懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我懷孕後長期都訓得唔好,成日半夜醒。
而家每餐食得都唔係好多,因為個胃會頂住。
上個禮拜明明有60 kg ,但今個禮拜無啦啦跌到得返58.5 kg ,即係比未陀之前重咗1.5 kg 。
請問有冇健康嘅方法增重?

複式洋房

試下花膠燉鮮奶

洋房

回覆樓主:

點解一定要增重?醫生話有正常飲食同食孕婦維他命就夠
基本上照超聲波Bb跟到預產期個size,媽媽體重唔係往下跌就冇需要刻意做D咩增重

我自己5-16週一直維持十0.5-1kg,醫生都話之後先會重得明顯

大宅

其實唔一定要睇體重, 最緊要係醫生睇BB個重量OK, 同埋你自己冇咩唔舒服, 你自己有冇好好食supplement 補充下營養?

複式洋房

E! 我都咁岩係18 WEEKS WO! 我都係同你差唔多磅數~ 有左之後反而輕左

大宅

alleyleung 發表於 23-9-14 17:09
E! 我都咁岩係18 WEEKS WO! 我都係同你差唔多磅數~ 有左之後反而輕左

咁bb size o 唔ok?

複式洋房

bbbangers 發表於 23-9-13 08:35
上個禮拜明明有60 kg , ...

BB重量跟到生長線就ok,我成個孕期都係重咗2.7kg,可能初期唔想食嘢,BB一直都係中碼B,我生完仲輕過未陀B之前,唔洗修身咪仲好

複式洋房

其實真係睇住BB生長線正唔正常就得
我未有時64kg, 2-4個月食唔到野得返62度,不過醫生一直都話BB身形高過normal,所以冇特別理,到而家7個月先66.5kg左右,如果要計,重唔到1.5kg, 但我肚嘅係大碼B, 各項都超3-4周大,醫生反而要我減糖,少碳水化合物。
我冇補過而家都只日日正常餐,所以唔好以媽媽體重作基準,BB生長線正常就可以,媽肥唔肥一啲都唔重要囉

民房

食多啲瞓多啲

民房

如果食唔到飯飲啲湯

水晶宮

我第一胎時20 週前無重過
我無特別控制食量,亦無特別食唔落嘢

子爵府

而家36w 比孕前重左1kg…..
Bb大碼….
有控制飲食,醫生話無問題

大宅

產檢醫生話個胎生長正常就OK, 千期唔好玩增重, 增一增搞到妊娠糖尿仲麻煩
你依家最好係少食多餐, 精神ok 就多D 走動下, 對你心肺功能有幫助

複式洋房

點解我第一個月就肥咗4公斤?好唔開心(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊