自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

之前睇訪問,謝安琪話佢仔將會去外國讀書唔捨得,話自己從來無鬧過個仔,大家係好朋友,哩樣我信,因為多年前奶奶同謝的奶奶是飲茶朋友,都聽過佢平日講嘅野,雖然所知大部份時間都唔係佢親手湊,但同子女關係keep得咁好真係令我好羡慕,唔知點可以做到。究竟係自己湊對得多感情好,還是俾人湊關係較好?上到中學,關係真係好易變差,大家日常又有咩方法?(理性討論)

(後加:佢仔仔好乖好有禮貌,outgoing健談,好似張生咁; 當然佢奶奶都好nice, 估佢奶奶都功不可沒)

伯爵府

poodlema 發表於 23-9-25 10:05
之前睇訪問,謝安琪話佢仔將會去外國讀書唔捨得,話自己從來無鬧過個仔,大家係好朋友,哩樣我信,因為多年 ...

12歲前一定自己揍,但又要EQ高,循循善誘,伴陪成長,打穩關係最好,如果要出國到高中,減少磨擦。
自細比人揍/太早寄宿,係少機會鬧,但關係亦唔會close, 佢有野唔會同你講,就好似好多我地上一代父母咁。

水晶宮

之前睇訪問,謝安琪話佢仔將會去外國讀書唔捨得,話自己從來無鬧過個仔,大家係好朋友,哩樣我信,因為多年 ...
我覺得自己湊關係會更CLOSE, 但大前題係要有耐性, 有愛, 唔好成日打罵仔女, 有好關係, 咁大個左都會自然KEEP到, 好似銀行存款咁, 有儲蓄就唔會乾塘

上到中學都唔係個個有反叛期, 我一仔一女都冇出現過, 關係冇特別變化

品格方面從小培養(幼稚園), 大個左就冇咩大問題. 小學時我會注重佢地學業, 佢地知道我既要求, 大家一齊向目標進發, 都冇衝突. 上到中學及大學, 我就 FREEHAND 晒, 所以佢地好自由, 我亦放心, 知佢地有個泡

侯爵府

2024年龍年勳章

其實佢生咗之後都少咗好多出鏡
感覺佢係幾重心放係屋企陪仔女

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

yauchuchu 發表於 23-9-25 10:28

感覺佢兩公婆都係

icelilywu    發表於 23-9-25 15:07

侯爵府

2024年龍年勳章

poodlema 發表於 23-9-25 10:41
感覺佢兩公婆都係

係呀,覺得佢地親子關係好好

大宅

回覆樓主:

一定要出去做野, 在家日日困獸鬥,想唔關係差都唔得

珍珠宮

你同唔係親生的親戚子女關係通常好好

因不用叫佢地溫書等等會令關係變差的過程
佢地冇乜點照顧仔女咪近似呢d關係

大宅

yauchuchu 發表於 23-9-25 10:28

唔係呀,佢在Viu好多野做,又做節目嘉賓,又多廣告拍

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

建立關係要係黃金十年做好,到入青春期會平安過渡!

子爵府

回覆樓主:

前提係唔好鬧d小朋友

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友唔同階段,相處模式都唔一樣

小朋友年幼時未獨立,需要多貼身照顧同陪伴,建立緊密親子關係,從小養成良好生活習慣同教導正確人生價值觀

仔女漸漸長大之後,有自己一套生活方式同社交圈子,要給予空間同理解仔女

單單只靠唔鬧仔女、當朋友咁相處,並唔係金科玉律

侯爵府

2024年龍年勳章

kiki1230 發表於 23-9-25 10:49
唔係呀,佢在Viu好多野做,又做節目嘉賓,又多廣告拍

比起全盛時期唔算多

別墅

如果由細到大都完全唔鬧,我應該做唔到

珍珠宮

細路都唔係要打要鬧先會做功課溫習,我同老公都好少鬧,但會同佢傾計式咁講道理,so far唔覺個仔有反叛期,到大咗都可以好似朋友咁….

侯爵府

annie133 發表於 23-9-25 10:15
12歲前一定自己揍,但又要EQ高,循循善誘,伴陪成長,打穩關係最好,如果要出國到高中,減少磨擦。
自細比 ...

其實上到中學開始寄宿幾好、可以減少青春期嘅磨擦、好似大陸就係規定咁、週末又可以返屋企、唔似去外國寄宿長期見唔到

大宅

讀一間無功課測驗考試嘅學校
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呢d野從來都冇定律話邊個湊好。要睇方法,了要睇小朋友性格,環境等。

公爵府

我唔覺唔鬧就代表係「好父母」
最討厭嗰啲曳到癲的小朋友父母
只係週邊話「乖啦 咁唔得呀」
完全唔take actions 去阻止不當行為
獎罰要分明
唔係一刀切 一定要鬧先得
或鬧仔女就一定係壞父母

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔係唔鬧就好關係,事實係要賞罰分明,就算鬧都唔代表唔愛錫,唔係單純同仔女做朋友就可以關係好,父母始終有父母嘅責任同特權,要建立仔女對自己嘅信任,自小養成佢地有咩都同父母講。

我係由仔女好細個開始每晚食飯就講每日發生嘅事,最初係問下仔女去幼稚園有咩玩,同邊個同學玩,有冇瞓晏覺等,同事我同老公都傾下我地返工所見所聞,仔女慢慢大就參與話題,佢地有疑問就問,問完我地解答,以前仲有bed time talk。而家兩個仔女都高中就升大學,我同個女比較close,因為女生話題多D,而且我地一齊去學跳舞,有時沖涼,我地會坐喺浴室出面同對方傾計,我去買餸,仔女陪我去幫手拎嘢,順便傾計。

仔女算係好乖,但都唔係唔會做錯嘢闖禍,我同老公鬧完處理完會同佢地解釋佢地嘅決定/行為有問題,不同決定會帶來咩後果,細個要俾佢地試過錯過先會識得點樣做決定,過份保護唔得,太過自由又唔得,不竟而家世界太多壞人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊