自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

計劃去廣州融創文旅城,响TRIP揾酒店,彈出附近都係公寓,有D評語唔差價錢實惠,但未試過住公寓,攞房係咪要出示個人資料比房東?但始終唔係酒店有D擔心;另有冇其他野要留意?有冇JM訂過可以分享吓?唔該哂。

別墅

winwint 發表於 23-9-27 16:07
計劃去廣州融創文旅城,响TRIP揾酒店,彈出附近都係公寓,有D評語唔差價錢實惠,但未試過住公寓,攞房係咪 ...

唔熟悉內地嘅最好都喺住返正常酒店,寧願每日俾小小的士錢。
其實內地民宿性價比好高,但比較需要經驗去避坑,所以唔適合新手。
個人資料有D房東會問你攞,有d唔會,冇一定。
我自己平時都喺用大眾點評,美團同抖音訂民宿。
淘宝达人,网购狂人

水晶宮

計劃去廣州融創文旅城,响TRIP揾酒店,彈出附近都係公寓,有D評語唔差價錢實惠,但未試過住公寓,攞房係咪 ...
住過珠海公寓, 有個柜位登記, 你可以比EMAIL CONFIRMATION佢睇, 唔記得需唔需要睇回鄉卡, 職員會帶你去公寓度比埋KEY你

水晶宮

ckstudio 發表於 23-9-27 16:15
唔熟悉內地嘅最好都喺住返正常酒店,寧願每日俾小小的士錢。
其實內地民宿性價比好高,但比較需要經驗去避 ...
我第一次內地自由行已經係住青年旅舍, 民宿呢D, 反而好少住酒店

別墅

chocolatebean 發表於 23-9-27 16:17
住過珠海公寓, 有個柜位登記, 你可以比EMAIL CONFIRMATION佢睇, 唔記得需唔需要睇回鄉卡, 職員會帶你去公寓 ...

珠海我未住過,不過好多地方而家已經全部喺“無接觸自助入住”,房東加你微信,到入住當日俾詳細地址你,教埋你點去,然後俾開門密碼你(全部電子锁),嗰密碼會喺你退房當日失效。
淘宝达人,网购狂人

水晶宮

ckstudio 發表於 23-9-27 16:21
珠海我未住過,不過好多地方而家已經全部喺“無接觸自助入住”,房東加你微信,到入住當日俾詳細地址你, ...
仲方便

別墅

chocolatebean 發表於 23-9-27 16:20
我第一次內地自由行已經係住青年旅舍, 民宿呢D, 反而好少住酒店

咁你厲害

青年旅社我而家就真喺唔得,而家年紀大,人好麻煩。
淘宝达人,网购狂人

珍珠宮

未有小朋友前我都係住民宿,會煲下d評價再決定住邊到,比個人資料係ok,好多民宿d老闆都係用心經營。

別墅

chocolatebean 發表於 23-9-27 16:23
仲方便

問題喺最好有微信,內地電話號碼,同各種內地常用APP
淘宝达人,网购狂人

男爵府

唔該咁多位JM先。
睇地圖酒店要步行15分鐘,公寓只係6分鐘,而且價錢真係差好遠,大概600 vs 200,只係擔心要出示身份資料,如果一般係「無接觸自助入住」又ok喎。

別墅

mcs74 發表於 23-9-27 16:26
未有小朋友前我都係住民宿,會煲下d評價再決定住邊到,比個人資料係ok,好多民宿d老闆都係用心經營。
...

有小朋友嘅更加要住民宿,好多都好適合小朋友,我d細路中意民宿多過酒店,好多民宿好有特色。
淘宝达人,网购狂人

男爵府

ckstudio 發表於 23-9-27 16:28
問題喺最好有微信,內地電話號碼,同各種內地常用APP

我有內地電話同內地常用app,睇到各位jm分享都算正面想試吓公寓,因為長遠可能去遠地方住得耐公寓化算好多。
請教有冇心得或者特別需要注意地方?唔該哂。

別墅

winwint 發表於 23-9-27 16:28
唔該咁多位JM先。
睇地圖酒店要步行15分鐘,公寓只係6分鐘,而且價錢真係差好遠,大概600 vs 200,只係擔心 ...

其實就算「無接觸自助入住」,房東都有可能要求你喺微信度提供回鄉證。
唔需要太擔心,佢攞你回鄉證做唔到咩衰嘢嘅。我喺唔同嘅城市住過幾十次,so far都未有問題。
自己準備好內地支付,電話號碼,咁就安心喇
淘宝达人,网购狂人

男爵府

ckstudio 發表於 23-9-27 16:39
其實就算「無接觸自助入住」,房東都有可能要求你喺微信度提供回鄉證。
唔需要太擔心,佢攞你回鄉證做唔到 ...

多謝分享經驗放心好多。

別墅

winwint 發表於 23-9-27 16:35
我有內地電話同內地常用app,睇到各位jm分享都算正面想試吓公寓,因為長遠可能去遠地方住得耐公寓化算好多 ...

唔好信晒評價,通常舊區、旺區嘅民宿房間裝修同設施會稍舊(除非講明幾時裝修嘅),但就方便。
選擇有多個唔同地方房源嘅房東會比較好。
淘宝达人,网购狂人

男爵府

ckstudio 發表於 23-9-27 16:44
唔好信晒評價,通常舊區、旺區嘅民宿房間裝修同設施會稍舊(除非講明幾時裝修嘅),但就方便。
選擇有多個 ...

請教「選擇有多個唔同地方房源嘅房東」即係咪即同一個公寓名但有唔同地方都有?
點樣可以睇到資料?
唔該哂。抱歉請教咁多問題,因睇到各位JM分享,以後都可能首選公寓

侯爵府

Ok 大但唔算好乾淨,有前台小姐,一出lift就會見到,不過咁既價錢住一晚, 又好大要求

男爵府

mimi987 發表於 23-9-27 17:04
Ok 大但唔算好乾淨,有前台小姐,一出lift就會見到,不過咁既價錢住一晚, 又好大要求
...

係呀,同埋近園區。

別墅

winwint 發表於 23-9-27 16:51
請教「選擇有多個唔同地方房源嘅房東」即係咪即同一個公寓名但有唔同地方都有?
點樣可以睇到資料?唔該哂 ...

即喺同一個房東/公司,有多過一間民宿。通常平臺入邊如果有顯示“房東的其他房源”,咁就喺話佢仲有其他民宿。
通常呢D房東,管理經驗,人手安排(清潔姨姨同客服)同運作模式都比較成熟。
淘宝达人,网购狂人

男爵府

ckstudio 發表於 23-9-27 17:19
即喺同一個房東/公司,有多過一間民宿。通常平臺入邊如果有顯示“房東的其他房源”,咁就喺話佢仲有其他 ...

好多謝您嘅資料,真係唔該曬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊