自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

變左打卡熱點,聽講係香料大師製作超級抵食
現場大量人龍,極火速秒售罄,好多傳媒爭相專訪

伯爵府

現場超多人,星光大道夜市空前成功

瑪瑙宮

大廚勳章

kwokdicken 發表於 23-9-23 22:43

因為今日炒作左咁多。。不能Facebook我見到香港01報紙都有講呢個$20燒賣。。。跟住店家又出嚟回應。。。

入到去一定打吓卡啦。。。d人試吓係咪真係辣又真係咁正。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

【 22/9 尖東星光大道夜繽紛 】
「星光夜市」今(22日)開始一連四個周五和周六晚在尖東海濱舉行。
現場有不同種類攤檔,當中有售賣小食、酒精飲品及文創精品等,晚上八時許大部分飲食攤檔需排隊等候,遊客人數約佔七成。

香港中小企食店聯盟召集人林瑞華更夥拍星級大廚伍永德,發售菠蘿油及燒賣等食品,深受外地遊客歡迎。

伯爵府

seaheart88 發表於 23-9-23 22:45
因為今日炒作左咁多。。不能Facebook我見到香港01報紙都有講呢個$20燒賣。。。跟住店家又出嚟回應。。。

...

夜繽紛好成功
現場滿哂人
好耐未見過香港咁多人全部滿面笑容

男爵府

回覆樓主:

都多得尼度唔少小可愛有份參與炒作嘅,生活在井底以為燒賣係天大嘅主角,其他什麼都不是。

伯爵府

seaheart88 發表於 23-9-23 22:45

...

好多人買

尖沙咀夜繽紛市集中,「香料案內所」檔位售賣$20 4粒燒賣,震驚全港。檔主在Facebook專頁上表示:「我哋係賣辣椒油嘅,燒賣從來只係陪襯」。入夜後燒賣檔成為全場最旺攤檔,排隊人龍橫跨大半個市集,大會更安排專屬的圍欄引導人龍排隊。

約晚上8:45 ,檔主向人龍宣布:「魚肉燒賣隨時停!」,又表示自己為有牌小販,下星期將於西環擺檔,再下星期也將會再次於尖東市集出現,承諾將再準備更多燒賣。

Adrio77    發表於 23-9-23 23:02

公爵府

2024年龍年勳章

kwokdicken 發表於 23-9-23 22:43

原來咁多人未食過燒賣

男爵府

香港人最出名就係唔執輸嗎!大家繼續睇落去個故事點發展。

伯爵府

july4 發表於 23-9-23 22:54
香港人最出名就係唔執輸嗎!大家繼續睇落去個故事點發展。

仲有特色菠蘿油/菠蘿包漢堡
鬼佬都讚好

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

商場水靜河飛

伯爵府

a-mi 發表於 23-9-23 23:01
商場水靜河飛

商場都好多人

杭州亞運晚上開幕,觀塘一個商場晚上直播開幕式,不少市民手持吹氣棒和寫有「全城為運動員歡呼」等標語字句到場觀看。

有市民說,剛與家人在商場餐廳用膳,見到有開幕式直播,因此留下觀看,希望支持港隊,又指商場觀看直播的氣氛較好,可以與其他人一同歡呼。

有市民表示,亞運是一件盛事,加上今日正值周末,因此到場湊熱鬧,又說如果之後下班經過商場見到有賽事直播,都會停留觀看。亦有市民認為,直播活動有助吸引多在附近用膳消費。

子爵府

係啦
大家齊心令香港開開心心熱熱鬧鬧咪好
唔好再咁多埋怨

kwokdicken    發表於 23-9-23 23:33
pansy888hk    發表於 23-9-23 23:21

伯爵府

回覆樓主:

其實行得星光大道都係遊客,受遊客歡迎好正常
#星光大道朝早8點幾就已經有遊客

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有人鍾意北上, 有人鍾意飛去其它地方旅行, 有人鍾意去夜繽紛, 各有各鍾意, 咁咪好, 聽到都開心!

侯爵府

回覆樓主:

咁多人買, ok啦, 遊客區價

子爵府

牛年勳章

kwokdicken 發表於 23-9-23 23:08
商場都好多人

幾熱鬧, 如果住附近都會去食飯兼感染吓個氣氛。

琥珀宮

平平無奇2 發表於 23-9-23 22:52
原來咁多人未食過燒賣

我之前真係身邊聽過唔少人話,食呢啲燒賣,其實係因為鍾意食d辣椒油,燒賣只是陪襯

珍珠宮

回覆樓主:

想問個燒賣係魚肉燒賣,定係酒樓個款有蝦有豬肉果種?如果係酒樓果種,20蚊4粒真係好抵

伯爵府

laukkk 發表於 23-9-24 01:19
想問個燒賣係魚肉燒賣,定係酒樓個款有蝦有豬肉果種?如果係酒樓果種,20蚊4粒真係好抵
...

係魚肉燒賣
唔係酒樓果款

不過有記者實測過,比起普通街邊果啲魚肉燒賣大粒
同埋有唔同款辣椒油可以選擇
加埋有得打卡,所以都算係物有所值

20蚊4粒燒賣檔口大排長龍 晚上9時沽清

有網民反映「香料案內所」20元4粒燒賣賣得太貴,引起熱議,不過今晚檔位大排長龍,並在晚上9時沽清。「香料案內所」今日(23日)在Facebook專頁作出回應,表示於市集擺檔兩年,一直以20元4粒的價錢出售,不曾加價,又直言一向主打賣辣椒油,燒賣並非主角,「我哋係賣辣椒油嘅,燒賣從來只係陪襯」。

記者購買了一份燒賣,店員指可選擇不同特色辣淑油口味,而燒賣體積可見也較平常的較為大粒,表面大小如5元硬幣。

食客:感到好奇因而前來購買燒賣

廖先生表示,從社交平台看到對夜市的物價的討論,感到好奇因而前來購買燒賣,「嚟到覺得OK幾大粒,價錢都合理。」他又大讚夜市氣氛良好,「始終都比較創新,比商場貼地啲。」

網址: 夜繽紛|尖沙咀星光夜市檔主解畫4粒燒賣賣$20 食客排長龍購買 | 香港01 https://www.hk01.com/article/944238?utm_source=01articlecopy&;utm_medium=referral

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊