺得應該唔係趕鴨仔式,而係自由行 有歷史價值/紀念 有人介紹一下
以前 港鐵有 k 巴 去錦田 南生圍 等,見到好多風土民情 遠離煩囂,果度都有d 食肆

其實,大埔 沙田 好多都有類似咁既地方

公爵府

牛年勳章

無限城 發表於 23-9-3 10:50
駱駝漆大廈都玩到咁
齊心個頭咩
官塘返工啲朋友叫晒救命

駱駝漆大廈d食肆係無牌,先唔講衛生,淨係消防設備同走火通道都唔合格,如果有起事上嚟,可以死好多人㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BKFinder 發表於 23-9-3 10:48
點會冇?香港官員起左西九文化區,有故宮博物館

為左通關而起?
為通關做準備 所以起左呢2座野?

大宅

而家見D人黎香港都係飲飲食食又一日,景點就十年如一日,我覺得要有返D新既景點比人去

珍珠宮

selinako^^ 發表於 23-9-3 11:01
為左通關而起?
為通關做準備 所以起左呢2座野?

成個西九也是香港官員為了吸引內地及全世界旅客來港的特色景點

翡翠宮

回覆樓主:

其實可以種多d 花,一有花 好多人去影或睇 好多人就會去,不過呢個成本高 要打理

上個月我先講,香港好多荒地 起一d 特別酒店 台灣有動物園 酒店,香港可以起酒店 民宿,種花 搞好 特色園景,就會有人入住打卡
香港要做旅客生意,唔係塘水滚塘魚

伯爵府

2024年龍年勳章

最簡單,改變吓服務態度先

珍珠宮

grancyliang2007 發表於 23-9-3 11:11
最簡單,改變吓服務態度先
香港飲食業服務員大多是大年紀新移民大媽,服務欠奉

翡翠宮

回覆樓主:

題外話 人工高,物價就高
人工3級跳 真係痴線

人工低既中小私人公司 跟本跟唔到通漲

高層人工高,當然感受唔到果種壓力

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

當然國內自由行嚟香港消費,振興經濟,講好似萬惡咁,有生意唔要,何其折墜 後來又搞咩色黃經濟圏嚟分化,搞到好多鋪頭都已經唔想幫襯,服務態度又衰,而家風水輪流轉,通關返深圳消費又唔抵得,呢D 是不是現眼報?

翡翠宮

BKFinder 發表於 23-9-3 11:05
成個西九也是香港官員為了吸引內地及全世界旅客來港的特色景點

宜家係講緊通關

澳門賭場都係為左吸引全世界旅客,亦係最賺錢
你咁講 其實澳門唔使再做其他野,咁點解佢要起新酒店? 吸引旅客?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Flowerlam 發表於 23-9-3 09:54
我先

推廣在香港行山

冇新意,已經有。

珍珠宮

畀面勳章

BKFinder 發表於 23-9-3 11:13
香港飲食業服務員大多是大年紀新移民大媽,服務欠奉

呢D 想法,咪就係推動人去深圳消費囉,服務差又唔認,又賴人又搞分化,陰陰濕濕,又鐘意引用錯誤資料

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Flowerlam 發表於 23-9-3 09:54
我先

推廣在香港行山

遊客去到外國、一百個都冇一個行山~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024勳章

selinako^^ 發表於 23-9-3 11:10
其實可以種多d 花,一有花 好多人去影或睇 好多人就會去,不過呢個成本高 要打理

上個月我先講,香港好多 ...

呢個都好提議, 特色酒店成本唔高又吸引人打卡,現有景點都可以加點特色, 例如360纜車上大佛, 上到去成段路都冇野買冇野玩, 10年如1日, 浪費了纜車設備吸引唔到人上去

子爵府

我呢兩日都有幫襯商場餐廳,一個人坐四人枱都冇人阻我,算有進步。

侯爵府

開多啲大型演唱會或表演,七人欖球, 國際展覽或比賽. 啤酒紅酒嘉年華., 睡衣晚會..之前海上黃大黃鴨或學歐洲二層樓高巨人係市區行都會吸引好多人打卡, 要國際性同西式, 香港要走中高檔.. 中式平價一定唔夠深圳.. 同埋業主一定唔會幫手減租

MICLOH168    發表於 23-9-3 14:42

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

服務業(例如 食肆,的士)政府加個加許獎牌, 服務態度好的, 有個獎牌/ 獎狀比佢地貼出來, 用以區分優劣,再宣傳下比遊客知點揀

獎牌制度可以分唔同類, 一個係服務態度, 一個係環境, 一個係食物質素, 當然被人投訴經過審核係可以褫奪以保持質素

珍珠宮

小肥兔 發表於 23-9-3 11:23
呢D 想法,咪就係推動人去深圳消費囉,服務差又唔認,又賴人又搞分化
...

你避開冇用,呢d唔認都唔得,d人話服務差,的確係新移民大媽多,唔係話你唔講或好似你硬扯去政治就等於消失左,佢地講的一般本地餐飲服務差係比較難改善。

比較上可能要靠硬件配套加強才行

MICLOH168    發表於 23-9-3 14:44

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊