自由講場

跳至

首頁
34567...31

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

Calaci 發表於 23-9-30 23:50
在school annual report
Click 21-22

你點click入去學校週年報告?

大宅

007Mary 發表於 23-10-1 00:58
你點click入去學校週年報告?

看上面個圖,校網有annuel report
我剛剛在董中校網看到2023年的八大是73%
其實也不是高出很多

男爵府

Chowying 發表於 23-9-30 16:29
今年個friend個仔3x分入唔到poly物理治療, 要去東華

東華廿三四分可以入了

大宅

2024年龍年勳章

Calaci 發表於 23-10-1 01:01
看上面個圖,校網有annuel report
我剛剛在董中校網看到2023年的八大是73%
其實也不是高出很多

我女話梁中今年DSE比上年考得好,但梁中2023仲末出Dse所以無得同董中一齊比較
所以覺得你講啲嘢都唔符合邏輯

大宅

2024年龍年勳章

Calaci 發表於 23-10-1 00:53
我都知道坊間的排名,不過其實我自己就只會睇數據,對呢d排名就只睇吓就算。因為有d太過不盡不實了。
但其 ...

網上排名是根據數字,DSE成績排名。不是亂講的。
因為亂講會影響佢機構本身名譽,而且機構網站本身又冇着數。明白有啲家長好憎梁銶琚中學

大宅

007Mary 發表於 23-10-1 01:12
因為亂講會影響佢機構本身名譽,而且機構網站本身又冇着 ...

我都係睇學校網頁嘅%,亦都知道梁中沒有顯示2023,你覺得我唔符合邏輯也不緊要,我只根據學校網頁佢哋自己post出來的數據,或許今年梁中有大躍進。
而我小朋友也不是在屯門區讀書,只是認識朋友讀梁中,知道大概成績,亦不知道有些家長好憎梁中,之前說兩間保中有上升也是從朋友口中得悉,如果你覺得不正確就算我純粹猜測吧!

侯爵府

minniemouse131 發表於 23-9-30 16:22
我發覺呢幾年,講入大學率意義不大,有人16-17分入到,有人2x分入唔到,點解?因為佢哋target嘅唔係某間大 ...

珍珠宮

mln 發表於 23-9-30 23:30
哇 這間學校好勁
係屯門區好出名?
爭崩頭

呢間,會勸成績唔好嘅學生退學
早幾年,試過有2個學生自殺
讀呢間,要有心理準備好似兵工廠咁

水晶宮

007Mary 發表於 23-10-1 00:05
其實你朋友個女是聰明,讀東華護理有護士做

同意,起碼就業有保障先。

珍珠宮

Calaci 發表於 23-10-1 01:24
我都係睇學校網頁嘅%,亦都知道梁中沒有顯示2023,你覺得我唔符合邏輯也不緊要,我只根據學校網頁佢哋自己 ...

有些家長好憎梁中,我諗唔係憎,係怕。我有一些朋友以前讀何小+梁中,佢哋不約而同,都話一定唔會比仔女讀呢間中學&小學!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

fasola 發表於 23-9-30 23:56
有朋友個女都係咁, 寧願去東華讀護理, 都唔去八大讀其他科. 結果同媽媽嗌大交

科目行先

入都大應該好過入東華,如果連入都大都唔够分,應該其他好的選擇都唔多,入東華都係明智的。

男爵府

因為亂講會影響佢機構本身名譽,而且機構網站本身又冇着 ...

網上排名是根據數字,DSE成績排名。不是亂講的-》呢d 排名得啖死
元朗天主教崇德英文呢間排29、勁過港同、保一、荃官、油麻地真光。陰公荃官排43

男爵府

007Mary 發表於 23-10-1 00:08
因為自資大學都叫大學,個個都會計埋的。
沒有人會講大學率不計其他自資大學。
也許搵埋其他屯門四大中學 ...

其實計3大同8大比較準確,少水份
用入大學率好易用語言偽術呃人

Prosperous    發表於 23-10-1 22:45

伯爵府

呢d排名個個網都唔同,就算大家話根據DSE成績排,排名都不一樣。

子爵府

我兩孩子都是在分別兩間所謂band 1英中,初初我以為好好,如果可以重新選,我就唔會再選band 1

作為當中家長, 親身看到學校為咗 推高 嗰個大學入學率, 真係逼到啲學生, 用埋好多不擇手段的方法,迫走跟唔上的同學,也用高壓方法 催谷一些強的同學(某些校有人 頂唔住跳樓)。 其實大學入學率都係一個虛名,教育最重要就係提升學生本身嘅能力和自信,去愛護個學生,唔係麻木追求呢啲咁嘅大學入學率

男爵府

回覆樓主:

阿囡學校band 1B,在校網版面icon完全揾唔到DSE成績統計,只係在Annual report 揾到簡單一段仔,都唔知係唔係唔多掂先咁神秘。大家可否幫幫眼,thanks
attach0/tmp/phpF0Daic

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

@T@ 發表於 23-10-1 08:55
阿囡學校band 1B,在校網版面icon完全揾唔到DSE成績統計,只係在Annual report 揾到簡單一段仔,都唔知係唔 ...

overall 4+ 有55%,83%33222, 但又唔show5+%, 應該band 1無誤, 但又會係top嗰批

男爵府

sunnymama2 發表於 23-10-1 09:05
overall 4+ 有55%,83%33222, 但又唔show5+%, 應該band 1無誤, 但又會係top嗰批

多謝回覆
唔係top就梗係啦!
我大囡個間講得詳細好多,好又唔怕俾人知啦!

男爵府

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877193&extra=&page=1

Ek有網友統計數字,我覺得可以做參考比較,比坊間排名更準確

Band1重點睇4+%同5+%
神校就比較奪* %

男爵府

Chowying 發表於 23-9-30 20:22
我初頭以為多咗地方讀, 咁應該競爭少咗,應該啲分會低咗 點解仲高咗咁多
...

多人報讀

首頁
34567...31

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊