自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 23-9-9 17:33
唉,唔知幾時政府先會認真處理樓契,股票電子化

100年後啦!你知個正苦幾先進

象牙宮

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

waterlilymonet 發表於 23-9-9 17:13
包括我

下星期六馬上去包膠袋

試下上網淘個防水防火袋,先用密實袋放好重要文件,之後再放入這個防火防水袋內。我諗咁樣保險啲。
Childhood is journey, not a race.

大宅

schi 發表於 23-9-9 18:19
應該唔係呢間,我睇咗集友網頁資料,呢間無保險箱服務。

邊間銀行?
樓主講喇

男爵府

是是但但 發表於 23-9-9 18:51
試下上網淘個防水防火袋,先用密實袋放好重要文件,之後再放入這個防火防水袋內。我諗咁樣保險啲。
...

本人從未淘過寶…. 不過會去了解下…. 多謝指點anyway

我又會去check 下份household insurance 有冇cover

男爵府

nldw2012 發表於 23-9-9 19:16
邊間銀行?
樓主講喇

btw 今日去左灣仔渣打打算㩒錢,見atm 機打開曬有部抽風機,叔叔話浸左啲機冇錢攞,水災殃及池魚是也

goldpiglet    發表於 23-9-9 19:33

大宅

waterlilymonet 發表於 23-9-9 19:25
btw 今日去左灣仔渣打打算㩒錢,見atm 機打開曬有部抽風機,叔叔話浸左啲機冇錢攞,水災殃及池魚是也
...

灣仔邊條街?

男爵府

MLFF 發表於 23-9-9 17:20
好多時都係發生咗事先知根本所謂嘅保障唔係保障,保險箱收費咁平,要銀行俾保障係唔合理。其實點解樓契仲咁 ...

其實land registry reg 左份契,理論上係可以做certified true copy, 而copy 同様有效的

(當然賣家為prove title 而自付律師費certify)

男爵府

nldw2012 發表於 23-9-9 19:28
灣仔邊條街?

軒尼斯道

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

waterlilymonet 發表於 23-9-9 19:30
其實land registry reg 左份契,理論上係可以做certified true copy, 而copy 同様有效的

(當然賣家為pro ...
樓契副本

萬一不幸遺失物業樓契,業主可以委託律師,申請樓契核證副本,俗稱「影印契」。

補領手續

如要補領樓契,必須透過律師的協助,從田土廳取得核證副本。業主需要到律師樓宣誓,說明遺失樓契的過程。然後,再向土地註冊官,申請補領樓契的核實副本,成功申請取得的副本,具有與正本一樣的法律效力。

遺失後果

遺失樓契的影響可大可少,雖說可以補領副本,但是兩者並非可以完全取替。

物業貶值

樓契是物業交易中最重要的文件,樓契的角色就好像單位的「出世紙」和「身分證」,即使遺失後重新委託律師補領,物業仍然會被視為樓契不完整。一般情況,物業的樓契不完整,亦會被視為業權不完整,買家即使買入單位後,也無法得到正本證明自己的完整業權,因此就算有買家有興趣,通常都會大幅壓價,而業主為了放盤,也只可以接受。

買家可隨時終止合約

假設買賣雙方已經簽署臨時買賣合約,但業主其後才遺失樓契,或者才告知無法提供完整樓契,買家有權終止交易,並且取回已付訂金。買家亦有權向業主追討一切代理佣金、律師費、等待期間樓價上升造成的損失等等,除非業主能夠證明買家於簽約前已經得悉單位為無契樓,或擁有不完整的契約。

銀行拒批按揭

過往曾經有個案,騙徒假冒業主到律師樓宣誓,取得樓契副本後,再向銀行申請高達$1,000 萬按揭,取得貸款後立即潛逃,最後銀行因未能收到還款,繼而揭發事件。因此,現時銀行為避免損失,於審批樓宇按揭時,只會接受樓契正本。

放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

原來會浸到

大宅

咁大件事!

男爵府

babytt2 發表於 23-9-9 18:41
100年後啦!你知個正苦幾先進

其實呢,政府已經推出左業權登記條例(香港法例第585章)架喇,新例下係登記業權而無需登記每份樓契,咁就免卻賣家用每份樓契去prove good title。而新例尚未生效,好似係因為政府同緊啲持份者商討啲舊例過渡到新例的細節….(須知道家下的樓契登記制度係養活緊好多樓宇買賣律師及從業員…)

男爵府

cattz288 發表於 23-9-9 19:37
樓契副本萬一不幸遺失物業樓契,業主可以委託律師,申請樓契核證副本,俗稱「影印契」。補領手續如要補領樓 ...

JM 你extract 呢段資料比我係咩意思呢?我有講錯野嗎?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

是是但但 發表於 23-9-9 18:51
...
我都係咁諗,但未行動。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

waterlilymonet 發表於 23-9-9 19:30

(當然賣家為pro ...
係喇,多人就收費就會平,大家就唔使煩。

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 23-9-9 17:33
唉,唔知幾時政府先會認真處理樓契,股票電子化

個制度真係好唔make sense,政府有搞過,但係太多既得利益者阻撓,政府縮咗。

男爵府

banbanmm 發表於 23-9-9 20:00
個制度真係好唔make sense,政府有搞過,但係太多既得利益者阻撓,政府縮咗。
...

記得新聞有講過明年會出台細節喎…. 政府未縮曬喎…..

不過呢,細節出咗,落實要搞一輪,持份者又會同政府爭抝一輪(仲有要搞個賠償基金啦),班人又會同政府拉鋸一輪…. 所以…班律師應該仲有好幾年樓契做嘅….

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

waterlilymonet 發表於 23-9-9 19:50
JM 你extract 呢段資料比我係咩意思呢?我有講錯野嗎?

not exactly the same as original............
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 23-9-9 21:25
not exactly the same as original............

我有話exactly the same as original 嗎

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊