自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遇見晨曦 發表於 23-9-17 10:13
我覺得愈有錢人愈小家,下下要賺到盡,政府應該要立例私家診所,至少需接受一種電子支付,同不定期派人抽 ...

無用啦,到你想用電子支付時,診所就19萬個借口話用唔到,收唔到,都係麻煩你比返現金啦

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

遇見晨曦 發表於 23-9-16 18:33
我試過去睇牙,牙醫收我8千蚊但要我俾現金,我覺得香港既私家診所真係唔係好掂囉!本身已經賺緊暴利,為左 ...

個牙醫有冇俾返收據你?如果有,佢只係想唔俾信用咭公司嘅服務費

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

國內服務真係幾好,尋日北上食野我左篤右篤都唔識買優惠,個職員話我直接收你優惠價,幾好人,人哋係真心想做生意,唔似香港趕客咁,尋日一家三口上去吃喝玩樂,都洗咗2千幾,但係係抵食抵玩

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

uhtcl2006 發表於 23-9-17 10:33
無用啦,到你想用電子支付時,診所就19萬個借口話用唔到,收唔到,都係麻煩你比返現金啦
...

我唔明啲牙醫咁鬼貴唔比人碌卡

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bb560 發表於 23-9-17 10:37
個牙醫有冇俾返收據你?如果有,佢只係想唔俾信用咭公司嘅服務費
收得8k, 慳果少少手續費.......

oasis18    發表於 23-9-17 12:52
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

本身地鐵都好方便,現在更方便而已。

大宅

虎到金來勳章

bb560 發表於 23-9-17 10:37

有張手寫單,唔收信用卡但連EPS都唔收囉,已經賺緊暴利都要賺到咁盡?

侯爵府

cyyiu 發表於 23-9-16 18:23
喺深圳坐車本身都好平,仲要整架免費shuttle,相信吸引更多人上去!
回鄉証延期,我同女都受惠,6月到而家 ...

上次坐深圳本土巴士成大半個鐘先收好似 2 蚊, 又舒服又干淨

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

遇見晨曦 發表於 23-9-17 10:58
有張手寫單,唔收信用卡但連EPS都唔收囉,已經賺緊暴利都要賺到咁盡?

有班醫生真係無與時並進
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 23-9-17 01:01
為咗用券的話,有大陸號碼可以註冊唯品會玩下,收數字人民幣,唔洗綁,私集轉寄香港。我今日都買咗單(用 ...

唔該哂!可惜我冇大陸號碼

子爵府

FennieMan 發表於 23-9-16 13:30
係某報章睇到呢個標題 ‘深圳明刀明鎗搶生意,趁香港「病」,頻頻出招意圖攞命’ 。某程度上,我覺得佢講得 ...

喺香港賺錢,但錢就上深圳用
內心其實覺得自己對唔住香港
但喺香港,除了生活必須品外
又真係無動力喺個銀包內攞錢消費
上到深圳,好輕易就肯比錢

水晶宮

黃二少奶 發表於 23-9-17 10:40
國內服務真係幾好,尋日北上食野我左篤右篤都唔識買優惠,個職員話我直接收你優惠價,幾好人,人哋係真心想 ...

或者好有耐性咁教人都試過,呢方面係抵讚嘅

水晶宮

147741 發表於 23-9-17 11:14

真係輕易好多,阿女電玩城450蚊850個幣,覺得好抵照充,玩唔哂下次再玩,香港我唔會咁充

水晶宮

147741 發表於 23-9-17 11:14

咁又冇覺得對唔住香港嘅,如果香港做到人哋咁嘅價錢同服務,自然會留港消費,有麝自然香

大宅

虎到金來勳章

cattz288 發表於 23-9-17 11:09
有班醫生真係無與時並進

賺少一個崩都唔肯,所以我冇再幫襯過佢

水晶宮

20162016 發表於 23-9-17 11:19
咁又冇覺得對唔住香港嘅,如果香港做到人哋咁嘅價錢同服務,自然會留港消費,有麝自然香
...

應該不會,正如上面D人來香港買野及行下,等於香港北上去消费一樣,新鲜感,點好點差都會去。。。也正如日日閙日本,也日日大把人去

大宅

虎到金來勳章

黃二少奶 發表於 23-9-17 10:40
國內服務真係幾好,尋日北上食野我左篤右篤都唔識買優惠,個職員話我直接收你優惠價,幾好人,人哋係真心想 ...

係呀,我幫襯過幾間東門既按摩店,佢地都係唔駛一定要買美團券,可以直接收美團價,買券又得,現金又得,呢d咪做到生意囉!佢地好多客都係香港人!
換轉喺香港,你冇買到團購券?sorry, 現場咪收你walkin價囉!

象牙宮

遇見晨曦 發表於 23-9-17 11:32
係呀,我幫襯過幾間東門既按摩店,佢地都係唔駛一定要買美團券,可以直接收美團價,買券又得,現金又得, ...

其實都係做生意技倆啫,正價標高10蚊,用劵平返,無劵都平,咁大家係咪都好開心
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 23-9-17 11:37
其實都係做生意技倆啫,正價標高10蚊,用劵平返,無劵都平,咁大家係咪都好開心
...

但係洗得開心

大宅

虎到金來勳章

cattz288 發表於 23-9-17 11:37
...

呢d咪雙贏囉!做到生意又賺到口碑,香港人其實好聰明,點會唔識做生意呢?但就成日衰喺呢d縮數上面,為左避小水氹,放棄一個汪洋大海.....

oasis18    發表於 23-9-17 12:51

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊