自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-9-20 11:53
我係比較少拎住好多嘢搭的士,所以有錯覺囉。
一就真係有行李箱,要開車尾箱擺,咁就知道一定要俾行李費嘅 ...

我都少搭,我搭飛機仲多d

所以有疑問,我會睇清楚規舉,錯就要認

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-9-20 11:03
一向以為放後面先要收費

不是的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

木土土 發表於 23-9-20 11:52
事實擺在眼前而家好明顯就係無知,唔知法例呢個收費規則,怪錯的士司機
錯都唔認,仲要撐到幾時?!:igive ...

你都未答我、呢架車仔放喺車廂內、需要收費嗎?

如果需要收費、手提袋、背囊都要收啦~

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 11:41
佢哋成日都係搭的士、點會唔知收費呢?

人地豪比你就當應份?支持的士司機收足行李箱或大型物件行李費。

子爵府

跟例就可以收,唔收是費事煩因為好多好似有樓主這些人咁,成日話點解其他人唔收你要收,如果樓主講好多唔收咁其實已賺了,只是一次半次人地做返正確的就應做返,平時好多的士司機做得差,唔代表有人鬧佢地其他人就一定讚同,因為都要睇事實。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

薯圈 發表於 23-9-20 12:01
人地豪比你就當應份?支持的士司機收足行李箱或大型物件行李費。

背囊、手提袋、就算上面小車仔、放在車廂內是需要收費嗎?

如果司機話收費、你都覺得合理?

我從來冇說過、點箱擺在車尾箱需要收費是不合理、而是其他的在車箱n入、他都要收費、又合理嗎?

我不是事主~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

咁長

集運個d超長都要比附加費。

同埋我覺得叫人的士「佬」好無禮貌,唔專重人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-9-20 11:41
佢哋成日都係搭的士、點會唔知收費呢?

大型行李放車內要收錢都唔知,仲話成日搭點會唔知收費

叫你老婆日後揸車啦,咪再搭的士出醜

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:04
背囊、手提袋、就算上面小車仔、放在車廂內是需要收費嗎?

如果司機話收費、你都覺得合理?

只要該行李的長+闊+高=過左140cm ,不論放入車箱座位內,或車尾箱都係要收。

人地條紋寫得好清楚,合唔合理唔討論,但一定係合法。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cecelc 發表於 23-9-20 12:08
大型行李放車內要收錢都唔知,仲話成日搭點會唔知收費

叫你老婆日後揸車啦,咪再搭的士出醜

唔係我老婆喎、老婆唔識釣魚、她只識食魚~

係我D魚友、手持短魚杆、背囊都叫大型行李嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

薯圈 發表於 23-9-20 12:10
只要該行李的長+闊+高=過左140cm ,不論放入車箱座位內,或車尾箱都係要收。

人地條紋寫得好清楚,合唔合 ...

130cm 魚杆、下面架摺疊車仔、需要收費嗎?

.
attach0/tmp/phpOleNPK

買基金真係好傷

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-9-20 09:48
我講我自己咋,的士佬雖然好多衰人,但每次我有行李坐的士,啲的士司機都會幫我手搬行李,所以呢幾蚊我唔 ...

其實我有時搭的士,都會俾多幾元齊頭數,不用找或易找數

長程亦會俾下tips.

其實如放多咗嘢,都阻咗開車和停車時間,理應唔好意思,俾多些少都要

子爵府

2024年龍年勳章

其實香港一直都嚴懲濫收車費㗎喇,如果你覺得司機係濫收車費嘅,可以報警警察一定會做嘢㗎,但依家係你覺得濫收車費後。但就冇去追究,事後再討論其實冇意思個喎,即係都默認個車資

男爵府

kakamei04 發表於 23-9-20 10:44
我平時好少發言,路過想講我有一次去程call Uber ,司機見我帶小狗說加我$50,我話的士只收$10內,點解你要 ...

我上次call Uber 時message 司機有一隻小動物是否ok, 司機話ok, 落車冇收費。不過如果要比都ok, 我都係搏一搏慳少少

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-9-20 12:10
唔係我老婆喎、老婆唔識釣魚、她只識食魚~

係我D魚友、手持短魚杆、背囊都叫大型行 ...

的士佬好壞參半 日後拎定把尺度
佢濫收就學你話齋搞大佢

子爵府

2024年龍年勳章

另外法例夠話司機找續要清楚同埋要預備足夠嘅找續輔幣,咁請問搭甘多年的士,有邊個司機真係會找番一毫二毫比你

水晶宮

我帶貓搭的士係主動計埋貓錢,

就到目的地時就準備定錢,

原來唔少主人係搏司機唔收錢,又學到野。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

chanti 發表於 23-9-20 12:17
我上次call Uber 時message 司機有一隻小動物是否ok, 司機話ok, 落車冇收費。不過如果要比都ok, 我都係搏 ...

我冇試過叫UberPet, 但啱啱試吓大約多十零蚊,
我是Uber常客,所以佢成日比折扣我嘅
attach1/tmp/phpumMZj8

子爵府

2024年龍年勳章

cecelc 發表於 23-9-20 12:23
我帶貓搭的士係主動計埋貓錢,

就到目的地時就準備定錢,

就係囉,其實乘客咪同司機咪一樣,大家都係諗着數,如果今次唔係乘客而係個司機出嚟講話成客側側膊唔俾寵物附加費,咁唔知今次又有咩反應呢?

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-20 12:11
130cm 魚杆、下面架摺疊車仔、需要收費嗎?

.

問過"專業人士", 咁細部摺疊車仔唔會收,長魚干有權收, 但一般的士司機唔收。

首頁
23456...25

尾頁

跳至