自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

慘劇, 好離譜, 地面啲人走晒, 無人知2個死者困過夜, 一單都覺多, 話會改善, 最後都好似無, 應該要重罰和坐監, RIP!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

西九文化區一工地今晨(24日)發生奪命工業意外,兩名工人在地下管道內,疑吸入沼氣昏迷,獲救送院後證實不治。工業傷亡權益會總幹事蕭倩文到場跟進,透露現時工地負責人並無現身,而涉事管道所屬仍未確定,相關工程判頭、老闆等身份不明,令家屬對意外情況一無所知,直斥情況離譜。

死者家屬指,兩名死者昨日(23日)工作後便無回家。其中一名61歲死者郭伙記,育有一子一女,郭妻今晨聯絡上司尋人後,始揭發兩人仍然留在工地。郭太質疑死者在地下管道內工作,地面理應有管工等相關人員監察,「無理由收工少咗人都無人知」,加上工地出入閘亦應有紀錄,現時無法接受丈夫昨日開工仍「好地地」,惟至晚上卻已無法回家。她指丈夫盡心盡力為公司工作,公司卻無顧及員工安全,真無法接受。她認為當局要查出意外原因,需討回公道。

昨晚郭太因時間太晚,無法聯絡工友。「暈咗10幾個鐘無人理,真好陰功」。她整晚無法安睡,一聽到鐵閘有聲,便以為丈夫回家。至早上她才聯絡到工友及上司尋人。本周五(29日)是中秋節,郭家早已買好月餅慶祝,現時突然痛失家庭支柱,郭太慨嘆「真係唔識點講呢啲事發生喺我身上」。

另一名死者為63歲劉浩祥,育有2子1女。劉子則指,父親任職水喉工逾三十年,平常工作雖然辛苦,但普遍與一般地盤上下班時間相若,初時以為父親昨日超時工作,惟及至今晨向父親發短訊時仍然「單剔」,未幾便接獲通知始知出事,直言對意外感到不解,不明白為何兩名工人被遺留在工地,連其直屬上司都懵然不知,需待家屬通知尋人始揭發事件。

男爵府

中秋前夕,好慘呀
工會要比個交代
呢啲意外一單都唔應該有!

ChloeBiluku_FB    發表於 23-9-26 13:56

珍珠宮

回覆樓主:

搞錯呀,點會唔見左人都唔知嫁

瑪瑙宮

mickeyeva 發表於 23-9-24 16:22
慘劇, 好離譜, 地面啲人走晒, 無人知2個死者困過夜, 一單都覺多, 話會改善, 最後都好似無, 應該要重罰和坐 ...

香港唔知做咩接二连三发生命案

子爵府

通常d管工、老闆出左事就個個失憶, 乜都話唔知

子爵府

「被困」過夜 以致死亡 or 暈咗(死咗)無人發現?
如果是被困,點解被困?要保障工友安全

水晶宮

回覆樓主:

呢單真係離譜
唔齊人就放工走人

男爵府

密閉空間工作,落去前一定要試氣,工作期間有合格人員全程mon住個讀數,同埋無左兩個工人監工都唔發現?
呢單真係慘,係完全可以避免到嘅意外

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

真係好離譜

公爵府

發覺係香港,做工程風險仲大過警隊同消防

子爵府

龍貓車 發表於 23-9-24 18:43
密閉空間工作,落去前一定要試氣,工作期間有合格人員全程mon住個讀數,同埋無左兩個工人監工都唔發現?
呢 ...
依家
洗街都3至4個人
這個只有2個人落去
上面人呢?
很有問題

子爵府

加菲貓3 發表於 23-9-24 18:46
發覺係香港,做工程風險仲大過警隊同消防

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

慘劇, 好離譜, 地面啲人走晒, 無人知2個死者困過夜, 一單都覺多, 話會改善, 最後都好似無, 應該要重罰和坐 ...

又係中秋前。天秤嗰單又係中秋前。

大宅

回覆樓主:

新聞話佢哋今日係唔使開工, 就知琴晚已經困咗佢哋喺裏面啦!真係太離譜,莽顧2位工人既安全。

伯爵府

被困十幾個鐘, 工頭居已無發現? 又真係好離譜喎!
RIP

子爵府

lovedgs 發表於 23-9-24 18:42
「被困」過夜 以致死亡 or 暈咗(死咗)無人發現?
如果是被困,點解被困?要保障工友安全
...

多數係係管內喉吸入有毒氣體暈左

伯爵府

春季勳章

龍貓車 發表於 23-9-24 18:43
呢 ...

唔喺全程度住,都應該每個時段定期有個人mon住個度數,直至收工。
呢單實有人為疏忽。

侯爵府

2024年龍年勳章

真係太離譜

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

陰公 RIP 要有人出嚟負責

珍珠宮

畀面勳章

太離譜
有乜理由2個人入去 ,外面沒有人睇住

首頁