自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-9-20 11:03
一向以為放後面先要收費

不是的。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 11:41
佢哋成日都係搭的士、點會唔知收費呢?

人地豪比你就當應份?支持的士司機收足行李箱或大型物件行李費。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:04
背囊、手提袋、就算上面小車仔、放在車廂內是需要收費嗎?

如果司機話收費、你都覺得合理?

只要該行李的長+闊+高=過左140cm ,不論放入車箱座位內,或車尾箱都係要收。

人地條紋寫得好清楚,合唔合理唔討論,但一定係合法。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:11
130cm 魚杆、下面架摺疊車仔、需要收費嗎?

.

問過"專業人士", 咁細部摺疊車仔唔會收,長魚干有權收, 但一般的士司機唔收。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:32
我試過同一個地方、的士站上的士返屋企、因為路程行近、試過兩個的士司機叫返落車、因爲我釣完魚太攰、唔 ...

其實你係絕對唔需要落返車,如果上左車佢又硬叫你落車,就可以車去差館啦!因為真係拒載。

我都試過好多次被的士司機不禮貌對待,特別係帶住細路,有d司機确實係專蝦女人同細路。

不過一單還一還,再嬲都要理性對事,好嘅/正常司機絕對係佔大部份。當大家話的士司機揾客人著數時,其實乘客揾的士司機著數絕對唔會少。法例講明要比足車資,大家又唔見咁有骨氣只去搭正價的?的士司機被剝削的都不少。

的士收費/態度有唔好,與其上網呻不如就直接爆個司機,攞返個公道。

唔好一竹竿打一晒船人。我還是有理智的。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 13:02
其實一般背囊放滿物品、體積大過架車仔啦~

唔理係背囊/箱頭/行李箱,跟客觀體積size. 長+闊+高>140cm 就要收。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 13:09
我上咗車、可以話報警、佢一定開車、但一定不停又比說話我聽、又會將架車左西右西、我唔想唂住條氣~ :igi ...

咁你搬晒野上車又搬返落來唔通唔激氣咩?你又可以咁諗,你落返車咪助長左佢地拒載嘅態度?反正你都話只係短程,司機鐘意講咩咪講咩囉!

佢再唔憤氣都要車你架啦!激死佢都好呀!而家係激死你自己,你話幾唔抵

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:37
點解佢哋會嘈?因為這個大小的車仔、根本就不能收費~

魚杆都要過咗140cm 、法例上也不能收費~

140cm係長+闊+高, 支平長已130cm ,真係要度過140cm係好合理,不過一般司機都唔同你計咁啫!你係要咁斟酌,攞把尺出來度囉!

乘客係人,司機一樣係人,大家都只係為啖氣, 拗來幾咁無謂

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-9-20 17:53
有冇人可以解釋俾我聽,的士所謂嘅「長闊高」係咪即是計算佢嘅volume? 如果係,咁即係三個數相乘,而非將長 ...

係長闊高總和,不是volume.
而放車尾箱的行李,不論大小(即使是一架可摺買餸車) 都要收行李費。
attach0/tmp/php35BlN3

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-9-20 18:26
我記得就算BB好細型嘅手推車都係要收費,二十幾年前我同個仔出去,的士司機大多數都唔收,仲幫我抬落車, ...

法例上bb車是要收費的,輪椅就唔使收。

其實好多的士司機都無收好多該收嘅費用,不過一般乘客真係多謝都無句,專攞住一d濫收車資或不禮貌司機嘅case, 講到好似全港的士司機都係咁差。

自己攞左著數就當應份。

珍珠宮

yan_yan_mummy 發表於 23-9-21 22:52
Uber司機會晌個App見到有咩客去邊度,選擇接邊個客,繁忙時間較平車種都會難有過海,但勝在明碼實價,你情 ...

uber 司機應該只係知有客call,收幾錢,係唔知會去邊, 係接左單之後先比司機知道目的地,但接左就一定要去。

唔係uber司機好,係制度令佢地接左單,即使發覺係唔好做嘅單都唔可以踢單。

首頁

尾頁

跳至