自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

男爵府

木土土 發表於 23-9-20 10:26
法例規定係可以收
唔收係人情,收係道理。唔係你之前未試過收,而家收就係唔啱人地,你仲話人濫收蝦女人? ...

無錯,又唔係幾百蚊,幾蚊姐。全港幾百架的士,唔通架架都唔收咩!

公爵府

回覆樓主:

吓,佢咁多嘢,收好正常喎。

我孭住個背囊上車,俾的士佬收行李費就真係唔係好happy嗱

子爵府

回覆樓主:

算啦,搭的士總預上有d衰嘅,我自己都預唔少,好嘅都有。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

放車廂內都要收行李費架, 之前唔收係人請, 今次收都冇錯喎

大宅

我平時好少發言,路過想講我有一次去程call Uber ,司機見我帶小狗說加我$50,我話的士只收$10內,點解你要收$50? 佢話我call Uber 要call Uber pet 我真冇留意我平日同小狗座taxi多, 而且好多時的士冇收狗extra $$,平均座10次只有2次收,好看司機囉, 5收真的是豪比位客人,收也是應份喎,其實我見到樓主單野真好少錢都要出post引5住講,我呢單Uber Extra 收$50 ,而我覺是自己冇留意原來要call Uber pet ,都照付款.

琥珀宮

大力大力 發表於 23-9-20 10:28
這架車仔大小、法例上也是規定可以收嗎?

.

你朋友訊息話魚杆放前面,即係架車仔係放車尾箱。你自己睇法例點寫啦

https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_276/202012_westkowloon.pdf
attach1/tmp/phpiSP6vo

琥珀宮

kakamei04 發表於 23-9-20 10:44
我平時好少發言,路過想講我有一次去程call Uber ,司機見我帶小狗說加我$50,我話的士只收$10內,點解你要 ...

Call Uber,你應該事先自己講明有咩動物,司機自己決定接唔接。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 23-9-20 10:44
你朋友訊息話魚杆放前面,即係架車仔係放車尾箱。你自己睇法例點寫啦

https://www.td.gov.hk/filemanager ...

X2
下次攬晒上身至好研究免唔免費

https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/publication/3tce.pdf

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 09:41
我魚友都講佢、佢支魚杆都係130cm、這個司機、根本就是想呃錢、因為其他司機、從來都冇收過魚杆錢~
...

平時唔收並唔代表的士唔可以收
你亂過馬路冇警察拉,並唔代表呢個行為一定唔可以拉
只要放嘢入車尾箱就肯定收,有時放入車廂都收,大家搵食艱難都理解。只要開車安全、態度友善,呢啲就當俾tips,唔需要咁斤斤計較

珍珠宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

一向以為放後面先要收費
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

Napier 發表於 23-9-20 09:40
超過1.4米,收就係道理,唔收就人情。雖然寵物有附加費,我次次帶寵物,次次的士司機都唔收我錢
...

冇錯,清楚講明要收錢,就係要收

唔收係人情,收係道理,聲大夾惡同大媽係機場瞓地有咩分別呀

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-9-20 11:03
一向以為放後面先要收費

唔係,超過size 就要收費,寫得非常清楚的

珍珠宮

回覆樓主:

行李附加費:

一般來說,司機可就下列行李,收取行李附加費:

每件擺放在車尾行李廂內的行李;或
每件擺放在車廂內而長、闊、高總和超過140厘米的行李。
嬰兒車亦需按照上述準則繳付行李附加費。

殘疾乘客的輪椅及拐杖無須收費。

https://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/taxi/taxi_fare_of_hong_kong/index.html

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

babytt2 發表於 23-9-20 11:39
行李附加費:

一般來說,司機可就下列行李,收取行李附加費:

佢哋成日都係搭的士、點會唔知收費呢?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

大力大力 發表於 23-9-20 11:41

事實擺在眼前而家好明顯就係無知,唔知法例呢個收費規則,怪錯的士司機
錯都唔認,仲要撐到幾時?!

水晶宮

babytt2 發表於 23-9-20 11:38
唔係,超過size 就要收費,寫得非常清楚的

我係比較少拎住好多嘢搭的士,所以有錯覺囉。
一就真係有行李箱,要開車尾箱擺,咁就知道一定要俾行李費嘅
並非諗住搏懵或者點,如果個司機話要收,跟返規則其實都冇得抝啲乜

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 11:41

從你d 對話顯示
人地就算知都係咁比你不守規矩的人不停影響
都成了不肯受法例規管的野蠻人

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 10:27
的士司機都有好人、但衰的我覺得都真係比例上好多~

尤其是揸車的、最是感受得到~

唔好傻啦!呢d 行為私家車都唔少,香港人揸車不嬲唔係好架啦!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
12345...25

尾頁

跳至