0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

呢排阿B痾啲屎都有渣同粒粒,雖然唔係話好多,但有時會痴住係個patpat度,仲聞到啲味好似酸酸地,有無媽媽都經歷過?

大宅

0-3 個月呢D 大便, 好正常 粒粒係未消化完的乳脂 酸味來自乳酸

別墅

有渣似係消化唔到喎,有冇轉過奶粉?

洋房

我個b啲便便都係咁,我都想知點算

大宅

細細個便便有酸味都好正常, 有粒粒既話係咪白/黃色一點點?你係咪俾奶粉架

別墅

牛年勳章

回覆 kaisoso1 的帖子

應該係消化不良,我地之前都試過,係後期轉左心美力先好返咋

複式洋房

BB仲細消化唔到啲蛋白質就會變成一粒粒渣,大個就會無事,唔洗太擔心~我地飲開心美力就好少會有呢個情況,有HMO可以幫BB腸胃同便便消化

大宅

如果係俾奶粉又有一粒粒渣咁有可能係BB吸收同消化得唔好, 我俾BB食enfinitas佢D便便係冇渣的

別墅

回覆樓主:

如果初生不久可能腸胃適應中, 過幾天都保持這個情況及BB沒有不適的反應.
可以考慮轉奶粉. 我個小朋友飲金裝美素都保持到便便舒暢, 沒有酸味.
但BB已經有幾個月大及最近出現這個情況, 留意是否手仔經常放物品入口.

別墅

回覆樓主:

我小朋友好細個時都有試過,後來轉左金裝美素,幫助左吸收,都好少呢d情況啦,你試下轉奶粉睇下有無好d

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bb便便有顆粒,是未能完全消化奶粉中的脂肪,而酸味係因為bb腸道中只有益生菌同乳酸菌,除非氣味好濃烈先係消化不良,可以再觀察下,隨住bb腸道成長,如情況持續沒有改善,可以考慮轉幫助腸道消化的奶粉

大宅

BB有渣同粒粒似係消化不良,BB係唔係飲緊奶粉?似係奶粉唔岩佢飲?幫佢按摩下肚仔

大宅

可能消化吾好,考慮一下轉隻易消化嘅奶粉

大宅

回覆樓主:

bb有無谷便便好辛苦?間中可以輕輕按摩下肚仔或者飲少少水,對佢既腸胃會有幫助

男爵府

由於寶寶胃腸未發育完全,消化酶等還沒完全成熟,對奶粉蛋白質、脂肪等物質消化不良就可能引起拉奶瓣,大便中有白色顆粒等現象。

試吓將奶粉沖清淡些,適當稀釋濃度,觀察寶寶的大便情況;有需要時,轉飲有益生菌嘅奶粉,幫助bb腸道消化。

男爵府

由於寶寶胃腸未發育完全,消化酶等還沒完全成熟,對奶粉蛋白質、脂肪等物質消化不良就可能引起拉奶瓣,大便中有白色顆粒等現象。

試吓將奶粉沖清淡些,適當稀釋濃度,觀察寶寶的大便情況;有需要時,轉飲有益生菌嘅奶粉,幫助bb腸道消化。

別墅

2023年兔年勳章 牛年勳章

啱啱補奶粉時試過!後來我嫂話係奶粉唔夾bb喎,佢提議轉雅培,啲便便終於正常返(都係黃黃地同偏滑身)

洋房

有D奶粉粗粒D或者本身難消化,都可能會搞到BB便便有渣,我之前都試過,係依家轉左食a+ neuropro先滑少少同沖得好D,加上呢隻有mfgm hmo,BB消化力應該都有幫助

複式洋房

iamsterdam 發表於 23-10-10 15:30

由於寶寶胃腸未發育完全,消化酶等還沒完全成熟,對奶粉蛋白質、脂肪等物質消化不良 ...
益生菌可以揀hipp, 入面嗰隻係hmp母乳益生菌黎, 比起其他益生菌仲易吸收&消化, 無嘔奶同1日2便好正常

大宅

細細個便便有酸味都正常, 有渣如果你俾奶粉就可能係消化得唔好, 如果便便順暢其實都唔洗太擔心, 如果有便秘情況就可能要考慮轉奶粉了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊