自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

麟媽媽 發表於 23-9-20 12:25
我冇試過叫UberPet, 但啱啱試吓大約多十零蚊,
我是Uber常客,所以佢成日比折扣我嘅

我試過同一個地方、的士站上的士返屋企、因為路程行近、試過兩個的士司機叫返落車、因爲我釣完魚太攰、唔同佢地嘈.....

你揀客、都可以在我上車前、問下我去邊架、唔係我搬曬野上車、先話唔去~

下次我就醒目、唔坐的士站的士、喺路口坐剛落客的士、但又比排隊排緊隊架的士嚮安、話我點解唔坐排隊的士。

我屋企去碼頭、坐的士比俾查車平又方便、但我都情願揸車、比停車場錢、都唔願受氣~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

薯圈 發表於 23-9-20 12:32
問過"專業人士", 咁細部摺疊車仔唔會收,長魚干有權收, 但一般的士司機唔收。
...

點解佢哋會嘈?因為這個大小的車仔、根本就不能收費~

魚杆都要過咗140cm 、法例上也不能收費~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

yan12345678 發表於 23-9-20 12:27
就係囉,其實乘客咪同司機咪一樣,大家都係諗着數,如果今次唔係乘客而係個司機出嚟講話成客側側膊唔俾寵 ...

係咯 你心水清

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

BKFinder 發表於 23-9-20 11:03
謝分享

樓主正西客

突然唸起他來自江湖 一劇,周星星揸的士,話阿大嬸乘客帶雞仔,也要逐一計收費!!

條例規定,仲要呻,還有亳子仲期望人找續返…..

如果覺得受騙,應該即刻報警!

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:37

死不認錯

長丶闊丶高總和超過1.4m

不只長

仲想誤導其他人不守法

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

下次架車仔 (摺埋), 佢收你錢 , 就同佢講係最新型名牌手袋 , 你識條鐵 , 佢最多爆粗但一定唔會收$6

男爵府

麟媽媽 發表於 23-9-20 09:41
其實佢收費係合法,只係好多司機唔計較唔收。

其他講人情唔收佢錢,收錢嗰個而家就天理不容專蝦女人

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

真係長智識,我都一路以為要開車尾箱先要收行李費,原來可以遂件計錢。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cecelc 發表於 23-9-20 12:23
我帶貓搭的士係主動計埋貓錢,

就到目的地時就準備定錢,

我都係唔會主動㗎,但佢要收我好樂意俾,佢找少一兩蚊我又唔會嘈,但如果佢拒載又或者兜路,肯定比我鏟倒飛起。因為我坐的士,就係我想快,用錢來買時間,我就唔會同佢計較嗰幾蚊雞,但如果佢兜路阻遲左我,我一定出聲。

大宅

放後面就要收,如果一個人坐,擺哂前面

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

simple430 發表於 23-9-20 12:50
下次架車仔 (摺埋), 佢收你錢 , 就同佢講係最新型名牌手袋 , 你識條鐵 , 佢最多爆粗但一定唔會收$6
...

其實一般背囊放滿物品、體積大過架車仔啦~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

牛年勳章

大力大力 發表於 23-9-20 12:37

既然咁清楚,又肯定個司機濫收,點解唔報警呀?係bk 會有人比返果幾蚊你個女性朋友?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 23-9-20 13:02

唔知係咪疫情三年 , 搵少咗錢 , 好多人搵藉口收多錢 , 真係好肉酸

公爵府

牛年勳章

Cathy1121 發表於 23-9-20 12:48
突然唸起他來自江湖 一劇,周星星揸的士,話阿大嬸乘客帶雞仔,也要逐一計收費!!

條例規定,仲要呻,還 ...

唔係架!如果個司機拒絕找續$0.7都係濫收車資,佢犯法架!

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:32
我試過同一個地方、的士站上的士返屋企、因為路程行近、試過兩個的士司機叫返落車、因爲我釣完魚太攰、唔 ...

其實你係絕對唔需要落返車,如果上左車佢又硬叫你落車,就可以車去差館啦!因為真係拒載。

我都試過好多次被的士司機不禮貌對待,特別係帶住細路,有d司機确實係專蝦女人同細路。

不過一單還一還,再嬲都要理性對事,好嘅/正常司機絕對係佔大部份。當大家話的士司機揾客人著數時,其實乘客揾的士司機著數絕對唔會少。法例講明要比足車資,大家又唔見咁有骨氣只去搭正價的?的士司機被剝削的都不少。

的士收費/態度有唔好,與其上網呻不如就直接爆個司機,攞返個公道。

唔好一竹竿打一晒船人。我還是有理智的。

公爵府

牛年勳章

simple430 發表於 23-9-20 13:04
唔知係咪疫情三年 , 搵少咗錢 , 好多人搵藉口收多錢 , 真係好肉酸

同一道理囉!唔知係咪疫情搵少左,搭車比幾蚊行李費都多多藉口話蝦女人,真係好肉酸

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BKFinder 發表於 23-9-20 12:49
死不認錯

長丶闊丶高總和超過1.4m

死撐!追住人咬係你~

魚杆是130cm、你話比我聽、長闊高點可以過140cm?

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

薯圈 發表於 23-9-20 13:05
其實你係絕對唔需要落返車,如果上左車佢又硬叫你落車,就可以車去差館啦!因為真係拒載。

我都試過好多 ...

我上咗車、可以話報警、佢一定開車、但一定不停又比說話我聽、又會將架車左西右西、我唔想唂住條氣~

買基金真係好傷

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 13:02

唔理係背囊/箱頭/行李箱,跟客觀體積size. 長+闊+高>140cm 就要收。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 13:07
死撐!追住人咬係你~

魚杆是130cm、你話比我聽、長闊高點可以過140cm?

你只一味話長 1.3
法例不只計長,還要加闊深

首頁
34567...25

尾頁

跳至