自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有個唔熟既同事,係fb出佢爸爸既訃文,係好整齊既一幅圖,寫晒時間地點程序。
我真係少朋友冇見過普通人都咁樣出訃文。因為我地fb都唔係朋友,所以我冇見到的,係同事谷入面有人分享出黎,叫大家夾錢做帛金。

講真我真係唔想夾,又唔熟,出個咁野感覺好似叫人做帛金比佢咁。而且我爸都係剛走,我除左同HR請假都冇同任何人講,就係唔想人知又唔想煩到人

象牙宮

唔想做咪唔做,應該無人迫到你.

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

金三珣 發表於 23-10-2 14:13
有個唔熟既同事,係fb出訃文,係好整齊既一幅圖,寫晒時間地點程序。
我真係少朋友冇見過普通人都咁樣出訃 ...

你爸爸剛走更加唔洗做

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔想做咪由佢... 呢D野唔會有壓力的...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有個唔熟既同事,係fb出訃文,係好整齊既一幅圖,寫晒時間地點程序。

你唔好做帛金
我家成家未過100日,都唔可以去另一親戚喪禮,帛金都唔做得

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

係有人會咁做嘅, 因為有D人嘅fb除咗朋友外, 仲有親戚, 特別係海外的親戚, 在fb最容易一次過通知晒所有親友.

你不用介懷, 你爸剛走, 不能做帛金, 就算唔係, 你唔想做, 有一萬個理由, 無人會怪你的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

你都有白事在身,其他人有白事都唔使做任何嘢,不過喺 FB出訃聞我都係第一次聽

翡翠宮

回覆樓主:

唔想就唔好做

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

從來呢啲嘢都係隨心,想做咪做,唔想做咪ignore佢

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你咪話唔方便做,人地自然get 到有紅白二事,同事唔使交代咁清楚

子爵府

我反而見過好幾次,覺得無咩特別,而家網絡發達,一出post其他親友睇到唔需要逐個通知。帛金想做咪做 (假如家中沒有紅白二事相沖),唔熟咪唔做,唔需要介懷。

公爵府

咁你咪唔好夾,好小事。

但而家咁做又唔出奇。 仲返緊工嘅即係都正當壯年,佢嘅離開對好多人都應該幾突然下。 家人未必有時間心情逐個通知,咪係Facebook同親友講聲。
我深信佢哋唔係為咗呃帛金的。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好快殯儀館都唔洗去 , zoom 代替

翡翠宮

畀面勳章

係FB post訃文同登報紙的作用一樣,最短時間內通知最多的人。你不方便俾帛金,講聲就得。

我相信冇咩人登訃文就係為左呃帛金。
日日是好日

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

simple430 發表於 23-10-2 14:40
好快殯儀館都唔洗去 , zoom 代替

疫情期間真係有人用zoom辦葬禮,因為葬禮當時限人數,至親都未必可以去晒,有d住外地出席唔到,zoom都不失為參與方法。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

FB登訃聞唔係而家先有,好幾年前都見過,亦有經whatsapp通知,有d係太多人要通知,冇可能續個打電話,好似我中學校長老師過身,同學都係經FB同whatsapp通知其他人。又有個朋友,爸爸過身,佢一個人搞葬禮,爸爸又有唔同朋友同學,經FB可以比較容易通知細節,其他人又可以幫佢share出去。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

回覆樓主:

只係處理方法不同,見到post唔代表一定要表態,唔需要想太多。
唔想做當冇睇過。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

而加網絡世界,好多野網絡攪店,我試過有日睇下ws 的朋友名單,睇下人地的icon 下面寫d 乜野,有個搵開但唔熟的地產經紀係果個位度被佢親人填寫左佢去世的update, 我第一次見,但覺得呢個方法唔錯

珍珠宮

有個唔熟既同事,係fb出佢爸爸既訃文,係好整齊既一幅圖,寫晒時間地點程序。
我真係少朋友冇見過普通人都 ...

出訃文有乜問題?估唔到你會咁猜度人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

仲要開口叫人比,我唔會比囉~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊