自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

俾人找去做代課(到校),暫時搵唔到聯絡人,想問定先,

請問,除咗教功課、make sure學生做齊,對下手冊之外,駛唔駛逐份功課對答案??
會唔會唔夠時間對?
因為成十幾個人,係咪冇可能逐個學生逐份功課對?
另外,通常學生在学校係咪已經可以做曬d功課?

謝謝

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lovelybaby2015 發表於 23-9-25 07:37
俾人找去做代課,暫時搵唔到聯絡人,想問定先,

請問,除咗教功課、make sure學生做齊,對下手冊之外,駛 ...

如果你冇對學生啲功課,家長發現既咪投訴囉

男爵府

回覆樓主:

未必間間可校都可以安排到係學校做晒功課,好多都係最尾一堂係空堂,小朋友可以呢段時間做功課,是否一堂可做晒就要睇功課量同小朋友能力,一般小朋友返到補習社,就會叫將做完嘅功課可以先交出嚟,你就可以先對這些功課,一般作業補習社可能已經有答案可以對到,無就真係要自己對了,有小朋友快手做完,就可以睇下嚟緊有無默書,有可以先簡單幫他默下生字先或無默書又未夠鐘放學,可以印份卷比佢做,宜家補習通常都係個半鐘至2個鐘左右,一般情況下小朋友可以做晒功課,如果夠鐘放補習未做晒功課,就告知家長小朋友重有功課未做完

水晶宮

畀面勳章

pomanlife 發表於 23-9-25 07:47
如果你冇對學生啲功課,家長發現既咪投訴囉

十幾廿人等佢做曬,然後逐個逐份對?一個半小時可以?
唔好意思,我漏咗講,不是補習社,是小學功課班

水晶宮

畀面勳章

小小兔仔 發表於 23-9-25 07:50
未必間間可校都可以安排到係學校做晒功課,好多都係最尾一堂係空堂,小朋友可以呢段時間做功課,是否一堂可 ...

唔好意思,我漏咗講,我不是補習社
係小學入面的功課輔導班
不過都好多謝你詳細回覆
令我大概都知道少少

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lovelybaby2015 發表於 23-9-25 07:53
...

我唔知補習入面點安排

但如果你唔對既或者解題思路教錯既

家長都有機會去投訴

水晶宮

畀面勳章

pomanlife 發表於 23-9-25 07:56
我唔知補習入面點安排

但如果你唔對既或者解題思路教錯既

謝謝你回覆,我係「到校」,唔知係咪好似出面補習社咁

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-9-25 07:55
唔好意思,我漏咗講,我不是補習社
係小學入面的功課輔導班
不過都好多謝你詳細回覆

功輔班簡單一點,同小朋友講有做完嘅功課可交出比你對,未做完功課就繼續做,有唔識可舉手問,做晒無嘢做,就溫默書範圍生字,正常功課量唔多個半鐘小朋友係做得完嘅,但就未必對得切,學校功課班,一般都係放學後有個地方比小朋友做功課,唔識就可以問,唔同外面補習社

Adrio77    發表於 23-9-25 08:45

彩鑽殿

lovelybaby2015 發表於 23-9-25 07:58
謝謝你回覆,我係「到校」,唔知係咪好似出面補習社咁

咁我就唔知學校同嗰啲家長有咩要求

伯爵府

回覆樓主:

我仔學校最後果堂功課堂,唔識出去問,老師唔會對。

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 23-9-25 07:53
...

我寶學校的功課班唔會對晒功課,小朋友唔識佢自己行出嚟問

子爵府

你係指上堂時間內的功課堂?正常只係有個老師係度睇住學生,不用對功課。學生唔明主動問老師先要解答。
如果係課後既功課班,我就唔知了。

侯爵府

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 23-9-25 07:37
俾人找去做代課(到校),暫時搵唔到聯絡人,想問定先,

請問,除咗教功課、make sure學生做齊,對下手冊 ...

我仔學校最後一堂是功課班,一般是班主任睇住,學生做功課,老師改簿,唔識做功課可以堂上出去問老師,我仔或校外有功課班的同學通常做唔晒/唔做,留待補習社老師教,補習社保證他們完成功課

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

以前我女去d青少年中心的功輔班, 3小時, 一個導師跟10幾個小學生, 基本上係每日做哂功課回家, 導師有幫佢睇, 做錯會教佢更正, 偶然做唔哂會mark在紀錄冊叫家長跟進。

已刪除用户

男爵府

回覆 spikenard 的帖子

right, all teachers unlikely to check their quality 是自主學習,不鼓勵每項或題目對答案,那是老師責任。家長要明白,何猬輔助。我當過小组導師,非每家長自己檢查進導,教舠孕生複檢,改正也是老師主要跟進。致於学校到輔如投訴何設立,實是壞了腦袋。莫非孩子漏了寫手册,經常無帶書册学習,老師可投訴學生家庭無複檢吧😅😅😅'
.

水晶宮

畀面勳章

小小兔仔 發表於 23-9-25 08:02
功輔班簡單一點,同小朋友講有做完嘅功課可交出比你對,未做完功課就繼續做,有唔識可舉手問,做晒無嘢做 ...

明白了,唔該晒你!

水晶宮

畀面勳章

小談心 發表於 23-9-25 08:12
我仔學校最後果堂功課堂,唔識出去問,老師唔會對。

明白thx

水晶宮

畀面勳章

spikenard 發表於 23-9-25 08:16
我寶學校的功課班唔會對晒功課,小朋友唔識佢自己行出嚟問

好的謝謝

水晶宮

畀面勳章

zitamamama 發表於 23-9-25 08:21
你係指上堂時間內的功課堂?正常只係有個老師係度睇住學生,不用對功課。學生唔明主動問老師先要解答。
如 ...

係放學之後,有1.5小时,十多廿個學生有間房做功课

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊