懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚟緊生第一胎,會去私家生,但究竟順產好定開刀好一直十五十六。原本都偏向開刀,因為身邊都不少例子係要食全餐,老公唔想我咁辛苦都建議我開刀。加上我上年早期小產要藥流都叫嚐過開宮頸的痛,我係好怕痛。
有朋友啱啱成功順產生咗bb ,突然覺得自己係咪都應該試吓順產先,聽講打咗無痛唔會太辛苦,而且順產係對bb最好,上次產檢醫生都鼓勵可以試下順產。我知道無論揀順產同開刀都各有好有壞,個個人經歷都唔同,有無人可以分享下你地係私家生產的經驗?

別墅

我仲有2個月都生得,
日日都同你一樣15,16
真係試無痛順,唔得食全餐要13萬埋單
得就8萬埋單
唔得貴幾萬蚊
我都想順到就順
開刀比人切開8層我都好驚
又驚d 肉會痴埋
順產希望醫生落重催生藥
啦啦林出到黎

大宅

考慮打無痛順產

大宅

yubb1111 發表於 23-9-21 07:28
我仲有2個月都生得,
日日都同你一樣15,16
真係試無痛順,唔得食全餐要13萬埋單

我同你預產期差不多
就快要做決定
因為開刀要落訂比醫生同醫院

別墅

tracykayau 發表於 23-9-21 14:12
我同你預產期差不多
就快要做決定
因為開刀要落訂比醫生同醫院

留左位再算
可以到時入院前再轉

別墅

除了本身價錢唔同,唔同時段萬一食全餐,做緊急開刀都會加啲錢,不過唔算好多。
順產除了為bb, 也是可以對媽媽身體好啲。首先復原快好多,可以活動早啲去餵奶,見bb, 去廁所,開刀因為羊水冇地方走,好大機會腳腫非常嚴重,二十日左右才消腫,好難下床,甚至坐床邊泵奶,坐完再腫啲。
另外,肚皮開過刀,疤痕會令令妳如果生下一胎(妳而家未必有過呢個想法,但到時就會考慮)時,前置胎盤機會大啲,胎盤植入機會也大啲。兩樣都大出血、早產等等風險。
但順產經歷當然好多,我覺得順產媽媽好偉大。要開宮頸,陣痛etc.

大宅

jjff619 發表於 23-9-23 15:01
除了本身價錢唔同,唔同時段萬一食全餐,做緊急開刀都會加啲錢,不過唔算好多。
順產除了為bb, 也是可以對 ...

多謝你~完全唔知可能會有水腫的問題,胎盤前置問題我個醫生都有提過,所以佢係比較建議順產

男爵府

我順產咗兩胎,痛嗰下確實好甘,但陣痛前同產後完全無事一樣,復原得好快.. 一世人有幾可痛成咁?都係一次半次,其實捱一陣過咗就無
最緊要保持冷靜,聽姑娘指示合作到的話,真係好值得試下順產

別墅

tracykayau 發表於 23-9-24 08:11
多謝你~完全唔知可能會有水腫的問題,胎盤前置問題我個醫生都有提過,所以佢係比較建議順產
...

妳可以上網查下有啲人嘅相。妳想嘅我當時都有影自己對腳。。嚇親。唔敢落地,感覺踩在水球上會爆咁

大宅

睇下財政上有冇咩考慮, 食全餐會貴好多, 如果唔驚既我覺得試左順產先會好D

別墅

來緊第一胎, 諗都唔諗一定揀開刀, 我唔想經歷陣痛

洋房

回覆 tracykayau 的帖子

我啱啱8月生完第一胎, 起初同你一樣1516原先想揀開刀, 因為身邊好多朋友都係開刀
但係醫生就話可以順產就順產啦
然後打後成個孕期睇咗好多資料就開始動搖
最終都係決定順產,我想話:依個決定係非常明智㗎!

我係有打edpidural順產
落藥嗰時一度都未開, 所以個陣痛過程其實好短
本身擔心會冇力生,但最後好順利就屙咗個B出嚟
生完仲好精神, 仲可以拎部MacBook出嚟做咗一陣嘢
係返到屋企抖左兩個禮拜,基本上就覺得自己已經復原晒
因為冇請陪月, 得老公同屋企人照顧我同BB
真心慶幸我好快就恢復晒體力,如果唔係要照顧初生BB同我就一定會好辛苦
同埋因為埋身餵其實要好多精力,想像唔到開刀要療傷仲餵奶會幾咁辛苦

反而有個朋友 早我一兩個月生,佢就話後悔揀咗開刀,因為個傷口痛咗兩個月

不過咁講,想順利順產都要做好多功夫嘅
我慶幸揀咗個好醫生
同埋20週開始好勤力咁去做孕婦瑜伽
同埋學晒溫柔生產同減痛分娩嘅技巧
所以穿羊水入院是醫生話BB個頭已經好低,好快就生得
結果我又穿水到生B,8個鐘搞掂

祝妳生B順利!加油~

大宅

DJWife 發表於 23-9-26 18:54

我啱啱8月生完第一胎, 起初同你一樣1516原先想揀開刀, 因為身邊好多朋友都係開 ...

多謝你分享~~咁你有無剪會陰?

洋房

有呀,呢一part係成個生產過程最痛,但係都唔算好痛,係坐月嗰時唯一要照顧嘅傷口,我諗一個禮拜鬆啲我就開始冇事。

水晶宮

一切順利的話,就順產復完得快 d
但唔順利的話,順產的風險媽媽同BB都有, 開刀的話就主要喺媽媽到 (除非緊急開刀)

男爵府

tracykayau 發表於 23-9-20 21:18
嚟緊生第一胎,會去私家生,但究竟順產好定開刀好一直十五十六。原本都偏向開刀,因為身邊都不少例子係要食 ...

我覺得係bb 話事,我之前都想開刀,俾醫生說服先試順產可打無痛
點知個b 自己提早出世,穿水到生唔夠六個鐘。護士問時已開三度,我覺得係可接受的痛所以無打無痛

別墅

我第一胎開刀,月尾第二胎都打算開刀。

都明白順產嘅好處,但自己真係怕痛,同樓主一樣曾經試過塞藥流產,唔想再經歷陣痛。覺得照顧自己感受都重要,所以無咩猶豫選擇開刀。

結果都慶幸揀咗開刀,由入手術室到bb出世用咗30分鐘,成個過程1個鐘搞掂,再喺出面等候室等多30分鐘就被推上病房,一上到去攞得返個電話已經有力氣㩒。

成日聽人講開刀最痛係第二日落床,結果原來嗰種痛係完全接受到(唔知係咪醫院d止痛藥比得足同靚呢?),第二日拔咗尿喉照樣可以落床餵奶。開刀住院5日,我第4日已經同姑娘講可以唔駛用塞肛嗰種止痛藥,因為其實唔係好痛。

至於腳腫係真係會嘅,我哋大家生完幾日內要返健康監察bb黃膽同媽媽情緒狀況,嗰日係著唔落波鞋嘅,肉眼睇見到都腫,不過2-3日就回復正常喇。

而開刀疤痕,我自己就差不多11-12cm長,好幼,喺著底底嘅位置,基本上第日著bikini都睇唔到。

咁開刀最痛嘅過程係咩呢?我覺得係生完上返病房姑娘check子宮收縮嘅時候,姑娘話我收縮得唔好,所以猛㩒我個肚剌激收縮,嗰下真係痛到標眼水。當日同房3個媽媽開刀,得我一個收縮得唔好,可能係體質問題啦。

亦有説法開刀會比較遲上奶,而我就無呢個情況,第二日心口谷到兩舊石頭咁,因為乳腺塞,好努力冷敷、擠奶同靠bb啜先搞得掂。

另外,我唔知關開刀事定自己體質問題,我惡露流咗20日先乾淨,之後先可以開始補身,不過坐完月仍然感覺身體暖咗強壯咗嘅。

打得比較長,謝謝你睇到呢度,亦希望我的經驗幫到你。

別墅

jjff619 發表於 23-9-23 15:01
順產除了為bb, 也是可以對 ...

但係如果撞啱係星期日,要食全餐的話,起碼貴三至四萬,所以我諗諗吓都係揀開刀,我驚萬一食全餐就弊

大宅

Chbb1224 發表於 23-10-3 03:25
我第一胎開刀,月尾第二胎都打算開刀。

都明白順產嘅好處,但自己真係怕痛,同樓主一樣曾經試過塞藥流產, ...

好詳細!多謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊