自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

frog pose係咪難d?

男爵府

回覆樓主:

我做到青蛙但做不到馬,所以我來講馬難D

伯爵府

一字馬難好多。

男爵府

如果你做到試旦一樣,應該另一樣都有料到!

我十幾年前,仲16歲時,真係做到晒兩樣,
每日KEEP住練三個鐘到,兩個月就get the job done.

依家好多年無點做喇,所以都做唔返。

不過有啲人筋骨做唔到,就算,唔好格硬勉強就係。
盡量做,就已經有嗰個健康好處,唔係要一定成功做到full pose, 先有FULL BENEFITS.

唔同嘅POSE已經可以有同類BENEFITS。

有啲人做唔到頭倒立就做唔到,但唔代表你廢,無用。
其他ASANA配搭做,都已經比到相同HEALTH BENEFITS。

我個時第一次SIRASANA,就已經可以做到,仲配埋padmasana。

每次甚至可以KEEP到幾個鐘,但我都堅持做埋其他可以比到同類BENEFITS嘅ASANA。

但都係嗰句,做唔到,唔好灰心。
盡力做到,就自然會有相對嘅好處。
HATHA YOGA唔係決鬥,唔係比武。

彼此都不要羨慕。

गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆 kl1 的帖子

有啲人未必知,
做之前可以試吓沖一陣暖水涼,
會容易啲鬆筋。
起碼我自己都WORK。

同通常下午/晚間做,就特別WORK到。

同通常HANUMANASANA,
某啲人要堅持兩三年先做到。

以我所知TAEKWONDO都有機會練一字馬,始終佢哋咩都係用腳為主,
可能佢哋都有自己竅門。

गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

子爵府

好媽媽勳章

一字碼容易,只要腿筋鬆,就快落到。青蛙關乎到你的髖關節打得有幾開

男爵府

回覆 ylang_123 的帖子

上面講咗,試吓暖水涼先,
情況容許嘅,試吓適量按摩吓嗰啲位。
我自己試過真係容易咗。

子爵府

KTKTKT5 發表於 23-9-18 21:35

我hip好緊,做frog pose好辛苦,練極進步都好小,反而一字馬練差不多1年,右邊成功,左邊仲差半個瑜珈磚先到地。不過我覺得兩個pose雖然涉及到hip flexibility, 但做時感覺完唔同,一字馬仲要用埋腳力,有時練完腳軟

子爵府

KTKTKT5 發表於 23-9-18 21:35

我係,一字碼得,frog lizard 都唔可以做到full pose

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊