自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

pauline_c 發表於 23-9-26 16:56
多咗新嚟大陸公司
唔知係唔熟,定欠守法意識

又關咩大陸事
呢兩位工人係同一公司做左好多年
唔好乜都屈大陸啦
無安全意識從來都唔只係大陸人
偏頗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Ol0314 發表於 23-9-26 17:17
又關咩大陸事
呢兩位工人係同一公司做左好多年
唔好乜都屈大陸啦

「帥建機電工程」係大陸公司

侯爵府

pauline_c 發表於 23-9-26 17:16
出咗事唔可以投政府工程

天秤嗰間公司好似劣積累累!

水晶宮

shobi 發表於 23-9-26 17:19
天秤嗰間公司好似劣積累累!

係,不過嗰個係房協地盤,唔係政府地盤,我唔知政府有無罰停賽,不過唔停賽都好難中標

公爵府

pauline_c 發表於 23-9-26 17:18
「帥建機電工程」係大陸公司

人地網頁簡體字唔代表係大陸公司
1988年香港註冊
你要屈大陸
不如屈嗰個人食左大陸落黎的菜
嗰條鐵係made in China

複式洋房

pauline_c 發表於 23-9-26 17:16
帥建機電工程

我另一個問題係香港以前沒有工業意外?這是第一單?

水晶宮

Ol0314 發表於 23-9-26 17:25
人地網頁簡體字唔代表係大陸公司
1991 年香港註冊
你要屈大陸

無註冊根本唔可以喺香港接工程,簡體字唔代表大陸公司?咁背景呢?

水晶宮

ElizabethChunie 發表於 23-9-26 17:30
我另一個問題係香港以前沒有工業意外?這是第一單?

近年嚴重工傷個案多咗好多,以前無咁多嚴重事故

公爵府

pauline_c 發表於 23-9-26 17:30
無註冊根本唔可以喺香港接工程,簡體字唔代表大陸公司?咁背景呢?

難度你覺得網頁用簡體字就係大陸公司?
所有識寫及睇簡體字都係大陸人?
1988年在港已35年的公司你都話佢係大陸公司
咁香港應該無香港人
原居民祖先都係大陸落黎

公爵府

pauline_c 發表於 23-9-26 17:32
近年嚴重工傷個案多咗好多,以前無咁多嚴重事故

一單事故都太多
但回顧香港歷史

香港建造業工地工業死亡意外數目: 2023 年是 7 (此數字是根據截至 2023 年 7 月建造業工地工業的死亡人數資料),2022 年是 17,2021 年是 23,2020 年是 18, 2019 年是 16,2018 年是 14,2017 年是 22,2016 年是 10,2015 年是 19,2014 年是 20,2013 年是 22,2012 年是 24,2011 年是 23,2010 年是 9,2009 年 是 19,2008 年是 20,2007 年是 19,2006 年是 16,2005 年是 25,2004 年是 17,2003 年是 25,2002 年是 24,2001 年是 28,2000 年是 29,1999 年是 47, 1998 年是 56,1997 年是 41,1996 年是 51,1995 年是 63,1994 年是 51,1993 年是 80,1992 年是 48,1991 年是 54,1990 年是 58,1989 年是 59。

公爵府

Ol0314 發表於 23-9-26 17:42
一單事故都太多
但回顧香港歷史

補返來源

https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/site-safety/common/resources/article/pdf/publications/performance-statistics/PDF/tc_12.pdf

只係現今資訊太多 易被人知道

不過如果你覺1988年成立都係大陸公司
呢堆數字對你黎講 means nothing

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

柯士甸2工人疑吸沼氣亡 渠務公司東主涉誤殺 被拒保釋12月再訊

https://www.hk01.com/article/946 ... articlecopy&utm_medium=referral

西九柯士甸道西地盤日前發生奪命工業意外,兩名六旬男工人疑吸入高濃度硫化氫中毒身亡。地盤「二判」渠務公司東主失聯3日後被捕,涉嫌罔顧僱員的安全及健康,延至今(29日)晨被控誤殺罪。案件今在九龍城法院提堂,他暫時毋須答辯,主任裁判官蘇文隆將案件押後至12月27日再訊,以待控方進一步調查,包括檢驗現場證物、檢查閉路電視片段、等候驗屍報告及替其他證人錄口供。被告申請保釋被拒,還押候訊。

被告沈玉權(62歲,公司董事),被控一項誤殺罪,指他於2023年9月23日至24日之間,在九龍油麻地柯士甸道西1號圓方金門地盤演藝綜合劇場及地庫延伸部份L2內,非法殺死男子郭伙記(61歲)及劉浩翔(63歲)。

案件編號:KCCC2591/2023

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊