自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

不時都會聽到有人說單憑一眼就能分辨出該女生來自哪一個地方,只因每個地方的人民都會有當地獨有的打扮特色,例如日本女生偏愛日系妝容,韓國流行韓風穿搭等等,只要大家穿得舒服其實甚麼風格都無所謂。惟早前有一位內地女生在網上發文,直指香港和內地女生的衣著打扮有分別,主要在於內地女打扮一般較精緻,而港女則比較常Hea著,更列出7大兩地女生分別,引來大批香港網民不滿!

中港兩地矛盾源源不絕,近日兩地人衝突的矛頭就轉到衣著打扮之上。早前,一位內地女生在社交平台上以「發現了一些香港女生和內地女生的區別」為題發文,直指自己在觀察多時後,發現香港女生和內地女生的衣著打扮其實大有分別,更分7點列出她們的衣著特徵。

她表示認真防曬的「百分之九十是內地女生」,「內地幾乎人手一件的防曬衣遮陽帽」,而「香港本地人沒怎麼見穿的」,直指香港女生一般如內地女生般重視防曬。隨後又揚言港女「整體偏瘦」、「少見二次元和亞文化穿搭」,又指內地女生流行的「上緊下鬆」穿搭在香港幾乎看不到。而發文者又揚言在香港街頭如果看到「打扮很精緻很細節,化妝很有風格,很會穿搭的大概率也是內地美女」,而港女的整體妝容則「偏自然職場」。最後發文者歸納指在中、上環一帶出沒的港女一般較「好看、幹練和有氣場」,令她感覺香港約8成的女生都是職場白領風,1成是休閒風。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

蛋花湯 發表於 23-9-15 09:18
不時都會聽到有人說單憑一眼就能分辨出該女生來自哪一個地方,只因每個地方的人民都會有當地獨有的打扮特色 ...

佢哋自己睇自己緊係覺得好睇。
佢哋嗰啲化妝加紅唇,明明一身輕便但孭個重金屬名牌袋9588咁,娘到震!
香港女仔自然自信,行出嚟令人舒服

FeelSoCool    發表於 23-9-15 10:57

男爵府

Anpanmama 發表於 23-9-15 09:31
佢哋自己睇自己緊係覺得好睇。
佢哋嗰啲化妝加紅唇,明明一身輕便但孭個重金屬名牌袋9588咁,娘到震!
香 ...

個個整到網紅樣添

子爵府

回覆樓主:

內文話香港女生體型緊緻,好看,幹練有氣場。係表揚。

同你個title唔系好符合

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同細佬上去深圳行街,細佬話深圳好多整容怪物,係佢哋先覺得自己靚

男爵府

內地女仔美女較多 身材較苗條 香港女仔有自信魅力D
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

伯爵府

「好看、幹練和有氣場」哩句贊揚幾好喎。

大宅

回覆樓主:

佢地有個名詞叫精緻土

公爵府

Debbie0331 發表於 23-9-15 09:38
「好看、幹練和有氣場」哩句贊揚幾好喎。

我寧願要呢種。 呢種知性美同氣質係靠知識修養得來,比起靠打扮化妝先令人覺得自己好睇更加珍貴。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

內容唔覺話港女 hea 喎,標題有誤導。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

品味呢樣野真係
佢地著得精緻? 有時油尖旺見到真係嘩一聲, 啱啱上星期去完北海道, 係酒店食早餐一睇佢著乜就知佢乜人

男爵府

內地女普遍瘦d,而家興紮住個「計」泥,但妝容同衣著唔敢恭維

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-15 09:35
內文話香港女生體型緊緻,好看,幹練有氣場。係表揚。

同你個title唔系好符合

對!標題的取決
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

回覆樓主:

點解內地女子興有個捲髮圈喺額頭上出街?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢地緊係打扮精緻啦,搵水魚wor

tamacat89    發表於 23-9-15 12:06

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢都好公道丫其實
大陸行路半個鐘叫「行個街口」,香港人行多兩步都匿入冷氣地方(連我鬼佬老闆都笑話香港人好矜貴,怕凍又怕熱,連「師奶要擔遮」佢都知,幾勁),咁大陸人細心做防曬好正常

香港人打扮係舒服為主,唔止大陸人咁講,其他外國人都有講過,唔駛太敏感

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

princesscupcake 發表於 23-9-15 09:58
點解內地女子興有個捲髮圈喺額頭上出街?

韓國大把,我早幾星期去完

侯爵府

牛年勳章

截圖内文本身都算中立,無話特別貶低邊一方,係啲二次創作又加入咩中港矛盾,矛盾咪就源自呢啲加鹽加醋囉

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-9-15 10:11
韓國大把,我早幾星期去完

呢個造型咩名堂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

淨係講衛生,臉上乾淨、頭髮清爽、行為談吐舉止乾脆,只係無油膩感,香港女孩已贏九條街。
以上,唔係我講,係國內男士提過,淨係頭油已分高下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊