懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

仲有兩個月就生,擔心自己到時人奶會唔夠,想買定罐奶粉看門口,但又唔知邊隻奶粉比較好,想問下各位jm應該點揀?

大宅

我個陣醫生建議我俾A+智睿, 我BB食得幾好

別墅

Da____ 發表於 23-9-13 21:17
我個陣醫生建議我俾A+智睿, 我BB食得幾好

想問問你呢隻,BB幾多個月可開始食?

大宅

poonhoiyan 發表於 23-9-13 16:41
仲有兩個月就生,擔心自己到時人奶會唔夠,想買定罐奶粉看門口,但又唔知邊隻奶粉比較好,想問下各位jm應該 ...

夾就得,每個bb體質唔同,取經準備無意義,一句唔夾就唔夾(包括bb唔肯飲就係唔夾)要準備定的係奶樽和消毒器而唔係奶粉。

大宅

poonhoiyan 發表於 23-9-13 16:41
仲有兩個月就生,擔心自己到時人奶會唔夠,想買定罐奶粉看門口,但又唔知邊隻奶粉比較好,想問下各位jm應該 ...

分享我自己經驗 醫院比水奶係比能x 諗住出院唔轉奶 飲左一排發覺便便超臭加難屙 覺得唔夾轉左Aptamxx白金直到宜家3歲 生長線一直97

早1-2年消委會有奶粉既報告 你可以睇下 我身邊既朋友就飲過其他牌子 佢地既comment:
朋友A個仔飲雅x話唔甜 生長線都係長期97
朋友B兩個女飲美x佳x話好甜
朋友C餵人奶 後尾唔夠奶就飲Hipx話淡味似人奶BB肯飲
我果個就飲過能x同埋Aptamxx 其他牌子無試過

身邊朋友飲雅x同Hipx既多 我覺得隻奶粉得唔得係要睇你BB既體質吸唔吸收 腸道接唔接受 聞下咀仔有無酸味消化不良 睇下便便既次數同狀況 參考下生長線 始終人地既經驗只可以作為參考 都係要睇返BB實際情況 加油

大宅

回覆 hearsay14 的帖子

咁點都要買定一罐.. 有奶樽無奶粉?

大宅

amelie522 發表於 23-9-14 10:46
回覆 hearsay14 的帖子

咁點都要買定一罐.. 有奶樽無奶粉?

仲有兩個月至生,而且又唔係生後就決定全奶粉。生後醫院供應水奶未必比你帶奶粉入去。個人經驗係需要再想,入媽媽會都有試用,唔駛買定。

別墅

我比較擔心BB有濕疹問題,因為自己細個果時都有,同埋自己都唔係幾飲得牛奶…研究左一輪,個陣就決定直接試Kabrixx羊奶粉,見羊奶會比牛奶低敏,而且都易消化D

大宅

SARAVA 發表於 23-9-14 01:54
想問問你呢隻,BB幾多個月可開始食?

佢1-4號都有,初生就可以食啦,不過當然睇你有冇人奶啦,人奶優先

別墅

Da____ 發表於 23-9-14 20:30
佢1-4號都有,初生就可以食啦,不過當然睇你有冇人奶啦,人奶優先

人奶唔多, 有時比到我自己到想發脾氣
所以先諗住比奶粉

大宅

SARAVA 發表於 23-9-15 00:34
所以先諗住比奶粉

咁又唔洗太勉強自己既,如果你想上奶,飲夠水,補充營養,有足夠休息都好重要,如果真係攰既補一餐半餐奶粉都唔係咩大件事,搵到隻夾到bb既就得啦

別墅

rainbowflower 發表於 23-9-14 09:25
分享我自己經驗 醫院比水奶係比能x 諗住出院唔轉奶 飲左一排發覺便便超臭加難屙 覺得唔夾轉左Aptamxx白金 ...

thxthx,多謝jm分享咗咁多

別墅

SARAVA 發表於 23-9-15 00:34
所以先諗住比奶粉

我依家都係努力睇開d,如果到時人奶真係唔夠就補奶粉... 唔想俾自己咁大壓力

複式洋房

rainbowflower 發表於 23-9-14 09:25
分享我自己經驗 醫院比水奶係比能x 諗住出院唔轉奶 飲左一排發覺便便超臭加難屙 覺得唔夾轉左Aptamxx白金 ...
對比其他奶粉,雅X係冇咁甜&同人奶比較似,所以我女女都肯飲,平時啲便便都暢順,夾到就繼續飲

大宅

其實我覺得都好睇夾唔夾到BB, 唔試過都唔知, 不過你揀個陣可以睇下自己想要咩去揀囉, 例如有D奶粉會有成份係幫腦仔發展, 有D就係增強抵抗力咁

複式洋房

我無咩特別要求,只係希望佢食得好,訓得好~
我朋友就推薦我買佳貝羊奶,無加蔗糖,而且飲完又唔會成日肚脹脹
之前BB展我都買定左一罐,睇下洗唔洗補奶粉

別墅

Da____ 發表於 23-9-15 08:48
咁又唔洗太勉強自己既,如果你想上奶,飲夠水,補充營養,有足夠休息都好重要,如果真係攰既補一餐半餐奶 ...

啱呀,我之前都有擔心過奶粉b免疫力係咪會差d,但依家睇囡囡又唔覺話佢身體差過人

大宅

funglamlam 發表於 23-9-21 13:01
啱呀,我之前都有擔心過奶粉b免疫力係咪會差d,但依家睇囡囡又唔覺話佢身體差過人
...

人奶係有好多抗體俾到bb係真既,不過宜家奶粉都會有可以增強抵抗力既成份,我俾緊bb食美贊臣neuroprx 都有

洋房

lmtree 發表於 23-9-19 13:04
我無咩特別要求,只係希望佢食得好,訓得好~
我朋友就推薦我買佳貝羊奶,無加蔗糖,而且飲完又唔會成日肚 ...

我都同朋友夾單買左2罐,聽落羊奶啲免疫成份多d,BB健健康康最重要

別墅

牛年勳章

回覆 poonhoiyan 的帖子

餵到人奶就盡量餵,唔夠先補奶粉都未遲~我都係咁,補緊個隻心美X都夾得唔錯,差唔多6個月都飲到肥肥白白

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊