自由講場

跳至

首頁
23456...27

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Malihong 發表於 23-10-2 10:05
我係今年fresh grad,亦係職場新人
人工唔算高,$17.5K左右
暑假嗰陣開始返

17.5k 唔夠洗 三 幾千都比無問題啦,冇比開以後就唔會俾 真係唔好攞藉口 呢啲後生仔我見唔少

珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

一蚊都唔好比立即搬出去住下劏房,到時你就會明白咩叫手頭緊。

水晶宮

angelfan07 發表於 23-10-2 10:29
洋房得一post
認真便輸了

洋房通常都中意出一大篇故仔,大家參與吓囉

男爵府

得兩條路揀,一係比家用,一係自己搬出去脫離呢個屋企。清官難審家庭事,單睇你描述,唔知係你唔識做,定係你媽太貪心眼裡只有錢。不過先檢討自己,仲住喺屋企嘅話,一蚊都唔比就過分左,買餸呢家都好貴架,燈油火蠟呢。

「換個角度,自然有出路。」

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本就係孤寒人地(父母),濶佬自己嘅人!

珍珠宮

木土土 發表於 23-10-2 10:32
既然比唔係問題,點解唔比,要父母好似追債咁追你幾個月都未比?
成件事源頭在你自己。
...

佢父母才壓力大,如果住屋企,畢咗業幾個月,一啲家用都唔俾。真係好誇張,除非父母一早開口話不用俾。

一定有其他理由無講,如欠債

旅行,依家啲人坐廉航,外幣跌,根本儲一陣就去到,唔明點解要父母操心

水晶宮

ccy1234 發表於 23-10-2 10:40
一蚊都唔好比立即搬出去住下劏房,到時你就會明白咩叫手頭緊。

好主意!

侯爵府

Malihong 發表於 23-10-2 10:11
我真係好大壓力好辛苦,之前試過嬲到爆咗句粗口(當時已過18歲),就比佢鬧到七彩,話我唔好話比人聽考過d ...

睇完
你咁唔長進 你呀媽真係慘
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珊瑚宮

回覆樓主:

多多小小都俾d
唔出聲, 唔講清楚情況, 會覺得你係唔想俾家用。
若果一開始會俾, 好多人之後亦唔會俾/更加唔會俾,父母咁諗都唔奇怪呀。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

暑假嗰陣開始返

其實比家用不是隨心、而是做子女的責任~

近年的教育、教導子女俾家用、是精神綁架~

其實每個月收入又17.5萬、每比4千根本就是很輕鬆、住屋企、食屋企為什麼不給家用呢?

其實反過來、如果你是母親、食住到時在屋企、供養了廿多年、想有少少回饋、但1蚊都唔畀、你覺得可以嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢要你比幾多?
如果係屋企住,分擔下都合理

但我明白係態度問題令你大壓力
只要你睇下呢到d家長既回覆,就會明白有部份都係老馮咁"我養大你,你一定要比返錢我"

最終解決方法都只能係自己搬走
然後告誡自己對下一代多點愛,少點計較

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

20162016 發表於 23-10-2 10:41
洋房通常都中意出一大篇故仔,大家參與吓囉

好有可疑、我覺得唔知係咪BK管理層、自己搞出嚟?

剛畢業後生女、好少會上親子王國~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

Malihong 發表於 23-10-2 10:26
其實比唔係問題,但都唔使好似追債咁追

(俾唔係問題)
問題係你有無俾? 呢個先係重點。
咪將所有責任賴落其他人身上, 覺得自己無錯。

公爵府

2024年龍年勳章

17.5K人工
一分不給,確實有點兒那個

不過啱啱出嚟做嘢,都未穩定就催家用,也不見得很好

一家人坐低好好傾一傾吧

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回應返樓主題目,喺屋企壓力太咪搬出去住囉

象牙宮

Malihong 發表於 23-10-2 10:26
其實比唔係問題,但都唔使好似追債咁追
你唔識做佢一路等你自覺比?
其實咁不滿,自用搬出去住,
睇下開支幾多。

男爵府

1000幾百都唔俾 抵鬧!食屋企住屋企,你試吓自己搬出去住 睇吓有幾多錢開支

水晶宮

大力大力 發表於 23-10-2 10:43
其實比家用不是隨心、而是做子女的責任~

近年的教育、教導子女俾家用、是精神綁架~

就拎嗰4千蚊搬出去住啦!唔駛對住阿媽咁大壓力呀!功德無量!

琥珀宮

暑假嗰陣開始返

出黎做野家用都唔比,比阿媽鬧好正常啦,變相要阿媽要繼續養你,水電煤唔係錢黎嘅
其實呢個係膠post黎架
出呢個post預左比人丙

大宅

回覆樓主:

如果同住,搵17k都比唔起家用?
除非膠post,否則樓主有不良嗜好。

首頁
23456...27

尾頁

跳至