自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

唔同份量,唔同器具,gas同電磁爐火力都唔同,好難一本通書睇到老,執生喇

伯爵府

yan_yan_mummy 發表於 23-9-29 10:12
我細個入廚,都冇用時間計冇用量杯喎

我記得結婚第一日煮飯,又計時間又糧杯,跟足食譜,搞咗我兩個鐘都未煮完
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我都唔知幾多分鐘,因為唔會計時,其實煮得多,用眼睇都知熟唔熟。

子爵府

katherine.k 發表於 23-9-29 10:00
例如
以前我問佢雞翼究竟煑幾多分鐘
佢答我唔知呀,大約咋

吓! 又真喎, 大件細件,多少,用咩鑊及咩爐火喉大小不同,都影響時間,好難一定幾多分鐘,大概會知,就算大厨高明,都是經驗给他知道,所以和其他人係有分別。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老人家邊會計時,所有份量時間都係憑經驗
感激遇上你~

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

老人家憑經驗, 調味都係隨手拿一把, 但又好好食哦
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

例如
佢答我唔知呀,大約咋

我40歲,煮野不嬲都唔計時(蒸魚除外),唔關上唔上一輩事喎,煮慣咗自然唔駛點計時架啦

水晶宮

好媽媽勳章

例如
佢答我唔知呀,大約咋

從來煮飯餸都無較時間
整包整蛋糕就會
我應該唔算老人家
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆樓主:

我諗除了蒸魚,煮海鮮會睇時間,其他真的冇
我最鐘意蒸肉餅,蒸雞,放電飯煲蒸,因為又唔洗睇時間睇火,肯定熟
就算焗都唔會特別睇時間,焗10分鐘,反轉,又10分,唔熟5分5分咁加上去

珍珠宮

我煮餸無天份
我一定要好似整麵包蛋糕咁
樣樣都要有份量..
要用磅用量杯
如果無明確份量我就唔識煮

珍珠宮

ilej 發表於 23-9-29 10:21
問佢哋落幾多調味料都係
都會答你求其落少少咋

我都係求其落咋

別墅

回覆樓主:

由開始煮飯 已經唔會用timer , 除左蒸魚

珍珠宮

回覆樓主:

雞翼都有大細, 真係好難答實

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

serenakk 發表於 23-9-29 10:10
你問我雞翼煮左幾耐我都答唔到你幾多分鐘啦,不過我唔係老人家

我都係,就算落調味料都係,憑經驗落幾多豉油、糖、鹽,你叫我答落幾多,都真係好難答
老人家落鹽就更加添,佢哋用手抓,唔係用匙羹,真係會唔知點答

珍珠宮

例如
佢答我唔知呀,大約咋

佢地望下都知熟吾熟,我煎雞翼多數吾熟,因為無耐性

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊