自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

SHEEPYEUNG 發表於 23-10-4 11:12
花虛D花品種多,外國入口又有,大陸又有。
天X嘅花係平,要返去自己醒花,咁就擺耐D (玫瑰,百合都擺到十 ...

岩,呢d花係無修剪過,要自己花時間攪同埋係要醒花 。

花墟個d玫瑰形態同包裝係好既。呢d當一般粗插。

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nicelady2828 發表於 23-10-4 12:59
我都有去開,有時啲花唔係咁靚,係夠平ja

都係既。要花時間揀。甘岩我入去人,佢補貨出來,所以都算ok。

大宅

回覆樓主:

啱呀
平平地買嚟插吓,就算只擺得幾日都好呀,自己開心吓已經足夠。

王國會長

dougiewoodie 發表於 23-10-4 13:05
有無花香呢? 網上賣啲玫瑰花, 改基因令到可以放2個星期, 但沒有花香.

有,花香。我覺得佢呢d無咩基因改造。因為原包裝,係無修剪,枝葉雜亂無章。同埋,形態晤似花墟個d甘飽滿。純粹粗插。

王國會長

阿笑 發表於 23-10-4 13:15
啱呀
平平地買嚟插吓,就算只擺得幾日都好呀,自己開心吓已經足夠。
...

志趣相投 。特別日子就買貴既玫瑰,真係品質係晤同d,大頭玫瑰15蚊枝。形態,顏色都係靚好多。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

唔好介意,已開到塌晒,我就唔會買,所有花都係含苞待放時最靚,插花既意義就係咁,呢個狀態,基本上準備送去堆填區了

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都有幫襯佢哋,佢啲花就好似批發咁樣,你要自己執一輪去刺去葉同埋醒花,你識做好程序,加埋營養水,啲花要擺一個星期都唔難。
attach1/tmp/phpUK1gJi
attach2/tmp/phpjeCVdr

kaka80    發表於 23-10-4 14:31

侯爵府

開心吸收勳章

灣仔開張時買花送花樽, 不過D花吾擺得好耐.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Glau 發表於 23-10-4 14:29
灣仔開張時買花送花樽, 不過D花吾擺得好耐.

佢間間店都有花樽送,但我冇拎過,因為唔靚

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有一次我幫襯佢買雙托百合,好靚好香,但我老公敏感到氣管收縮,冇辦法都要放入垃圾桶。

attach1/tmp/phpwBzwOS

男爵府

好抵呀

大宅

麟媽媽 發表於 23-10-4 14:25
我都有幫襯佢哋,佢啲花就好似批發咁樣,你要自己執一輪去刺去葉同埋醒花,你識做好程序,加埋營養水,啲花 ...

嘩嘩嘩 你呢啲一星期都好得喎,一啲都唔似網上睇到啲人講到咁差喎

大宅

selina1109 發表於 23-10-4 13:19
志趣相投 。特別日子就買貴既玫瑰,真係品質係晤同d,大頭玫瑰15蚊枝。形態,顏色都係靚好多。
...

粗插 平時自己買嚟插吓點綴吓無咩所謂呀,自己開心就得 。
喺花墟買玫瑰,紙皮包住玫瑰花頭嗰啲一pack10枝由1xx到3xx蚊都買過,都一樣會有靚有唔靚,試過一返嚟拆開有2朵花瓣直接仙女散花式散哂 激c我,專登出花墟買而且仲要話係外國進口靚貨,幾百蚊pack都咁樣
所以有時一分錢一分貨都未必㗎

大宅

麟媽媽 發表於 23-10-4 14:36
有一次我幫襯佢買雙托百合,好靚好香,但我老公敏感到氣管收縮,冇辦法都要放入垃圾桶。

呢款我買過,陣味真係好濃吓,唔係清嘅花香,我都麻麻佢陣味,不過佢花嘅形態靚過平時嗰啲大百合好多,有時見到又會忍唔住買嚟插

男爵府

麟媽媽 發表於 23-10-4 14:25
我都有幫襯佢哋,佢啲花就好似批發咁樣,你要自己執一輪去刺去葉同埋醒花,你識做好程序,加埋營養水,啲花 ...

請問乜嘢是醒花?thanks

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

阿笑 發表於 23-10-4 15:05
嘩嘩嘩 你呢啲一星期都好得喎,一啲都唔似網上睇到啲人講到咁差喎
...

我對天天啲花要求又唔會太高,你睇吓呢啲太陽花加小雛菊,$35咋!屋企有啲花都精神啲,插到幾日都抵啦。
attach1/tmp/phpyt61YA

大宅

麟媽媽 發表於 23-10-4 15:17
我對天天啲花要求又唔會太高,你睇吓呢啲太陽花加小雛菊,$35咋!屋企有啲花都精神啲,插到幾日都抵啦。:f ...

掂喎 真心咁嘅價錢仲想點,已經好好啦,粗插自娛吓點綴吓

子爵府

selina1109 發表於 23-10-3 20:16
今日行荃灣,發現開左一間花店,入面既花我覺好抵。前排見呢到jm介紹深圳去買花,我心郁郁都想去,仲未實行 ...

請問佢搬咗邊? 之前係荃錦落橋位!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

廢柴孖條 發表於 23-10-4 15:17
請問乜嘢是醒花?thanks

啲花運送過程就會缺水,啲花拎到返屋企之後,去晒多餘嘅葉,例如玫瑰,我通常只係留返一兩塊葉,去晒刺同葉之後,睇吓有冇燶咗嘅花瓣,有都搣埋去,之後打斜剪腳,如果粗莖好似繡球花或者太陽花,就要十字咁破開,等佢可以充足吸收水份。之後預備一大桶水,我習慣將半粒Panadol壓碎,溶喺水入邊,咁樣啲花會襟好多,浸佢兩三個鐘之後就可以插入花樽了。
attach1/tmp/phpwWkYFJ

dougiewoodie    發表於 23-10-4 19:01

男爵府

麟媽媽 發表於 23-10-4 15:29
啲花運送過程就會缺水,啲花拎到返屋企之後,去晒多餘嘅葉,例如玫瑰,我通常只係留返一兩塊葉,去晒刺同 ...

長知識,其實想學插花好耐,可惜要返工又要顧家庭,放假去買來試試,謝回覆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊