自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章

睇咗醫生,比咗止痛藥,痛風藥,戒酒,食咗半個月都無好轉,有時仲會肚疴,依家仲滿口飛滋,於是是益生菌,無肚疴,但腳更痛,點算好?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪要覆診轉藥?

男爵府

改變生活習慣 省吃儉用

女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

keykeyman 發表於 23-9-15 15:04
睇咗醫生,比咗止痛藥,痛風藥,戒酒,食咗半個月都無好轉,有時仲會肚疴,依家仲滿口飛滋,於是是益生菌, ...

痛風藥係會痾架,要透過痾排出嘌呤,
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

睇咗醫生,比咗止痛藥,痛風藥,戒酒,食咗半個月都無好轉,有時仲會肚疴,依家仲滿口飛滋,於是是益生菌, ...

你意思係肚瀉?
因為有啲痛風藥嘅side effect係肚瀉, 其實最好同醫生講聲轉藥.

早排有屋企人都突然關節腫哂,
睇家庭醫生話係痛風.其中一隻藥係寫明有機會服後肚瀉, 醫生話如果肚瀉就停咗嗰隻藥同埋通知返醫生轉藥.

但家人飲食一向正正常常唔會重口味, 又唔煙唔酒, 問診之下, 發現有機會係因為早排每日飲一支雞精, 可能加上飲水不足, 所以排唔走嘅尿酸, 引起痛風.

痛風最緊要注意飲食, 除一般高嘌呤食物外, 唔好飲老火湯, 減鹽, 多飲水助排尿. 如可以, 做吓伸展運動, 郁吓啲關節.

肚疴真係要同返醫生講轉藥, 停埋益生菌, 或者問咗醫生食唔食得先至服用.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

飲大量水
高尿酸代謝
二成食物影響
八成是從自己身體產生

高尿酸處理得唔好, 系會直接影響埋胰島素代謝, 糖尿病同痛風關係太密切

公爵府

我買芹菜籽丸食,本來係想降血壓,不過原來係可以降尿酸,唔貴可以試吓。

珍珠宮

會不會藥物敏感??(家人試過,都幾危險)
尤其無端端滿口飛滋
去睇醫生好d喎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

痛風要介口喎, 豆類, 海鮮, 冬菇, 花生, 腰果...等

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

痛風要介口喎, 豆類, 海鮮, 冬菇, 花生, 腰果...等唔食得

伯爵府

熱血勳章

小傑媽媽 發表於 23-9-15 15:13
試下飲有機車厘子汁

紅石榴汁,藍莓汁唔知又有效嗎

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

keykeyman 發表於 23-9-15 22:06
紅石榴汁,藍莓汁唔知又有效嗎

我62同老公都係車厘子汁有用,你可以試下再報告

珍珠宮

2024年龍年勳章

再痛,要去打支針,發作時,先要消腫。

將來要長期食避福痛(自費藥物,不在政府名冊),
秋水仙或別飄靈,副作用大,亦冇乜效。

大宅

要睇專科(風濕科),我之前都係痛風,睇咗專科,宜家好番晒。

伯爵府

熱血勳章

leewk888 發表於 23-9-15 22:21
要睇專科(風濕科),我之前都係痛風,睇咗專科,宜家好番晒。

私家?

水晶宮

回覆樓主:

我家老人之前痛到打針,食藥。後期,我從飲食入手,佢2年都冇再痛到要食藥。

完全介任何老火湯,任何肉湯。介海鮮,蝦蟹,冇鱗的魚,介菇類,介豆腐,每餐超過4類以上組合的蔬果,飲車厘子汁,定期煲百合湯,百合有消痛的作用。

大宅

keykeyman 發表於 23-9-15 22:38
私家?

係私家專科,余嘉龍医生。

伯爵府

熱血勳章

小傑媽媽 發表於 23-9-15 15:13
試下飲有機車厘子汁

買倒啦!但請問有冇話飲幾多?

首頁

尾頁

跳至