家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然我希望東升西降,但真係頂吾順港股。我而家有 10%放在美股, 我想再搬D過去。
你哋點睇?長遠美股好定係港股好?

子爵府

Mochachoi 發表於 23-9-28 13:28
雖然我希望東升西降,但真係頂吾順港股。我而家有 10%放在美股, 我想再搬D過去。
你哋點睇?長遠美股好定係 ...

你自己決定啦! 你有信心就go head.

男爵府

PandaVV 發表於 23-9-28 14:31
你自己決定啦! 你有信心就go head.

就係 15 16 所以想知大家點睇

大宅

佢講嘅嘢,你掉轉來聽就無錯

伯爵府

呢啲野冇人敢比意見你
我自己就25%歐美股票
中港股藍籌國企多,因為長期收息已cover賬面損失,所以我都唔理了,我主要想製造現金流。如果覺得隻股前境差咪換碼,呢啲要自己做下功課。
有時一兩隻衰咗,最緊要睇over all表現,所以要控制註碼,自從金融海嘯,知道冇野係冇risk,銀行都可以執,國家都可以破產,所以一定要分散

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 Mochachoi 的帖子

一定要分散, 美股有佢吸引力, 因為投資是投資果一間公司, 香港股市大藍籌根本又係中國果幾隻大龍頭, 我是老散都只係買果幾隻大野, 返工點會咁得閒睇5分鐘圖炒上落~

◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

回覆樓主:

美股今年升浪已完結,預計會由高位回調,唔好盲中中去接火棒,除非買反向

男爵府

回覆樓主:

多謝各位意見,我都見而家美股回緊。我係想預備放長遠。等加多次息先入。

大宅

特朗普當選100% 美股放到依家. 長時間投資只在乎基礎大局觀, 你投邊面就買邊面

子爵府

其實港股有啲升有啲跌,美股亦有啲升有啲跌。
恒指唔代表所有港股,杜指亦唔代表所有美股。
如果選股唔選市,可以選到升嘅港股,亦可以選到升嘅美股。
我都有幾隻美股,都唔覺升嘅,較高位跌九成嘅則有。

去年開車,現時(2023-08-17)累升 2 倍的港股:
https://www.stheadline.com/columnists/editorial/3264016

大宅

choyki 發表於 23-9-30 11:24
其實港股有啲升有啲跌,美股亦有啲升有啲跌。
恒指唔代表所有港股,杜指亦唔代表所有美股。
如果選股唔選市 ...

去澳門大細檯每秒都有 100% 回報率,只要你買中大定細就可以了,好簡單

伯爵府

coffeeort 發表於 23-9-30 17:38
去澳門大細檯每秒都有 100% 回報率,只要你買中大定細就可以了,好簡單

...

我稔過去一年買中港股爆跌的機會比買中暴升的機會大10倍馬後炮梗係易
例如買10隻,9隻跌1半,1隻升一倍,計埋都係輸

大宅

annie133 發表於 23-10-1 12:30
我稔過去一年買中港股爆跌的機會比買中暴升的機會大10倍馬後炮梗係易
例如買10隻,9隻跌1半,1隻升 ...

係囉,成日拎個升幅榜來講都唔知有咩意義,不如貼六合彩派彩,一年總會有好多次有人 $10 贏幾千萬添

別墅

Try 美股

別墅

coffeeort 發表於 23-9-29 09:15
佢講嘅嘢,你掉轉來聽就無錯

別墅

coffeeort 發表於 23-9-30 17:38

...

澳門大細值得玩

子爵府

「東升西降」身體很誠實
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%96%B0%E8%81%9E%E9%BB%9E%E8%A9%95-%E6%9D%B1%E5%8D%87%E8%A5%BF%E9%99%8D-%E8%BA%AB%E9%AB%94%E5%BE%88%E8%AA%A0%E5%AF%A6-190200807.html

日經 ETF 最近在內地備受追捧,溢價一度高達 23%,意味股民們不惜「買貴兩成」,爭相「課金」予東瀛市場。
儘管國內經常浮現反日情緒,惟不少投資者「身體很誠實」,用真金白銀押注於區內股市「東升西降」——東面的日本升,西面的中國降

日經指數由去年初約 26,000 點水平,到昨日一度升穿 36,000 點,創 1990 年泡沫經濟爆破後新高。
若按美元計價,日經指數自 2023 年初以來幅達 22%
相反,A 股滬深 300 指數同期累瀉 20%,按美元計價的幅更達 22%

股民們「寧買當頭起」、「追漲殺跌」,寧願搶購「貴價」(市盈率逾 20 倍)的日股,
也避免沾手「平價」(市盈率約 10 倍)的 A 股。
港股則更受冷待,恒指市盈率昨天已跌至僅約 8 倍

子爵府

MissMaMa 發表於 23-9-29 16:37
美股今年升浪已完結,預計會由高位回調,唔好盲中中去接火棒,除非買反向
...

啱一半 —— 會由高位回調,要買反向(一個月後才再買返正向)
唔啱一半 —— 今年升浪已完結

道指 33,666
納指 13,201
標普 4,299

道指 32,417
納指 12,643
標普 4,117

道指 37,689
納指 15,011
標普 4,769

首頁

尾頁