自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請教 HR : 有個朋友全職以外,想揾份part time 做,但佢唔打算知會全職間公司,請問全職間公司最後會唔會知呢? 我跟她說,可能透過報稅會知,但唔肯定 而如果份part time唔係出現金,係每月自動轉帳出糧。

又或者想搵part time做時,要否知會全職公司一聲? 當然全職及兼職公司兩者,不是行業內競爭者,朋友只是為賺外快而已。

謝謝分享意見

大宅

我不是專業HR,但負責公司HR,不過係大約100人的細公司。
我認為如果全職公司份合約無寫明唔俾做兼職,咁樣員工放工做乜?公司應該無權過問。如有錯請指正!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

nonowong 發表於 23-9-30 11:11
我不是專業HR,但負責公司HR,不過係大約100人的細公司。
我認為如果全職公司份合約無寫明唔俾做兼職,咁樣 ...

謝謝回覆,其實咁嘅,朋友合約冇寫明關於兼職工作 , 所以佢唔打算報。 但我份contract参考,公司有寫明如果要做PT,要知會公司,因為驚conflict of interest,不過我就好奇,佢最後查唔查到啫。 如果冇可能查到,咁梗係唔報啦。

珍珠宮

opclk99 發表於 23-9-30 11:15
正常大公C有員工守則/合約(有指引)。
我舊公C合約係寫明PT需先申報,
HR批準才可PT的。

原來係咁,咁如果唔報,公司會唔會有機會知呢?當然不存在於利益衝突嘅問題

禁止訪問

伯爵府

可愛教主2 發表於 23-9-30 11:19
謝謝回覆,其實咁嘅,朋友合約冇寫明關於兼職工作 , 所以佢唔打算報。 但我份contract参考,公司有寫明如 ...

你朋友除咗合約冇寫、咁員工手冊有冇寫呢?
你朋友唔報、唔多口講俾同事知,唔俾同事見到、咁佢做咩都冇人知啦!
公司只幫員工報稅、稅局係唔會通知番公司知位員工最後要交幾多稅,除非員工欠稅,稅局出信通知人事部要扣起啲糧,嗰時有機會睇到員工欠幾錢稅,計一計就知佢有冇其他兼職。
如果你朋友嘅兼職係同行,一定會俾公司知道的。
記住,人在做、天在看!

子爵府

本身公司無規定要申報,又做番不是同行業的partime,我唔覺得有問題。

大宅

可愛教主2 發表於 23-9-30 11:21
原來係咁,咁如果唔報,公司會唔會有機會知呢?當然不存在於利益衝突嘅問題
...

其實按平常道理,除咗員工主動申報,HR係吾會知道有冇做兼職?兼職收入係員工同兼職公司嘅事,亦都應該不會向第三方透露,就算HR真係知道做兼職,但合約又無寫吾准,咁HR又有什麼理據對員工採取行動?

公爵府

好媽媽勳章

如果份兼職係拋頭露面,而公司合約又寫明要申報。就申報啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

opclk99 發表於 23-9-30 11:27
公司會唔會G係看你彩數,
一般正常有規模公司HR,
一年見上千人,

咁大仇口

禁止訪問

侯爵府

可愛教主2 發表於 23-9-30 10:12
請教 HR : 有個朋友全職以外,想揾份part time 做,但佢唔打算知會全職間公司,請問全職間公司最後會唔會 ...

視乎合約,如果正職合約有寫明唔可以同正職既有conflict 咁就唔得啦。 如果唔係做兼職應該冇所謂既。

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝各位回覆,等我答番朋友先。
大家中秋快樂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊