論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔7點3出門返學,6點9起身,所以我要求工人6點9要準備好早餐,不過都只係蒸饅頭熱麵包。做左好多年,之前都間中,但開學到今日已經第4次要我叫佢起身,我冇斥責佢所以佢可能唔care?
我大嘅自己返學放學,細嘅我自己接送+興趣班,朝8晚6屋企冇人,佢獨立睡房,晚飯後除左洗碗清潔唔要求佢做其他野

男爵府

ChaBean 發表於 23-9-18 08:55
我仔7點3出門返學,6點9起身,所以我要求工人6點9要準備好早餐,不過都只係蒸饅頭熱麵包。做左好多年,之前 ...

炒咗佢自己做

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我仔7點3出門返學,6點9起身,所以我要求工人6點9要準備好早餐,不過都只係蒸饅頭熱麵包。做左好多年,之前 ...

我會早啲叫工人起身,我6:00或之前起床,6點15分就叫佢起身。或者你再俾多一個閙鐘佢。

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-9-18 18:09
我會早啲叫工人起身,我6:00或之前起床,6點15分就叫佢起身。或者你再俾多一個閙鐘佢。
...

所以僱主要每日叫工人起床 公主好大牌

伯爵府

回覆樓主:

我三個大人,唔使煑早餐,工人每朝8點起床,之後在廁所半小時,食嘢幾個字。
每晚8點休息,但早上佢都有時遲咗幾個字先起床
祝福佢下一份工繼續咁舒服

男爵府

honglong 發表於 23-9-18 22:39
我三個大人,唔使煑早餐,工人每朝8點起床,之後在廁所半小時,食嘢幾個字。
每晚8點休息,但早上佢都有時 ...

會有人覺得要工人6點幾起身好唔人道,但一個小學生都起到身,仲要全日上堂又運動,放學又功課溫書,屋企冇人時工人起碼有幾個鐘休息

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

工人姐姐打你份工耐就會咁!我之前個印尼姐姐,在我家做了8年,星期六上午9點,全家都醒晒,佢都未肯起身。
但就冇佢辦法,平日都要靠佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊