自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

啱啱醫院打來, 話我媽媽驗血的結果顯示癌指數高。一係等政府, 一係去私家驗。

想問下如出去驗, 係咪照 PETSCAN?

請問有冇好醫生介紹? 謝謝

公爵府

jamiemeowmeow 發表於 23-9-28 16:53
啱啱醫院打來, 話我媽媽驗血的結果顯示癌指數高。一係等政府, 一係去私家驗。

想問下如出去驗, 係咪照 PET ...

問政府如果佢哋寫信去私家做檢查,邊間私家醫院有折。 祝Aunt乜事都冇,虛驚一場

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

moma1023 發表於 23-9-28 17:31
問政府如果佢哋寫信去私家做檢查,邊間私家醫院有折。 祝Aunt乜事都冇,虛驚一場
...

啱啱做完 PET CT SCAN 全身 + 顯影劑

HA 轉介。。仁安 $10,400

男爵府

moma1023 發表於 23-9-28 17:31
...

多謝

珍珠宮

回覆樓主:

pet ct scan,就算排政府都要自費一萬。仲要排期。

不如出面私家照差不多價錢,又快。兩日出報告。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姑娘點講?有冇話覆診改早d?至少攞轉介信出去再做檢查!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

有無叫返醫院見醫生? 如有, 想快通常自己揾出面驗。 揾出面驗會有醫生信, 仲會有個list 比你。 有唔同醫院, 體驗中心。 係打去逐間問吓。 間間唔同價錢。 由9千幾到萬幾。 視乎照乜野。 醫生信會平DD。

祝福你媽媽

男爵府

cy101 發表於 23-9-29 01:03
姑娘點講?有冇話覆診改早d?至少攞轉介信出去再做檢查!

姑娘話癌指數係6, 正常係4樓下。

叫我唔好等出去做 petscan.

男爵府

lily-of-valley 發表於 23-9-29 01:03
有無叫返醫院見醫生? 如有, 想快通常自己揾出面驗。 揾出面驗會有醫生信, 仲會有個list 比你。 有唔同醫 ...

請問那間醫院照好D? 定係間間差唔多?

珍珠宮

減齡達人勳章

真係唔好等,叫政府寫紙出去照,佢有幾間比你揀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

jamiemeowmeow 發表於 23-9-29 01:06
請問那間醫院照好D? 定係間間差唔多?
有無醫生信. ? 體驗中心, 醫院List?

間間差唔多, 揀間無咁遠或交通方便的。 錢就差1-2千咁上下。

當你揀啱地方, 打電話去book. 佢地會叫你whatsap封醫生信。 之後比個日期你。 通常一星期之內。 好快。

照乜? 照邊度? 封醫生信有寫。
祝福

大宅

jamiemeowmeow 發表於 23-9-29 01:05
姑娘話癌指數係6, 正常係4樓下。

叫我唔好等出去做 petscan.

我都有抽左血,我見腫瘤指標篩檢1都有幾隻,請問你係邊隻高左,我係鱗狀細胞癌抗原高左0.2,正常細過2.8,但骨科醫生話無問題3.0。

我係腳痛,所以醫生幫我轉介去驗血既,所左好多唔同既野,我都唔知應唔應該搵個醫生望一望啲指標

大宅

回覆樓主:

醫院會俾張List要自己逐間打電話問價錢同最快嘅日期,可以相差幾千,仲有若行動不便嘅要問埋出入嘅商廈有冇無障礙通道。有可以扣醫療券

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jamiemeowmeow 發表於 23-9-28 16:53

想問下如出去驗, 係咪照 PET ...

唔好自己嚇自己
正常細胞和癌細胞分裂
分裂出來嘅蛋白質
都會驗到癌指數高
片中腫瘤科e生有講點解
指數只用來參考
驗清楚做檢查

睇片
https://youtu.be/kJQ8SO2Xa78?si=TZbZFyY-C-Q3V60b

男爵府

june陳 發表於 23-9-29 01:55
醫院會俾張List要自己逐間打電話問價錢同最快嘅日期,可以相差幾千,仲有若行動不便嘅要問埋出入嘅商廈有冇 ...

醫院冇比到list 我呀!你有沒有list 可以share 比我呀? 麻煩你

我應該打去私家醫院外科去問?thx

大宅

jamiemeowmeow 發表於 23-9-29 15:22
醫院冇比到list 我呀!你有沒有list 可以share 比我呀? 麻煩你

我應該打去私家醫院外科去問?t ...

祝你 家人早日康復
attach0/tmp/phpicU4FM
attach1/tmp/phpCjrAcZ
attach2/tmp/phpQeajJb
attach3/tmp/phpmoqbgo

男爵府

祝早曰康復!

子爵府

PET CT,問政府攞張轉介信去私家照
信上會寫明照咩位置、用幾多隻藥水(有時要雙藥水)、用邊隻藥水,政府點寫照做
有政府轉介信,私家收平幾千
仁安 & 養和,又平,又快,report又寫得好 (#16樓,list入面有電話地址)
仁安仲可以扣醫療卷
兩間照完都可以upload政府醫院網

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

政府會俾個list你(我當時影低咗其中一d你可以問問)
要考慮價錢(最後醫院quote嘅同公共參考價未必一樣)、時間(有d等好耐)、同接唔接受醫療券(如果你想用)
有人會覺得醫院機靚過化驗所,睇得清楚d。一般較熱門港島養和九龍法國
交通反而其次,最多來回call車

希望你媽媽今次食詐糊,身體健康 (我爸食過兩次詐糊)

attach1/tmp/phpYdaIT0
attach2/tmp/phpJes0hs

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊