自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁又唔使話個仔廢嘅,今次差少少就鼓勵佢下次努力囉,最緊要有進步,開口埋口又廢又培育第二個,唔好搞到個仔冇哂自信啦

公爵府

牛年勳章

kecyc2003 發表於 23-10-4 20:28
明明可取100分,成日就盲左咁又話有複檢,檢條命咩照抄都抄漏字!全班26人有10個滿分!第一份卷最淺都攞唔 ...

你細個讀書好叻,係高潛質果種定係超廢果類?恕我直言,如果你自己本身唔係高材生,次次考試都唔係頭三果種,我真心認為你冇資格批評你仔,因為佢純粹係遺傳左你嘅無知同無能啫!

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

別墅

又放棄又廢,仲有話重點培訓下一個
唔hurt嗰句唔講,嗰個你真係當佢係你個仔?
對住屋企隻寵物都唔會講得出呢啲說話啦

公爵府

而家仲細,我大女細個時,我都覺得點解教佢咁難,慢慢放開心情,有時將學習溶入生活,有時可能買嘢叫佢計下數,睇電視見到同樣的事情又可以傾下。
將佢地的學習動機問題提升。
細女又係大頭蝦,係可以明明個答案係面前佢都睇唔到,但我同家姐每次同佢做功課都提佢,做多啲練習,佢明白學習我係有要求,但係知我唔係要求佢做學覇,只要有進步我哋都會慶祝,去買蛋糕又好,出去玩都好,起碼比上不足比下有餘我都心滿意足

複式洋房

男爵府

明明可取100分,成日就盲左咁又話有複檢,檢條命咩照抄都抄漏字!全班26人有10個滿分!第一份卷最淺都攞唔 ...

今日有個男仔失踪,希望你引以為鑑

珍珠宮

老左比個仔嫌棄就吾好問點解

子爵府

可憐(emoji)

伯爵府

想生BB熱投

其好理其他人。我完全明白你。恨鐵不成鋼。明明聰明,又識晒,平時都係叻,一到考試就因為呢啲梗係爭啲。
I am Agent P

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女小一講到小六到而家中一都間中盲炳,真係無氣

子爵府

廢到咁?無必要咁話自己個仔呀?你讀書神級架??

男爵府

攞唔到100分咁又點,小朋友唔小心總有啦…唔駛話佢廢又放棄呀
一次半次考試未達你心水就話要放棄 你父母未係咁對你架?你無唔小心過?

希望好好珍惜自己既孩子

男爵府

回覆樓主:

依家先小學,將來的野,冇人會知。何況讀書唔得,但交際能力好,分分鐘會搵到份好工,識人好過識字。
小朋友多啲鼓勵。

男爵府

回覆樓主:

你係教小朋友呢part 0分,其實你都幾廢。你個仔有幾叻係遺傳呀媽㗎,你鬧你個仔咪即係話緊自己。哈

https://www.sundaykiss.com/%E5%85%92%E7%AB%A5%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E5%9F%BA%E5%9B%A0-%E9%81%BA%E5%82%B3-%E7%94%B7%E5%AD%A9-%E6%99%BA%E5%95%86-%E5%8F%96%E6%B1%BA-%E6%AF%8D%E8%A6%AA-sk10-sk15-377493/

子爵府

畀面勳章

隔離中學生失蹤好心樓主睇下啦!發洩下ok唔好咁嬲自己嗰小朋友啦!事事都有方法可以解決㗎啦

公爵府

2024年龍年勳章

個仔嘅廢有超過一半係遺傳自你,如果佢無盡得你真傳都咁廢嘅話⋯咁你廢嘅程度一定超越佢,檢討下自己先啦!

男爵府

我估樓主好快delete po。我cap低定,大家再鬧醒佢
attach1/tmp/phpnTECIB

公爵府

2024年龍年勳章

summering 發表於 23-10-6 22:09
我估樓主好快delete po。我cap低定,大家再鬧醒佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

你有冇返工?你返工從來未試過做錯野? 讀書嗰陣科科100分?

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

真係你心聲 ?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊