自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自問自己都唔係嗰啲左問又問嗰啲人
我通常指住嗰樣嘢要就比錢, 昨晚
遇到一件事,昨日晚上大約七點到 經過買水果,諗住買牛油果比bb食,要咗兩隻牛油果30蚊啦,咁我就畀兩張20蚊紙,咁佢就問我要唔要你十蚊兩隻畀你啦,我話唔使喇我唔食呢D架,跟住佢一輪嘴好快,係直頭推理買嗰隻,係咁講要埋去要埋去要埋去,我已經覺得有啲煩,我就直接講唔係我食㗎,係畀bb食,佢竟然同我講bb都食得㗎 心諗係咪痴線㗎,嗰隻水果梨大人咬都要用牙力啪啪聲啦,個bb點食呀,攪拌機攪都唔掂啦,咁我當然話唔使啦淨係要牛油果得啦唔該,佢見推唔到當場黑口黑面,

大宅

winwin3333 發表於 23-9-23 09:45
遇到一件事,昨日晚上大約七點到 經 ...

嗰啲語氣差到爆,仲有啲藐視嘅眼神望住你嘅感覺,所以我自己越嚟越鍾意去supermarket度買嘢,起碼安安靜靜要乜攞乜埋去畀錢唔使煩 。
昨晚直頭覺得畀個水果佬係一輪嘴精神轟炸,仲要急口令嗰隻間硬側你要嘅感覺,大佬呀買水果啫我唔係買首飾買手袋買鞋買衫唔使sell到嘭嘭聲 ,煩呀。

男爵府

winwin3333 發表於 23-9-23 09:46
嗰啲語氣差到爆,仲有啲藐視嘅眼神望住你嘅感覺,所以我自己越嚟越鍾意去supermarket度買嘢,起碼安安靜靜 ...

無回頭

男爵府

所以我已經習慣超市買

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

有時就係呢啲舖頭嘅員工/老闆, 令到顧客卻步
你恨做多十蚊生意,結果就冇咗個回頭客!
可能佢呢種手法,會有啲貪便宜嘅客受, 但係總有人唔buy呢種銷售方式!
如果係我遇到呢種情況, 我會將住兩個牛油果作勢遞 返畀佢,話:你一係找十蚊,一係你收返兩個,我唔買,你畀返40蚊我!
相信佢只會繼續後黑面黑咁找十蚊畀你,但係你條氣係咪順好多~
如果佢夠膽惡返轉頭,掟返40蚊畀你,咁仲好!佢連呢30蚊生意都唔使做。反正你都唔會幫襯佢啦~

icelilywu    發表於 23-9-23 11:58

珍珠宮

回覆樓主:

我有時都中意去超市,自己揀,自己買,慢慢睇幾耐都得,唔駛好似俾人望實咁~
唔好為左D外人嬲壞自己,咁惡,下次無幫襯!

子爵府

winwin3333 發表於 23-9-23 09:45
遇到一件事,昨日晚上大約七點到 經 ...

商人好煩,但錯重點,BB可以食梨,且幾好,尤其在秋季,好易,好多生果切開後,可用專用BB挖茸匙羹,挖茸直接餵食。

子爵府

我個次就係想買提子,睇緊時呀姐立即講唔好落手揀,諗清楚要邊揪就個揪,我回佢 : 我諗清楚,我唔買喇! 跟住立即行開走人!

大宅

observer 發表於 23-9-23 09:59
有時就係呢啲舖頭嘅員工/老闆, 令到顧客卻步
你恨做多十蚊生意,結果就冇咗個回頭客!
可能佢呢 ...

我本來想唔要㗎 但見佢都入咗落個袋度咁就算了

珍珠宮

唔洗動氣,想焗你幫佢清貨啫,企硬唔買,找完錢走人,佢都傻傻地,叫佢自己帶返屋企食

大宅

crazypaper 發表於 23-9-23 10:18
唔洗動氣,想焗你幫佢清貨啫,企硬唔買,找完錢走人,佢都傻傻地,叫佢自己帶返屋企食 ...

真係有少少嬲㗎,佢嗰啲眼神仲要斜視藐視嗰隻望過嚟,真係唔知以為我喺佢舖頭度偷嘢冇比錢

大宅

wylerC9 發表於 23-9-23 10:14
我個次就係想買提子,睇緊時呀姐立即講唔好落手揀,諗清楚要邊揪就個揪,我回佢 : 我諗清楚,我唔買喇! 跟 ...

咁佢講嘢真係講得好直,有時講嘢唔需要正面得罪個客,呢啲直頭趕走人

侯爵府

yk2 發表於 23-9-23 10:12
商人好煩,但錯重點,BB可以食梨,且幾好,尤其在秋季,好易,好多生果切開後,可用專用BB挖茸匙羹,挖茸 ...

係呀, 又可以拍羗咁拍,然後剁融少少.

男爵府

回覆樓主:

所以除左菜同海鲜外,所有都在超市買.

大宅

回覆樓主:

我也有類似經歷,不過我唔係買水果係買魚, 平時都有買開嗰間舖頭嘅,咁買咗一條魚30蚊,比咗張$50紙個老細,佢找返張20蚊畀我,我揸住喺手,跟住佢就講喇,$20比多條你啦! 我話食唔曬, 佢竟然喺我手攞咗張$20蚊紙畀多條魚我(emoji),點知返到屋企劏開2條魚個肚,裏面全部黑蚊蚊,唔敢食揼咗, 好明顯係啲魚有問題,想盡快出貨, 所以夾硬塞畀我,一定無下次

水晶宮

嗰啲語氣差到爆,仲有啲藐視嘅眼神望住你嘅感覺,所以我自己越嚟越鍾意去supermarket度買嘢,起碼安安靜靜 ...

你寸啲又夠膽嘅話,可以爆翻佢

水晶宮

pangthai 發表於 23-9-23 10:32
我也有類似經歷,不過我唔係買水果係買魚, 平時都有買開嗰間舖頭嘅,咁買咗一條魚30蚊,比咗張$50紙個老細 ...

仲衰

伯爵府

winwin3333 發表於 23-9-23 10:28
咁佢講嘢真係講得好直,有時講嘢唔需要正面得罪個客,呢啲直頭趕走人

呢啲人咪只係焗限於賺幾蚊幾蚊嘅生意囉!

大宅

我都試過啊,買西瓜,望咗30秒左右。跟住個阿姐就鬧人啦。望下都唔俾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

話番佢唔好強人所難...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊